fbpx

Zveřejněno: 15. 9. 2017

Nejnovější studie shodně vyvracejí dříve velmi oblíbené a zaběhlé tvrzení, že konzumace ghee a jiných nasycených tuků škodí našemu zdraví. Nyní už víme, že je přepuštěné máslo více než zdravé. Pro vysoký bod přepálení nachází skvělé využití v kuchyni a jeho konzumace prospívá zažívání. Navíc si ho můžeme snadno připravit i sami doma. 

Ghee je základem indické a jemenské kuchyně, stejně jako ájurvédské medicíny. V podstatě se jedná o máslo ohřívané na nízké teplotě. Účelem tohoto postupu je odstranění vody a mléčných tuků. Právě díky tomu získává ghee svou typicky nazlátlou barvu, která je od klasického másla radikálně odlišná.

Vysoký bod přepálení

„Ghee má vysoký bod přepálení, což znamená, že může být zahřáto na velmi vysokou teplotu. Riziko vzniku karcinogenních složek je tedy v jeho případě minimální,“ říká doktor Josh Axe, chiropraktik a odborník v oblasti přírodní medicíny a výživy. Díky obsahu nutričně významných přírodních látek jej můžeme přirovnat ke kokosovému oleji, jemuž se složením v jistém smyslu blíží. Ghee je nabité vitaminy A, D, E a K, stejně jako mastnými kyselinami CLA a kyselinou máselnou.

ghee shutterstock 297481169

Ghee má oproti jiným tukům nesporné výhody.

Proč Ghee?

Ghee může snížit riziko srdečního infarktu, jelikož je bohaté na konjugovanou kyselinu linolovou nebo CLA mastnou kyselinu. O té je známo, že její konzumace pomáhá předcházet riziku vzniku karcinogenů, arteriální sklerózy a cukrovky. 

Ghee podporuje hubnutí: Energie ze středně dlouhých řetězců mastných kyselin v této surovině skutečně v našem těle spaluje tuky, což následně vede ke ztrátě hmotnosti.

Ghee obsahuje vitamin K2, který je důležitý pro budování silných kostí: Správná hladina vitaminu K2 hraje zásadní roli při vývoji lebky a zubů, podporuje správný růst a vývin kostí a chrání před kalcifikací tepen.

Ghee zlepšuje trávení: „Dobré trávení je klíčem ke zdraví. A klíčem k dobrému trávení jsou zdravá a fungující střeva,“ tvrdí Jiří Cingroš, autor známé knihy Sám sobě doktorem. Butyrát mastných kyselin s krátkým řetězcem v ghee podporuje příznivý stav zažívacího traktu.

Ghee se skvěle hodí pro vaření: Má vysoký bod přepálení. „To znamená, že topné oleje, jejichž kouř ničí esenciální fytonutrienty, což může vést ke zvýšení volných radikálů, se uvolňují až při velmi vysoké teplotě,“ vysvětluje doktor Axe. Proto je důležité vždy používat olej či jiné mazadlo, které je vhodné pro daný recept i vlastní přípravu. Vždy byste měli sáhnout po tuku, jehož bod přepálení je o 50 stupňů Celsia vyšší než vámi zamýšlená teplota varu. Zatímco bod přepálení másla či kokosového oleje je 175 stupňů Celsia, u ghee je tato hodnota 230 stupňů Celsia. Ghee zkrátka tak snadno nepřepálíte.

Ghee je vhodné i pro lidi s kaseinovou a laktózovou intolerancí či zvýšenou citlivostí: Jelikož ghee vykazuje absenci všech mléčných složek, mohou jej s klidem užívat i ti, jejichž zažívací trakt nesnese konzumaci laktózy či kaseinu.

ghee shutterstock 250896772.jpg.crdownload

Vyrobit vlastní přepuštěné máslo není ani zdaleka tak složíté, jak se zdá.

Jak vyrobit ghee doma? 

Budete potřebovat:

450 g nesoleného másla
Těžkou pánev
Tkaninu na přecezení másla
Skleněnou nádobu

Co teď s tím?

Rozehřejte máslo na mírném ohni. Pozor, abyste jej nespálili. Jakmile začne bublat, přidá se i prskání. Míchejte jej proto a udržujte stálou nízkou teplotu. Buďte trpěliví, příprava ghee vyžaduje určitý čas. To je ale víceméně jediná složitost, která vás při jeho přípravě potká.

Ohřívejte tedy máslo, občas jej zamíchejte a takhle postupujte dalších 20–30 minut, dokud se mléčné bílkoviny neoddělí od zlaté kapaliny. Na povrchu se vytvoří bílá pěna a některé drobné zbytky mléčných tuků se usadí na dně pánve. Pokud nemáte problém s konzumací laktózy či kaseinu, ochutnejte pěnu – je skutečně výborná! Potom ji však opatrně odstraňte.

Jakmile se na povrchu ohřívaného másla vytvoří druhá pěna a barva tekutiny se změní na zlatohnědou, ale už nebublá, máte téměř hotovo. Sundejte pánev ze sporáku a nechte budoucí ghee při pokojové teplotě vychladnout. Poté použijte připravenou tkaninu a nalijte přes ni máslo do nádoby.

 

foto: Shutterstock, zdroj: Health News Tips

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...