fbpx

Zveřejněno: 28. 6. 2017

Podle mnohých průzkumů si ženy hledají staršího partnera jako náhradu za otce, který jim v útlém věku neprojevoval dostatečnou péči. Nejvíce jim jde prý o pocit bezpečí. Ale je to skutečně pravda? Podle výzkumníků ze St. Mary´s Univerzity v Halifaxu je to „kachna“!

Svou premisu se rozhodli otestovat na 173 ženách, které rozdělily do dvou skupin. Jednu tvořily ženy s o devět let a více starším partnerem, druhá kontrolní skupina se skládala z žen, jejichž partner byl o rok až o čtyři roky starší. Ženy s o mnoho starším partnerem byly ve věku od 18 do 53 let. Průměrný věkový rozdíl mezi partnery přitom byl 17,3 roku.

Z výsledků vyplynulo, že nebyl žádný rozdíl mezi vazbami, jaké měly mladé a stejně staré ženy se svými partnery. Co se týče pocitu bezpečí, hledaly ho obě skupiny u svých partnerů stejně. Nepodařilo se ani prokázat, že by byla jedna skupina šťastnější než druhá. Výzkumníci tedy došli k názoru, že i o mnoho starší partner může být ke konkrétní ženě stejně dobře kompatibilní, jako když si jiná najde svého vrstevníka.

Co je správně? 

shutterstock 36334084

Mladší ženy u starších mužů prý hledají otcovský vzor.

Ačkoliv z psychologického hlediska není mezi těmito páry významný rozdíl, vztahy ve složení starší muž a mladší žena jsou daleko častější než naopak. Evoluční psychologové předpokládají, že vše souvisí s ženinou plodností. Zatímco žena ztrácí plodnost v mladším věku, pro muže není problém zplodit dítě prakticky ani v důchodcovských letech. Další teorie se na tyto vztahy dívá ze sociokulturního pohledu. Starší muž, který je úspěšný a finančně zajištěný, přitahuje mladší ženy díky této stabilitě. Sám si zase vztahem s mladými ženami potvrzuje svoje postavení. 

Čím naopak mladé muže přitahují úspěšné starší ženy, se pokusila vysvětlit psychoterapeutka Suzanne Lachmanová pro Psychology Today. Píše o tom, že pro mladého muže je vztah s takovou ženou velmi inspirativní a pomůže mu růst jak například z kariérního hlediska, tak emocionálně. „Tito muži jsou často unavení randěním s mladými ženami, které vztahům nepřikládají takovou důležitost jako ty starší,“ tvrdí Lachmannová a poukazuje na určitou nevyzrálost v případě mladých dívek. Je zajímavé, že zatímco v případě vztahů mladých žen a starších mužů se běžně hovoří o potřebě hledat si tatínka, případně o tom, že se jedná svým způsobem o zlatokopky hledající finanční jistoty, u mužů psychologové zdůrazňují potenciál k růstu se starší partnerkou. Není možné, že i ve vztahu starší muž a mladší žena fungují stejné mechanismy?

 

foto: Shutterstock, zdroj: Psychology Today

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...