fbpx

Zveřejněno: 24. 6. 2017

Věříte, že existuje ve vesmíru život? Že to nekonečno, které se kolem nás rozprostírá, neobýváme sami? Možná již brzy získáte důkaz pro své domněnky. FRB170107 – je zaregistrovaný druh záhadného signálu, který se objevil v souhvězdí Leo v západní Austrálii. Astronomové tvrdí, že k naší planetě letěl neuvěřitelných 6 miliard světelných let. Objevuje se v náhodných intervalech, má obrovskou intenzitu, ale jeho původ není znám. Odkud se vzal?

O co vlastně jde? Jedná se o extrémně silné a rychlé nárazové rádiové vlny, které mohou trvat jen několik milisekund. FRB170107 byl poprvé zaznamenán v roce 2007, kdy ho začal zkoumat Dr. Keith Bannister, a poté se přidalo mnoho dalších – dokonce i Mezinárodní centrum pro výzkum astronomie. Objevuje se zcela náhodně, proto je velice těžké jej sledovat a zkoumat. Od prvního zaznamenaného výskytu bylo objeveno pouze 22 těchto rádiových záblesků. Proto je o tajemném jevu zatím jen minimální množství údajů. 

signal ufo shutterstock 161369036

Co si myslíte vy? Jde o zprávu z jiné galaxie, kterou neumíme rozluštit?

Tápání ve tmě

Odborníci jsou vybaveni jen nepřesnými teoriemi. Je snad tento signál způsoben obrovskými mezihvězdnými událostmi, jako je výbuch černých děr? Rotující hvězdy složené z neutronů, vyzařují elektromagnetické záření, a proto by to mohlo být možné. Nevyhneme se ale ani teoriím o UFO. Někteří astronomové tvrdí, že signály mohou pocházet z kosmických lodí cestujících rychleji než světlo. 

Teorie o mimozemské civilizaci 

Výzkumníci z centra astrofyziky v čele s Harvardem Smithsonianem tvrdí, že signály mohou být vytvářené slunečními vysílači z jiného světa. Ty by byly schopné používat sluneční světlo na ploše dvakrát tak velké, jako je planeta Země. Tak pokroková mimozemská technologie by mohla mít schopnost generovat tolik množství energie, že by mohla být spatřena i vzdálenou civilizací, jakou je ku příkladu i lidstvo. 

Vědci spolu s astronomy tvrdí, že FRB170107 signály mají zvláštní jas a určitou vzdálenost. To nahrává úvahám o tom, že se jedná o gigantické množství neznámé energie. Výzkumný tým a ASKAP (Australia Telescope National Facility) využívá nové teleskopy, které mohou být zaměřeny buď na jeden bod na obloze, nebo mohou sledovat různé směry současně. Toto nové vybavení by mělo při zkoumání tajemné zprávy pomoci. Snad se tato záhada již brzy objasní!

 

foto: Shutterstock, zdroj: Message to Eagle

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...