fbpx

Vědci z NASA potvrzují, že rok 2020 byl nejen rokem, kdy se objevil koronavirus, ale byl také globálně vůbec nejteplejší od doby, kdy se teplota planety začala měřit. A trend ukazuje, že se bude oteplovat i dál

Zveřejněno: 26. 1. 2021

Průměrná teplota povrchu Země se v roce 2020 podle analýzy NASA prakticky shodovala s rokem 2016, který byl považován za dosud nejteplejší. Podle vědců z Goddardova institutu pro vesmírná studia (GISS), který změny teplot na Zemi pro NASA monitoruje, byla loni průměrná roční teplota o 1,02 stupně Celsia teplejší, než činil průměr v letech 1951 až 1980. Rok 2020 byl tedy podle jejich výpočtů nepatrně teplejší než rok 2016, i když jde jen o odchylku na hranici statistické chyby. „Posledních sedm let bylo každopádně sedm nejteplejších let jdoucích po sobě v historii, což svědčí o pokračujícím a dramatickém trendu oteplování,“ uvedl ředitel GISS Gavin Schmidt. „Zda je jeden rok rekordní, nebo ne, není až tak důležité. Důležité jsou dlouhodobé trendy,“ dodal Schmidt s tím, že se zvyšujícím se dopadem člověka na klima musíme očekávat nové a nové rekordy.

Podle vědců není také náhoda, že během nejteplejšího roku Zemi sužovalo extrémní počasí. Leden začal australskými požáry, konec roku se nesl ve znamení tropických bouří. Na přelomu října a listopadu tak zasáhla USA tropická bouře Zéta, šlo o nejsilnější hurikán od roku 1889. Filipíny zase postihl tajfun Goni, jeden z nejintenzivnějších zaznamenaných tropických cyklónů vůbec. Silnější hurikány a srážky, které mohou způsobit záplavy, vlny veder i větší a ničivější požáry, jsou podle vědců výsledkem celosvětově se měnícího klimatu.

Do roku 2100 by stoupající hladiny moří mohly pohltit města jako New Orleans, Boston, Benátky, Lagos a Jakarta.

Rostoucí teploty mohou mít na svědomí také prudší bouřky a vznik tornád. Některé studie potom spojují globální oteplování i s nově probíraným příchodem polárního víru, tedy větrů, jež obvykle vanou kolem severního pólu do nižších zeměpisných šířek, tedy například až k jihu Evropy.

Extrémy budou pokračovat

Podle vědců se zatím žádná zlepšení, co se týče extrémního počasí, očekávat nedají. Bouře a požáry by v roce 2021 mohly být ještě extrémnější. To všechno spolu s vysokými teplotami by mohlo zasadit těžkou ránu výrobě a produkci potravin.

Očekává se také, že některým městům dojde voda. Amazonskému deštnému pralesu, světovým korálovým útesům a grónskému ledovému příkrovu hrozí zhroucení. Arktida je na cestě k tomu, aby v tomto století ztratila více ledu než kdykoli od poslední doby ledové. Do roku 2100 by stoupající hladiny moří mohly pohltit města jako New Orleans, Boston, Benátky, Lagos a Jakarta, což by způsobilo migraci lidí z pobřežních měst do vnitrozemí.

Související…

Potvrzeno: Oteplování planety opravdu zastaví nulové emise. Teď se řítíme do katastrofy
Jan Handl
 

zdroj: ScienceAlert

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...