fbpx

Zveřejněno: 7. 10. 2017

Jestli vás letos ještě nikdo nenachytal na švestkách, pak jich určitě máte doma velkou zásobu. Pokud se je všechny nechystáte proměnit ve slivovici, máme pro vás tipy na dva úžasné recepty, které jste jistojistě ještě nevyzkoušeli.

Švestky bezesporu patří mezi typické podzimní ovoce. Mnozí z nás se na tyto modrofialové šťavnaté plody těší celý rok, a když konečně nastane jejich sezóna, nadšeně se těšíme na vypálenou slivovici, ale i další dobroty, které možná tak nezahřejí, ale chuťové buňky potěší stejně.

Švestkové lahůdky

Kromě klasického švestkového koláče se při pohledu na toto ovoce mnohým z nás vybaví bramborové knedlíky plněné švestkami a posypané mákem, nebo tolik oblíbená povidla, která nám oslazují život po celou zimu. U pravých labužníků často vyhrává černá nebo švestková omáčka, která se báječně hodí k tmavým masům či zvěřině. Milovníci zdravého životního stylu si švestky suší, neboť právě tento způsob úpravy zachová většinu důležitých látek.

svestkova omacka shutterstock 140995735

Švestková omáčka je výborným doplňkem k masu.

Pro vaše zdraví

A že se švestky mají v této oblasti čím chlubit, o tom není pochyb. Z vitaminů obsahují sice jen E, ale zato minerálních látek mají spoustu, například vápník, hořčík či draslík. Jsou také bohaté na vlákninu, třísloviny a organické kyseliny. Toto ovoce účinně působí při střevních problémech, ale pomáhá také zlepšit zdraví srdce a cév, snižuje hladinu cholesterolu. Navíc léčí revmatismus, ledviny i játra.

Švestky jsou jednoduše nenahraditelné plody, které příjemně zpestří váš podzimní jídelníček. Vraťte alespoň na chvíli atmosféru léta a vyrobte si vynikající zmrzlinu s mákem, nebo si upečte chutný koláč. Oba recepty nám poskytli specialisté na slovo vzatí z pražské cukrárny Moje cukrářství.

Švestková zmrzlina s mákem

Budete potřebovat:

500 g švestek
250 g cukru krystal
50 g máku
25 cl vody
5 cl citronové šťávy
sníh z 5 vajec

Postup:

Očištěné a propláchnuté švestky smícháme s cukrem, přidáme vodu, citronovou šťávu a 20 minut provaříme. Necháme vychladnout, přidáme mák a rozmixujeme tyčovým mixérem. Do vzniklé hmoty pozvolna zašleháváme sníh z bílků. Přelijeme do vhodné nádoby či kelímků a dáme mrazit.

svestkova zmrzlina shutterstock 160463351

Na švestkové zmrzlině si pochutná celá vaše rodina.

Švestkový koláč z kukuřičné mouky

Budete potřebovat:

270 g kukuřičné mouky
500 g vypeckovaných švestek
180 g másla
90 g cukru moučka
1 vejce
2 žloutky

Postup:

Máslo utřeme s cukrem, přidáme vejce a žloutky. Nakonec vmícháme mouku. Vzniklé těsto dáme do vymazané formy, přidáme půlené švestky. Pečeme na 180 stupňů asi 40 min. Asi pět minut před dopečením posypeme kvalitním třtinovým cukrem (např. Muscovado). Dobrou chuť!

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...