fbpx

Zveřejněno: 6. 6. 2017

Hadi nejsou společenští tvorové. Nežijí ve smečkách jako vlci ani mezi sebou „neklábosí“ jako psouni prérioví. Tito plazi spojují síly jen za jediným účelem: zabít. Ano, vaši nejhorší noční můru teď potvrzuje výzkum ruského vědce a zoologa Vladimira Dinetse. 

Svět je děsivé místo i bez nových vědeckých studií. Biolog Vladimir Dinets působící na Universitě v Tennessee se však rozhodl, že nám letos „zpříjemní“ cesty do exotických končin. Na základě dlouhodobého pozorování hroznýšovců kubánských zjistil, že tito predátoři neloví vedle sebe, ale spolu. A ano, jak už jméno tohoto plaza napovídá, najdeme ho především na Kubě a okolních ostrovech. Plánoval tady někdo dovolenou v Karibiku?

hadi giphy tumblr

Hadi útočí

Hroznýšovec kubánský je tvor, který dorůstá délky až čtyř metrů, má štíhlé tělo a šedo-bílo-černou kresbu na hřbetě. Co je ale důležité – mezi jeho oblíbenou lahůdku patří hlodavci, ptáci a hlavně netopýři. Ruský vědec ve své studii zjistil, že pokud se u jeskyně s těmito nočními tvory objevil víc než jeden had, jednotliví útočníci utvořili skupinu, koordinovali se a spustili se ze stropu tak, aby zahradili únikovou cestu ze sluje. Tak dosáhli skoro 100% úspěšnosti lovu. Pokud se o získání kořisti pokusil jen jednotlivec, úspěšný byl v mnohem menším počtu případů.

Podle biologa však existuje z celkových 3 650 druhů hadů pouze malé množství těch, kteří loví ve skupině, a tato „domluva“ mezi nimi ještě nebyla dostatečně vědecky podložena. Víme, že se vyskytuje především u „stromových“ typů. K potvrzení tohoto jevu však nebude stačit pouze jedna studie, publikovaná ve vědeckém magazínu „Animal Behavior and Cognition“.

hadi 1 giphy downsized

Děsivé divadlo 

Tato informace ze světa chladnokrevných tvorů jistě vyděsí nejednoho ofidiofoba – čili jednice, který má z hadů panickou hrůzu. Vy ostatní se však obávat nemusíte, pokud se nerozhodnete svůj útěk do exotických krajů strávit v netopýří jeskyni uprostřed džungle, nebezpečí vám nehrozí.

I když to je přesně to, co se rozhodl udělat i hadí zaříkávač Dinets, a přežil, aby o tom mohl publikovat studii. Ten ve sluji, kde žilo devět hroznýšovců, strávil celkem osm bezesných nocí. Jednotlivé hady se naučil rozpoznávat podle jejich kresby a sledoval je, jak visí napříč jedinou únikovou cestou z jeskyně vždy za svítání a při západu slunce, protože to je přesně doba, kdy jejich nic netušící oběti prolétávaly kolem. Celé toto děsivé divadlo, které se odehrávalo v Národním parku Desembarco del Granma, probíhalo za skoro úplné tmy, protože šupinatí predátoři loví po hmatu. Jak je vidět, i věda je nebezpečný byznys, ale v tomto případě jsou její obětí pouze netopýři. 

 

Čtěte také:

Hadí mord zamorduje i přebytečná kila

Navigaci? Tu mravenci nepotřebují!

Pavouci ročně zlikvidují více hmyzu než lidé masa 

 

foto: Shutterstock, zdroj: Popular Science

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...