fbpx

Zveřejněno: 1. 6. 2017

Stud za naše tělo, za naše touhy nebo stud před naším sexuálním partnerem prožívá řada z nás. Podle lektorky v oblasti partnerských vztahů, vědomé sexuality a osobního rozvoje Denisy Říhy Palečkové nás k němu vede naše společnost v podstatě odmala.

Na to, že se stydíme za své tělo, mají dále vliv vyretušované fotografie modelek na stránkách časopisů. Ať už se ostýcháme my nebo třeba náš partner, trocha trpělivosti a otevřenosti prý dokáže divy. Zeptali jsme se proto Denisy na pár zásadních otázek.

image002

Na otázky odpovídá lektorka vztahů a intimity Denisa Říha Palečková.

Kde se v nás bere stud a z čeho nejčastěji pramení?

Stud je záležitostí naší společnosti. Učíme se, co je a není vhodné od dalších lidí kolem nás a v prostředí, kde se pohybujeme. Učíme se stydět se za nahotu. Stud kolem těla a sexuality zpravidla přichází kolem 9–10 let dítěte. Každá kultura má nastavené normy jinak. Například na Bali bylo běžné, že ženy chodily ovázané šátky, které končily pod prsy. Ňadra byla venku, asi to bylo i praktické pro kojící matky. Balinésanky se začaly zahalovat a šátky uvazovat nad prsy až v době, kdy do jejich země začalo přijíždět více Evropanů a Američanů. Tito „objevitelé“ brali obnažený dekolt jako sexuální výzvu. Prsa je vzrušovala a bylo zaděláno na mnohý malér. Ženy tedy pochopily, že bude rozumnější je schovat…

Mnoho žen (ale i mužů) se stydí, protože nejsou spokojené se svým tělem. Co se s tím dá dělat?

Tento boj si každý musí vybojovat za sebe sám. Nepomůže nám vlastní krása ani cizí chvála, pokud se v duchu nepřijímáme. Ať už se stydíme za své tělo nebo něco jiného – třeba svůj projev, své dovednosti a podobně. I zde se podepisuje hodně naše výchova. Nakolik nás rodiče a další blízcí chválili, či naopak shazovali. Velký podíl mají i média, která zobrazují těla modelek a modelů po mnoha retuších a s tučnou vrstvou make-upu na tváři. V porovnání si pak mnozí připadají méněcenní. Je tedy užitečné vědět, že krása z reklamy, filmů a časopisů vypadá v reálu úplně jinak. Často ale pochopení nestačí. Úcta k vlastnímu tělu musí být prožitá, cítěná. K podpoře lásky a úcty k sobě samému může dobře posloužit i laskavá péče o tělo. Například formou vědomé, láskyplné masáže. Když se nás někdo druhý dotýká s láskou a úctou, bývá pak snazší tyto pocity v sobě probudit.  V masážním studiu Tantra Spa, které jsem založila před 10 lety, bylo již mnoho klientek i klientů právě se záměrem přijmout a milovat své tělo. Skrze práci s tělem to jde překvapivě rychle a výsledky jsou až dojemné.

stud shutterstock 319197566

Pokud se v duchu nepřijímáme, nepomůže nám se studem ani vlastní krása, ani cizí chvála.

Jak je možné, že s někým se v sexu stydíme více, zatímco s druhým člověkem se dokážeme odvázat?

To může souviset s vyladěním druhého člověka. Když je sám otevřený či otevřená, bývá snadné se uvolnit. Podvědomě víme, zda nás (a sebe – jsou to dvě strany jedné mince) daný člověk přijímá, či je sám či sama v rozpacích.

Co může udělat partner, když se nestydí on sám, ale ten druhý? Jak mu může pomoci, aby stud překonal?

Láska a trpělivost. Laskavým přístupem plným respektu zmůžeme divy. Pokud druhého opravdu ctíme a přijímáme, přenášíme na něj své pocity a napomáháme jeho vlastnímu sebepřijetí.

Na co se zaměřit, když jsme to my, kdo se stydí?

Určitě pomůže, když si dopřejeme „dobrou společnost“ – to znamená, že trávíme čas s někým, kdo nás má rád a neposuzuje nás. Také pomáhá mít sám sebe rád se vším všudy, tedy i s tím studem. Nestydět se navíc ještě za to, že se stydím. Ale respektovat sama sebe i v tom, že mám rezervy, že jsem například v něčem opatrná a podobně. Vše začíná od sebepřijetí, lásky a respektu k sobě. Od znalosti sebe sama a vědomí vlastní hodnoty se odvíjí vše další v našem životě, tedy opravdu stojí za to si tuto cestu projít a rozvinou lásku a úctu k sobě. Například pomáhá najít si určité „kotvy“, to mohou být oblasti, které na sobě mám ráda. Ať už jsou to části těla, dovednosti či jiné kvality. Kam zaměřujeme svou pozornost, to posilujeme. Vždy se tedy vyplatí směrovat svou pozornost na přednosti a nikoliv nedostatky.

Čtěte také:

Proč se málokdy vyplatí přizvat k sexu třetího?

Jsme manželé a randíme s jinými, no a co! Kam až může zajít polyamorie?

Potlačené emoce ničí vztah, tvrdí zakladatelka tantrické masáže

 

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...