fbpx

Vědci nejdříve na satelitních snímcích našli šedé skvrny v moři skvrn zelených. Ovšem při bližším zkoumání odhalili putující majestátní zvířata mezi stromy. Satelitní fotografie tak nyní slouží k počítání afrických slonů

Zveřejněno: 28. 1. 2021

Snímky s velmi vysokým rozlišením pocházejí ze satelitu pro pozorování Země, který obíhá 600 kilometrů nad povrchem planety. Průlomový nápad by mohl umožnit průzkum až 5 000 kilometrů čtverečních oblastí s výskytem slonů za jediný den. Možnosti technologie omezuje jenom počasí, během dnů pod mrakem tento výzkum pochopitelně není možný.

V běžné praxi dosti pracné počítání slonů se na snímcích ze satelitu provádí automaticky pomocí strojového učení, konkrétně díky počítačovému algoritmu trénovaného k identifikaci slonů v různých prostředích. „Algoritmu ukážeme příklady a ,řekneme‘ mu, co je a co není slon,“ vysvětluje doktorka Olga Isupovová z University of Bath. Tímto způsobem mohou vědci stroj naučit rozpoznávat malé detaily, které člověk pouhým okem nedokáže zachytit.

Testování v národním parku

Vědci se nejprve přes satelit podívali na jihoafrický národní park Addo Elephant. „Ten má opravdu vysokou hustotu slonů,“ uvedla vědkyně z University of Oxford doktorka Isla Duporgeová. Terén je zde různorodý, od křovin po savany, takže je to skvělé místo pro testování algoritmů.

Výhodou v době koronavirové epidemie je pak fakt, že k tomuto počítání není potřeba lidí, a odpadá tak riziko případného nakažení ochranářů.

Ochranářské organizace se o nový způsob počítání slonů zajímají, protože by satelity mohly nahradit letadla. Ochranáři ovšem budou muset platit za přístup ke komerčním satelitům a za snímky, které zachycují africké savce. Tento nový postup by mohl výrazně zlepšit monitorování ohrožených populací slonů na místech, kde procházejí hranice jednotlivých států. V některých totiž může být obtížné získat povolení k leteckým průzkumům.

Objev tučňáků

Vědci tvrdí, že snímky by mohly být také použity proti pytláctví. Výhodou v době koronavirové epidemie je pak fakt, že k tomuto počítání není potřeba lidí, a odpadá tak riziko případného nakažení ochranářů. Doktorka Duporgeová si satelitní počítání slonů pochvaluje, je totiž příznivkyní využívání nových technologií v zoologii.

Pozorování pohybu zvířat z vesmíru není úplnou novinkou, v roce 2018 byla tímto způsobem objevena superkolonie tučňáků, čítající více než 1,5 milionu ptáků. Vědci a ochranáři mohou využívat snímky pořízené z mnohasetkilometrových výšek s velmi podrobným rozlišením, na kterých je možné detekovat zvířata i lidi. Zvířata nasnímaná z vesmíru je možné vidět i na Google Earth. V experimentální verzi se kdokoliv může podívat třeba na úchvatné obrázky z afrických napajedel, kde se shromažďují hroši.

Související…

Dostane se k astronautům čerstvá zelenina? Řešení se hledá na Antarktidě
Ivan Verner

foto: Shutterstock, zdroj: BBC

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...