fbpx

Zveřejněno: 17. 7. 2017

Přijde vám placení kartou v zahraničí nepohodlné, protože nechcete neustále zjišťovat, kde karty akceptují, či přepočítávat, kolik vám z účtu v konečném důsledku vlastně strhnou? Pomoci vám může aplikace, která nejen hlídá platební možnosti, bankomaty ve vaší blízkosti a aktuální kurzy měn, ale zároveň šetří váš čas i finance, o které byste mohli přijít ve směnárnách.

Aplikace má usnadnit orientaci v nabídce restaurací, barů a obchodů, kde vaši platební kartu přijmou. Díky systému GPS vám najde nejbližší bankomat a při spuštění plánování trasy vás k němu i zavede.  Velmi přínosné mohou být pro cestovatele kalkulačky kurzů, díky kterým si budeme moci velmi jednoduše a bez zbytečného googlování spočítat skutečnou cenu nákupu. 

Součástí „balíčku“, který vám aplikace zprostředkuje, bude i rychlá blokace karty v případě její ztráty či odcizení a využití slev u partnerských obchodníků v největších nákupních metropolích, nejnavštěvovanějších akcí a partnerských restaurací v pětici evropských metropolí, kterými jsou Paříž, Milano, Berlín, Barcelona a Londýn. Aplikace je dostupná zdarma v App Store či Google Play

shutterstock 546883993

Díky smluvním partnerům budeme moci dokonce některé věci nakoupit výhodněji.

Karta je bezpečnější než hotovost

Platba kartou v zahraničí je nejen bezpečnější, ale také finančně výhodnější než výměna peněz ve směnárně. Vaše banka vám vždy nabídne daleko výhodnější kurz než směnárna v zahraničí, popřípadě hotelová služba výměny peněz a nepřijdete o nemalé částky v případě, že budete neutracené peníze měnit zpět na české koruny. Vedle toho je používání karty i úsporou časovou – žádné fronty ani hledání nejbližší směnárny. 

„Výhody placení kartou v zahraničí objevuje stále více cestovatelů. Například v Německu jsme v loňském roce utratili přes 1,7 miliardy korun, v Rakousku pak dalších 1,5 miliardy korun,“ sdělil Flowee Marcel Gajdoš, regionální manažer Visa Europe pro Českou republiku a Slovensko. Pro všechny, kteří stále váhají, také doplnil, že placení kartou v zahraničí se stává daleko bezpečnějším, než nosit u sebe hotovost. Pokud chcete zamezit jakémukoli riziku, nastavte si potřebné limity pro platby a výběry hotovosti a vždy mějte po ruce číslo na asistenční linku banky pro případ, že by byla karta ztracena či odcizena v místě bez Wifi připojení a vy byste aplikaci nemohli využít. 

shutterstock 417161902

Po návratu z dovolené si dle účtenek překontrolujte všechny transakce.

Samozřejmě je nutné kartu uložit na bezpečném místě – ideálně mimo kabelku nebo peněženku a při zadávání kódu si vždy zakrývat druhou rukou klávesnici platebního terminálu. Nikdy také nevyhazujte účtenky od nákupů v domnění, že nepojedete tisíce kilometrů zpět zakoupenou věc či službu reklamovat. Dle účtu můžete po návratu překontrolovat stržené částky z účtů, popřípadě podat reklamaci u své banky, pakliže by stržená částka nesouhlasila s útratou. 

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...