fbpx

Zveřejněno: 23. 9. 2017

Nedávno publikovaná studie v časopise Journal of Personality and Social Psychology vyvrací koncept známý psychologům jako paradox intimity-desire (paradox intimity a touhy). Ten tvrdí, že čím blíže si partneři jsou, tím méně po sobě touží. Podle něj páry zákonitě po čase berou sex jako rutinní záležitost a hledají způsoby, jak jej okořenit.

Vedoucí studie Journal of Personality and Social Psychology Gurit E. Birnbaumová toto tvrzení vyvrací. Dokonce je toho názoru, že to může být přesně naopak. Její výzkum potvrdil, že kvalitní vztah dokáže udržet naživu i vášeň. S tím, jak jsou k sobě lidé v páru pozorní a jak na sebe reagují, je prý těsně spjata i míra, s níž po sobě sexuálně touží. 

Šestitýdenní pozorování stovky párů

Výzkumníci z Baruch Ivcher School of Psychology a University of Rochester požádali 100 párů, aby si po dobu 6 týdnů vedly záznamy. V jejich rámci měl každý z partnerů zapisovat vlastní úroveň sexuální touhy, stejně jako vnímání reakcí svého protějšku. Součástí bylo i uvedení informací o tom, jak se který den cítí i co cítí k sobě navzájem, jak se vnímají a jak se jim spolu tráví čas.

Výsledky ukázaly, že vyšší míra intimity, opory a možnost mít partnera jako přítele a kamaráda u některých zvýšila sexuální touhu. Ačkoliv u žen tento aspekt fungoval silněji než u mužů, na obou stranách se projevil poměrně výrazně. „Lidé, kteří vnímají svého partnera jako někoho, kdo je respektuje, oceňuje a chápe jejich potřeby, věří, že mu také záleží na tom, čeho chtějí v životě dosáhnout,“ říká k tomu Gurit Birnbaumová.

shutterstock 499266739

Míra porozumění mezi partnery je spjata i se sexuální touhou.

Není laskavost jako laskavost

Důsledkem je, že se nestaráte pouze o blaho partnera ze svého pohledu, ale že mu skutečně rozumíte a víte, co potřebuje a co naopak ne. Nejedná se přitom o běžnou laskavost, protože ta není založena na tomto typu blízkosti. „Když jsou partneři vůči sobě opravdu citliví, cítí se ve vztahu oba jedinečně,“ dodává Birnbaumová. K dosažení takové míry naplnění podle expertky stačí, aby se partneři sami sobě více věnovali: „Povídejte si a poslouchejte se, aniž byste se přerušovali. Dejte partnerovi najevo, že jeho potřeby a přání jsou pro vás stejně důležité, ne-li důležitější než vaše vlastní.“

Komunikace je základ všeho

Otevřená komunikace pomáhá dozvídat se nové věci o tom druhém. Ukazuje, že se o sebe dokážete navzájem postarat. Zároveň otevírá prostor pro společné sdílení zážitků, které samo o sobě výrazně stmeluje. Ačkoliv jsou někteří lidé samozřejmě od přírody citlivější než jiní, podle Birnbaumové je možné, aby se reakce dotyčného v různých kontextech časem začaly měnit: „Ohleduplný partner může svým přístupem ovlivnit i vaše schopnosti a ochotu reagovat na potřeby ostatních.“

shutterstock 610723844

Dejte najevo svému partnerovi, že se zajimáte i o jeho potřeby.

Důvěrou k uspokojivému sexuálnímu životu?

Podle Birnbaumové rozhodně ano: „Touha má mnoho projevů. A na někoho může partnerova vstřícnost a ochota reagovat na jeho potřeby spojená s vysokou mírou intimity fungovat přímo magicky.“ Závěrem studie tedy je, že bez ohledu na to, jak kdo touhu vnímá, může mít vzájemné porozumění blahodárné a trvalé účinky i na sexuální život.

foto: Shutterstock, zdroj: Health

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...