fbpx

Zveřejněno: 16. 7. 2017

Uprostřed Atlantického oceánu vzniklo erupcí vulkánů devět malých Azorských ostrovů. Rozesely se v tyrkysových vodách západně od Portugalska a podle jedné z legend jsou dokonce pozůstatkem potopené Atlantidy. Vydejte se s námi na Corvo a vychutnejte si fascinující přírodní podívanou.

Corvo (v překladu Havran) je se svými 17 kilometry čtverečními a necelými 400 obyvateli nejmenším z celého Azorského souostroví a poslední evropskou pevninou.

Až na konci světa

Ostrov byl dlouho izolovaný od okolní pevniny. Vysoké a strmé útesy či burácející oceán ani neumožňovaly postavit bezpečný přístav, natož pak později letiště. První osadníci se zde objevili až v 16. století, když portugalský správce západoazorských ostrovů Gonçalo de Sousa nechal v roce 1548 na Corvo dovézt otroky z kapverdského ostrova Santo Antao. Později se počet obyvatel rozšířil o další osadníky, kteří sem přišli ze sousedních ostrovů Flores a Terciera, také z Madeiry a ze severního Portugalska.  

Největší rozkvět zažil ostrov na konci 19. století, tehdy zde žilo přes tisíc obyvatel. A stejně jako kdysi i dnes je zdrojem příjmů místních zemědělství a chov dobytka. Během 20. století lidé ale začali ostrov opouštět a nejčastěji emigrovali do poměrně blízké Ameriky a Kanady, vždyť nejbližší pevninou směrem na západ od Corva je jen necelých 2000 km vzdálený kanadský ostrov Newfoundland.

Na ostrově Corvo je všechno jenom jednou

Jediné město, jediné letiště, jediný přístav. Vila do Corvo, hlavní město, kde žijí téměř všichni obyvatelé ostrova, má městský status a je nejmenším městem Portugalska a současně nejmenším ostrovním hlavním městem v Evropě. Rychlé spojení se světem zajistilo teprve v roce 1993 otevření malého letiště s pravidelnými lety z ostrovů Flores, Faial a Terceira. Nepříliš dlouhou historii nemá ani lodní spojení s okolními ostrovy. Velká loď se sem ještě nikdy neplavila. Z ostrova Flores jezdí do přístavu Vila do Corvo pravidelně čluny

Co musíte vidět? 

Dominantou ostrova a velkou turistickou atrakcí je mohutný kráter s obvodem přes tři kilometry, na jehož dně leží dvě vulkanická jezera. Ze svahů kolem kaldery stékají do moře i do vnitřních jezírek mnohé říčky a potoky. Nejvyšším zdejším vrcholem je 718 metrů vysoký Morro dos Homens, v překladu doslova Kopec lidí. Pro své přírodní krásy byl v roce 2007 Corvo zapsán na seznam biosférických rezervací UNESCO.

foto: Shutterstock

Galerie

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...