fbpx

Zveřejněno: 30. 6. 2017

Slíbil jsem si, že nebudu přemýšlet o jiných světech. Člověk by musel zblbnout ze všech těch světelných bytostí, andělů strážných, minulých a jiných životů, mystických vizí a snů o lepším příštím.

Je jenom Jeden svět. Nezáleží na tom, že ho každý vnímá jinak, dříve nebo později se každý sám za sebe dobere k Pravdě. A Pravda je jenom jedna. Jako je jedna Krása. Jako je jeden Život. A jako je ostatně pouze a jedině jedna Láska.

plysovy buddha

Přemýšlením o jiném se vzdáváme síly, které je zapotřebí, aby se semeno uchytilo v půdě. Pokud existuje jiné, potom může kdykoliv přijít vítr nebo déšť a odnést nás kamkoliv podle své vůle. V Jednom světě jsi na svém místě přesně tam, kde jsi. Pohybuješ se a přece jsi stále zde, se svou silou a s rozhodnutím, jak s ní naložíš.

V jiném světě ti musí pomoct někdo zvenčí, aby praskl obal. V Jednom světě je to tvá vlastní síla, která ukáže klíčku, jak překonat tvrdost skořápky i pevnost země. V jiných světech existují složitá pravidla, jak postupovat, aby se podařilo to či ono. V Jednom světě se řídíš jedině sám sebou, tím, co je pro tebe rozhodující v té které chvíli. 

Tvůj život je jen a pouze tvou odpovědností

Nejsi limitovaný žádnými zákazy, avšak počítej s tím, že každý z tvých činů s sebou nese své následky. Následek klidné rozvahy je jiný než následek prudkého gesta. Následek vřelého obětí je jiný než následek rány pěstí. 

Pokud přemýšlíme o jiném, pracujeme na svém rozpolcení. Tento svět je plný schizofrenie, lidí, kteří se spoléhají na podporu státu, strážné anděly nebo životní pojištění. Lidí, kteří si zbožštili svoji rodinu, jídlo nebo práci.

To všechno je zde, ale pouze jako součást nás samých. To my jsme to stvořili a jedině my sami se můžeme rozhodnout, jak s tím vším naložíme.

V Jediném světě není žádné tam a žádné tady. Žádné my a žádné oni. Nejsou zde žádné otázky a žádné odpovědi. Nic k hledání, nic k nalezení. Jsi zde jedině ty sám, naprosto svobodný konat podle své vlastní vůle a současně plně zodpovědný za tuto svobodu i všechny činy, které z ní pramení.

 

 

foto: Shutterstock, archiv, zdroj: Plyšový Buddha

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...