fbpx

Zveřejněno: 29. 6. 2017

Každý z devíti azorských ostrovů hluboko v Atlantickém oceánu má svoje jedinečnosti. Největší Sao Miguel může kromě jiných atraktivit nabídnout i výjimečný zážitek na ananasové farmě, jejíž ovoce je vyhlášenou ostrovní specialitou.

Na ananasových plantážích na farmě Bernarda Cabrala v hlavním městě ostrova Sao Miguel Ponta Delgada má Evropan konečně šanci vidět, jak se vlastně ananasy pěstují. Neméně zajímavá jsou pro návštěvníky i sopečná jezera nebo originální architektura azorského ostrova.

ananas1

Ananas je na tomto ostrově všudypřítomný

Skleníky pro ananas

Oproti tropickým zemím, jako jsou například Havaj nebo Mexico či Thajsko, odkud se k nám ananasy dovážejí, mají na této farmě unikátní a léty osvědčenou metodu pěstování, na kterou vsadili už v počátku minulého století. Ananasy pěstují v tradičních sklenících, a co skleník, to jiné stádium růstu ovoce. V některých jsou teprve zasazené rostliny, v jiných už kvetou a v dalších jsou už zralé ananasy, které se po částech sklízí. Současné babyananasy, jak jim tady říkají, protože se sotva klubou na svět a měří pár centimetrů, budou podle Elis, vnučky zakladatele plantáží, zralé ke sklizni až v prosinci.

Sladké ananasové

Stejně jako Portugalci i Azorčané si potrpí na sladkosti a dezerty. V každé restauraci, kavárně nebo cukrárně mají na jídelním lístku v nabídce několik dezertů, džusů i zmrzlin z ananasu. To je jistota. Jsou sladké, voňavé a šťavnaté. Po večeři se obvykle podává miska s nakrájeným nebo sušeným ananasem nebo dezert podobný našemu mřížkovému koláči.

Největší a nejosídlenější 

Délka ostrova, která se blíží 65 kilometrům,  nahrává představě, že je na ostrově všude blízko. A je to pravda. Hlavní město Ponta Delgada, které je správním centrem ostrva, je první turistickou zastávkou, pak už každý využívá jeho polohy jako ideální výchozí místo pro celodenní výlety do příjemné ostrovní divočiny, ke strmým skalám, které většinou lemují pobřeží, k sopečným kráterovým jezerům i vroucím termálním pramenům. Typické jsou na ostrově udržované zahrady a parky, zelené louky, na nichž se celoročně pasou stovky krav.

ananas2

Přírodním unikátem je Caldeiras das Furnas s kouřícími gejzíry

Krátery na každém kroku

Velkými lákadly jsou i zdejší sopečná jezera Lagoa Azul a Lagoa Verde nebo kráterové jezero Lagoa de Fogo, které vzniklo v centrálním pohoří sopečnou erupcí v roce 1563. Turistovo srdce tady doslova zaplesá, protože výhledy do krajiny, na moře a okolní hory jsou výjimečné a neopakovatelné. Dalším přírodním unikátem je Caldeiras das Furnas s kouřícími gejzíry a horkými bublajícími vřídly, které obklopuje park s bujnou vegetací. Zdejší plavecké bazény s teplou, hořčicově zbarvenou vodou jen málokdo z návštěvníků mine.

Černá a bílá

Člověk může být zprvu překvapený, že každá vesnice, město i městečko má vesměs jednotný architektonický styl sakrálních i světských staveb v unikátní kombinaci černé a bílé barvy. Překvapení mizí, když stejný styl potkáte ve druhém, pátém i desátém městě. Tak to tady prostě mají. Je to kombinace, která je symbolem Azorských ostrovů.

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...