fbpx

Zveřejněno: 19. 7. 2017

Nechutná vám mléko, jste alergičtí na laktózu anebo nesouhlasíte s mléčným průmyslem? Hned několik alternativ rostlinných nápojů si můžete vyrobit sami doma. Je to velmi jednoduché, nenáročné a navíc tím, že nebudete domů vláčet tetrapakové krabice, ulehčíte životnímu prostředí.

Stravu bez masa a živočišného mléka propaguje například rakouský lékař a psychoterapeut specializovaný na přírodní léčbu a homeopatii Ruediger Dahlke. Ten tvrdí, že živočišné produkty v těle způsobují rakovinu, kardiovaskulární onemocnění, ale třeba i  cukrovku, a to tím, že spolu s živočišnými produkty do těla vstřebáváme spustu "mrtvé hmoty".

Nemusíme být ale zrovna odpůrci kravského mléka, abychom si nemohli připravit to rostlinné. To můžeme jednoduše vyrobit prakticky z jakýchkoliv ořechů, semen, ale i obilnin či luštěnin. A nepotřebujeme k tomu ani žádné zvláštní vybavení. Postačí nám mixér, kousek tkaniny a samozřejmě suroviny, ze kterých budeme "mléko" vyrábět.

shutterstock 550672447

Mléko se dá vyrobit z mandlí, z ovsa i různých luštěnin

Jak na to

Každou ze surovin předem namočíme. Některé přes noc, u jiných postačí jen pár hodin (třeba u ovsa). Obecně platí, že k výrobě mléka potřebujeme 100 gramů suroviny a na jeden litr vody nebo také hrnek suroviny na 4 hrnky vody. Záleží však na každém, zda má raději krémovější nebo řidší variantu. 

Po namočení a nabobtnání semen či suroviny se dáme do pečlivého mixování spolus vodou. Poté stačí vzniklý nápoj jen přefiltrovat přes kousek bavlněné tkaniny a zbavit ho tak pevných částí. Pokud jsou to skořápky z neloupaných ořechů (konopí, mák), neobsahují již žádné živiny, a tak je můžeme vyhodit. Ty ostatní lze použít například do pomazánek.

Mléko si nakonec můžeme podle chuti ovonět vanilkou anebo osladit. Buď přidáme do mixéru pár datlí anebo do výsledného nápoje dáme pár kapek sirupu, třeba javorový, datlový nebo agávový. Takto připravený nápoj vydrží v lednici přibližně 5 dnů, před každým použitím je dobré ho promíchat.

Z ovsa nebo máku

V našich podmínkách je nejlevnější alternativou rostlinných mlék to ovesné. Dá se vyrábět z ovesných vloček, ale také přímo z obilí. Obsahuje vitamin B a E, ale i minerály jako magnesium, selen, měď a mangan, a dokonce i nemalé množství železa.

Díky vysokému obsahu vápníku je k výrobvě mléka velmi oblíbený také mák, který je vyhledávaný hlavně příznivci čistě rostlinné stravy. Obsahuje velké množství bílkovin a některé minerály. A má také svoji typickou chuť.

Z kokosu a konopí

Z čerstvého kokosu si jednoduše připravíte známé kokosové mléko. To rovněž obsahuje železo a vápník, ale také hořčík, fosfor, draslík a selen. Je také zdravé díky vitamínům B3, E a C, kyselině listové a pantotenové. 

Konopné mléko zase bsahuje vysoký podíl omega 3 a 6 mastných kyselin. Můžeme použít jak neloupané, tak loupané konopné semínko. Osobně doporučuji neloupané, protože ve slupkách se skrývá velké množství zdravých látek. Mléko obsahuje množství kvalitních bílkovin. Má jemnou oříškovou chuť.

Ze slunečnic a mandlí

Slunečnicové mléko se vyznačuje vysokým obsahem hořčíku, selenu, niacinu, zinku, kyseliny pantotenové, železa, vápníku, fosforu a omega-6 polynenasycených mastných kyselin. Mandlové zase obsahuje velké množství minerálů – magnesium, selen, mangan a také vitamin E. I mandlích najdeme vápník a bílkoviny. Mléko má příjemnou jříškovou chuť

V rýžovém mléce je obsažena spousta sacharidů, ale zase nemá téměř žádné tuky. Známé osójové mléko obsahuje bílkoviny (osm základních esenciálních aminokyselin) a mastné nenasycené kyseliny, které přispívají ke snižování hladiny cholesterolu. Sójové nebo třeba i fazolové mléko vyrábíme stejným způsobem, s tím rozdílem, že ho musíme po celém procesu ještě přibližně 20 minut povařit.

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...