fbpx

Zveřejněno: 11. 9. 2017

Existuje přátelství mezi mužem a ženou? Na tuto otázku se snažili najít odpověď američtí výzkumníci hned v několika studiích. Podle nich je přitažlivost při přátelství s opačným pohlavím zcela normální záležitostí. O něco více touží sexuálně muži po ženách než naopak. Překvapivě často to však kamarádský vztah nijak nenaruší.

Podle výzkumnice Heidi Reedorové můžeme být ke kamarádovi přitahováni několika způsoby. Může se jednat o platonickou nebo romantickou přitažlivost, případně o kombinaci obou. Reedová zjistila, že v případě přátelství s výhodami (tedy s občasným či pravidelným sexem bez závazného vztahu) se většinou kamarádi přitahovali fyzicky, romantický aspekt ale v jejich vztahu chyběl.

Přitažlivost je nutná, ale sama o sobě nestačí

Podle jiného výzkumu publikovaného na Psychology Today není přitažlivost nezbytná pouze pro romantiku, ale rovněž pro to, aby se přátelství přeměnilo v hlubší vztah. Přitažlivost sama o sobě samozřejmě nestačí, roli hrají i další faktory, výzkum ale dokazuje, že určitý stupeň vzájemné atraktivity je pro přeměnu přátelství v něco víc nezbytně nutný. Nižší míra přitažlivosti je pak potřeba pro to, aby se vztah přeměnil v sexuální, a platí to o něco více pro muže než pro ženy.

Hezký kamarád. Výhra, nebo prokletí?

Další výzkumníci zjistili, že mladí muži (adolescenti nebo dvacátníci) cítí mnohem častěji přitažlivost ke svým ženským přátelům než ženy k těm mužským. Tohle platilo, ať se jednalo o zadané nebo svobodné muže a ženy.

shutterstock 705403201

Atraktivní kamarád je spíše zátěží než přínosem.

Výzkumníky dále zajímalo, zda lidé považují spíše za výhodu nebo zátěž mít kamaráda, který je přitahuje. U obou pohlaví a u všech zkoumaných věkových skupin (adolescenti až lidé středního věku) vyšlo, že atraktivní kamarád je spíše zátěží než přínosem. Jako nejčastější důvod muži i ženy uváděli žárlivost ze strany oficiálního partnera.

Ničí přitažlivost přátelství? Ne nutně

Ačkoliv je přitažlivost mezi přáteli takto rozšířenou záležitostí, podle výzkumníků v drtivé většině případů nedojde k překročení pomyslné hranice a přátelství vydrží. Pro řadu lidí totiž představuje vztah nebo sex s kamarádem přílišné riziko, a proto raději zachovají status quo.

Co se týče konkrétních čísel, v jedné studii uvedla polovina respondentů, že pociťuje přitažlivost k někomu ze svých přátel. Polovina z nich pak kamarádovi vyjádřila svou náklonnost, což ovšem ještě neznamená, že poté přátelství vždy přerostlo ve vztah. Větší tendenci k vyjevení svých citů mají opět muži. Pravděpodobnost, že přátelství přetrvá, je ještě o něco vyšší, pokud je jeden nebo oba z kamarádů již ve vztahu s někým jiným.

 

foto: Shutterstock, zdroj: Psychology Today

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...