fbpx

Zveřejněno: 15. 12. 2017

Co to je Capsule wardrobe a jak můžete vyklizením svého šatníku ulevit naší planetě? Zásadně. Jde o to nakupovat kvalitní módu a obuv, abyste nemuseli „jet na množství“.

S termínem capsule wardrobe poprvé přišla Britka Susie Faux, která si v 70. letech v londýnském West Endu otevřela obchod, jenž nazvala prostě Wardrobe, kde anglické veřejnosti poprvé představila návrháře jako Jil Sander, Gianfranco Ferré a později i značky jako Kiton nebo Brioni. V praxi jde o to, že na každou roční sezonu od jara do zimy máte určitý nevelký počet kvalitních kousků, které navzájem kombinujete tak, aby se co nejvíce maximalizoval počet outfitů, které můžete vytvořit a obléct na jakoukoli příležitost.

shutterstock 457901116 1

S Capsule wardrobe se šatníkem dlouho probírat nebudete.

Co si zase vezmu na sebe?

S takovým minimalistickým přístupem se procento ranní hysterie z toho, že sice máte plnou skříň oblečení, ale nic pořádného na sebe, přiblíží k nule. Další důvod k radosti je dopad na vaši peněženku. Pokud si pořídíte nadčasové kvalitní kousky, věřte, že dokupovat už budete jen prádlo, trika a košile.

O tom, jak chytře nakupovat a jak najít svůj styl, napsala Susie Faux dvě knihy, Wardrobe: Develop Your Style and Confidence a Wardrobe Solutions. Ideu minimalistického šatníku rozvinula také americká módní návrhářka Donna Karan, která v roce 1985 vytvořila kolekci sedmi navzájem kombinovatelných kousků oděvů. Termín byl hojně užíván v amerických a britských médiích, a dokonce byl tématem několika populárních televizních seriálů. Capsule wardrobe uvítaly samotné realizační týmy seriálů, protože kostymérky mohly z univerzálních kousků tvořit nekonečná množství outfitů. A televizní studia ve finále ušetřila.

Šatník a ekologie

Výhodou je také zmírnění ekologické stopy, kterou po sobě zanecháte. Výroba textilu představuje pro životní prostředí celosvětově velkou zátěž. V současnosti je většina textilní výroby soustředěna do Asie, největšími producenty textilu a oblečení jsou Čína, Indie, Pákistán a Bangladéš. Každý z nás spotřebuje ročně okolo 15 kilogramů textilu a v Německu ještě o pět více.

shutterstock 641433823

Nakupujte méně a kvalitněji, zanecháte po sobě menší ekologickou stopu.

Jak říká etoložka, antropoložka a ekologická aktivistka Jane Goodall: „Mysli globálně, jednej lokálně.“ Už jen tím, že snížíte svou spotřebu oblečení, ulehčíte životnímu prostředí a omezíte ekologickou stopu. Čistší, prostší život, nezanesený stovkami věcí, které nepotřebujeme, se totiž žije o dost lépe.

Pamatujte na to, že není nikdy pozdě na to, abyste zkusili něco nového. Vytváření šatníku podle nových pravidel navíc může být vzrušující. Zkuste při dalším bezcílném bloumání nákupním centrem po dni v práci zamířit místo do obchodu s oblečením do kina na dobrý film, nebo si prostě jen udělejte hezkou procházku. A nakrmíte svou duši.

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...