fbpx

Zveřejněno: 28. 4. 2017

Spousta lidí mi říká, ačkoliv obdivují tvořivost, že to není nic pro ně. Domnívají se, že jim chybí představivost, fantazie, zručnost, talent. Osobně jsem ale přesvědčena, že kreativita dřímá v každém z nás.

Co je vlastně kreativita? Když se podíváme do Wikipedie, je jasné, že kreativita má širší význam, než s jakým ji běžně spojujeme. „Tvořivost neboli kreativita (z lat. creo = tvořím), také invence (z lat. invenio = nalézám, objevuji), je zvláštní soubor schopností, které umožňují uměleckou, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost. Ta se projevuje jako vynalézavost, vznik nového, originálního díla nebo myšlenky, popř. jako tvůrčí řešení problémů.“

Co z toho plyne? Kreativita není o talentu, ale způsobu myšlení. Tvůrce může být správce daně, instalatér i automechanik. Záleží totiž, jakým způsobem hledá vhodná řešení.

kreativita shutterstock 387274792

Kreativita není o talentu, ale způsobu myšlení. Tvůrce může být správce daně, instalatér i automechanik. Záleží totiž, jakým způsobem hledá vhodná řešení.

Dokonalost nahraďte hravostí

Naprosto stejně postupuji i u své tvorby. Nedržím se předpisů, měním účel a využití věcí. Co třeba vyrobit z kabelky dekorační polštář? A k čemu by mohly posloužit hračky z Kinder vajíčka? Pojďme to zkusit společně!

Jak na výrobu dekoračního polštáře

Pro tvorbu dekoračního polštáře potřebujete uši z jakékoliv staré kabelky (ideálně plochého tvaru), dva druhy látky pro ušití jednoduchých povlaků a šicí stroj. Látku sešijte na bocích a jednom konci. Druhý ponechte volný, bez zapínání. Je to z toho důvodu, abyste s látkou mohli pracovat, řasit ji dle potřeby. Nebojte se, že výplň polštáře bude vypadávat. Vložíte ji totiž do druhého povlaku stejně, jako dáváte nákup do tašky. Ustřihnuté uši našijte zhruba do poloviny výšky druhého povlaku.

Nemáte-li doma žádnou starou tašku, můžete použít pásek z vysloužilých jeans. Odstřihněte jej a zapněte kolem polštáře stejně, jako byste zapínali kalhoty kolem pasu. Zabráníte tak vysouvání výplně ven a současně dodáte polštáři vtipnost a originalitu. 

Originální dárek z hračky vyrobíte raz dva

Máte-li doma hračky z Kinder vajíčka nebo jakékoliv jiné obdobné velikosti, můžete je využít na vytvoření originálního dárku. Nachystejte si barvu (ideálně určenou k nátěrům dětského nábytku), jakýkoliv foto rámeček a lepidlo nebo tavnou pistoli. Hračku natřete barvou a nalepte na nalakovaný rámeček. Místo fotografie můžete vložit vtipné věnování. Celé vám to nezabere více jak hodinu času.

 

Čtěte také: 

Veronika Knirschová: Upcycling a slow fashion nás učí myslet jinak

Veronika Knirschová: Jak poznat nejlépe sám sebe?

Švédské nákupní centrum prodává jen použité věci

 

foto: Shutterstock, Veronika Knirschová, zdroj: BY VERA

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...