fbpx

Muži prý mají daleko více sexuálních partnerek než ženy partnerů. Pokud je většina populace heterosexuální, s kým tedy tito muži spí?

Zveřejněno: 2. 5. 2023

Muži se samozřejmě rádi vychloubají. Ženy se naopak bojí přiznat skutečný počet sexuálních partnerů a číslo záměrně snižují. Netvrdíme, že na tom není ani špetka pravdy, podle profesora psychologie Davida P. Schmitta bychom ale měli vzít v potaz ještě tři faktory, které se týkají uvažování a sexuálního chování mužů a žen.

Jak počítáme a co je "sex"

Podle Schmitta existuje rozdíl už v tom, jakým způsobem obě pohlaví sexuální partnery počítají. "Ženy mají tendenci počítat každého partnera zvlášť (Bill, Ted, Tony, Tim…), zatímco muži počet odhadnou a uvedou jedno číslo (např. okolo deseti)," tvrdí profesor.

Ne v každém výzkumu je navíc přesně definováno, co považujeme za sex. Muži mají podle Schmitta tendenci počítat nejen vaginální sex, ale i další aktivity, jakými jsou například orální sex nebo erotické masáže. Počet sexuálních partnerek jim proto logicky vychází vyšší než ženám.

shutterstock 619172333

Muži často započítávají mezi sexuální partnerky i placené prostitutky. Je to tak v pořádku?

Placený sex

Dalším faktorem, který bychom podle Schmitta neměli opomenout, je fakt, že placené sexuální služby využívají muži v daleko větší míře než ženy. Například v Americe mělo sex s prostitutkou zhruba patnáct procent mužů. Naproti tomu za sex alespoň někdy platilo jen jedno procento žen.

Otázky na prostituci přitom nenajdeme v každém sexuálním výzkumu, je ale pravděpodobné, že muži do počtu sexuálních partnerek zařazují i ženy, s nimiž spali za peníze.

Jak se dělá dobrý výzkum

Ani všechna tato zdůvodnění pochopitelně neznamenají, že lidé ve výzkumech občas nelžou. Co se týče průzkumů, které se zaměřují na citlivé otázky, jakými je právě lidská sexualita, kriminální nebo drogová minulost, jsou lidé nejotevřenější, je-li průzkum anonymnínejotevřenější, je-li průzkum anonymní, mohou ho vyplnit v soukromí a dostanou k němu jasné instrukce.

K odhalení lhářů existuje celá řada sociologických nástrojů. Můžeme například sledovat, zda si respondent neprotiřečí, např. když v jedné části testu napíše, že má rád náhodný sex a v další části to vypadá, že ho naopak nenávidí. Podobně se dá sabotáž výzkumu odhalit, pokud respondenta požádáme například o týden později, aby test vyplnil znovu. Pokud byl napoprvé poctivý, odpovědi by se neměly výrazně změnit. Málokdo si ale pamatuje, jaké konkrétní lži do testu před časem napsal.

Důvěryhodné výzkumy

Výzkumem, který prošel zátěžovým testem, byl například výzkum tzv. "sociosexuality", který zmiňuje magazín Psychology Today. Míra sociosexuality vypovídá o tom, jak moc jsme schopní mít s někým sex, aniž bychom k němu chovali romantické city. Jednoznačně přitom vyšlo, že muži disponují vysokou mírou sociosexuality, a lásku tudíž k sexu nepotřebují, zatímco u žen byly výsledky přesně opačné.

Otázka, zda muži počet partnerek nadsazují a ženy naopak počet mužů snižují, se v tomto výzkumu potvrdila rovněž. Konkrétně vyšlo, že především ženy počet partnerů snižují, a to tím více, čím je společnost konzervativnější a více patriarchální.

foto: Shutterstock, zdroj: PsychologyToday

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...