fbpx

Zveřejněno: 30. 10. 2017

Žijeme v době, která umožňuje běžným lidem luxus, který měli před několika sty lety pouze králové. Otočíme kohoutkem a teče teplá voda, máme dostatek dobrého jídla a jeho kvalitu si určujeme sami, na nemoci se neumírá, pouze komplikují pracovní povinnosti, umíme číst a můžeme si vybírat z miliónů knih... Když jsem byl v září na dovolené u moře, cítil jsem vděk za to, jak se tu máme dobře. A říkal jsem si, že otázkou dnešní doby není jak přežít, ale jak žít? Jak využít všechnu tu hojnost, která nás obklopuje, aby náš život měl smysl a přesah - abychom byli šťastní?

Téměř každý chce být šťastný, ale pro každého znamená štěstí něco jiného. Na internetu jsem nalezl, že slovo štěstí má kořeny v indoevropské předponě su (dobrý, nejlepší) a slovanské časť (úděl), tedy „dobrý úděl“. Další definice zní „pocit trvalého naplnění života“. Jak ale dosáhnout onoho naplnění? Čím vlastně můžeme být naplnění, nebo co naplňujeme? Z mé zkušenosti se jedná o naplnění našeho potenciálu. Rozvinout a plně projevit naše talenty a sdílet je s druhými, znamená žít naplněný život.

Se svým potenciálem jsme většinou hodně propojení v dětství

Tehdy jsme plní energie a tvořivosti. Postupně jsme však vyrušeni z přirozeného stavu bytí a naše vnitřní bohatství překrývá prach a pavučiny. Naplnění nám pak chybí, hledáme je většinou jinde a mimo sebe sama. Duchovní či duševní vývoj proto většinou rozvíjí schopnost opět vnímat a žít naší přirozenost.

Bohužel a bohudík, neexistuje jedna odpověď, či cesta platná pro všechny. Každý má svou vlastní pravdu, protože každý z nás je jedinečný. Mentální koncepty o tom, co je správné, nefungují. Život je neustále v pohybu, a jak říkají Číňané, co je pro jednoho jed, je pro druhého lék. Naplnění tedy znamená pro každého něco jiného, protože každý máme svůj jedinečný potenciál. A popisem našeho potenciálu, našich talentů a ideálního způsobu jejich projevení, se zaobírá Human design.

shutterstock 450844810

Čím více si dovolíme věnovat svůj čas tomu, co nás naplňuje, tím více naplnění a štěstí v životě prožíváme.

Cesta ke štěstí je v podstatě jednoduchá

Joseph Cambell řekl: „Následujte to, co vám přináší štěstí a radost. Vesmír vám pak otevře dveře tam, kde byly dříve pouze zdi.“ Když nás něco baví, když v něčem vnímáme hluboký smysl, je to proto, že při tom můžeme projevit své vnitřní zdroje a talenty. A naopak, když neprožíváme ani radost, ani naplnění, ani klid či rozpoznání od druhých, je to jasný signál o tom, že to, co děláte, k vám nepatří.

Co vám udělá radost? Co si můžete dnes dopřát? Jak se můžete dnes obdarovat? Je to procházka v parku, práce na zahradě, čas na čtení nebo film, nebo jen pár minut v klidu a o samotě? Dopřejte si to, i kdyby to byla maličkost. Čím více si dovolíme věnovat svůj čas tomu, co nás naplňuje, tím více naplnění a štěstí v životě prožíváme, tím více projevujeme svůj potenciál, naplňujeme své životní poslání a tím více jsme šťastní.

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...