fbpx

Astronomové z laboratoře Catalina Sky Survey oznámili, že našli druhý "přírodní satelit" obíhající kolem Země. Vypadá to, že naše planeta a její dlouholetý druh Měsíc mají dalšího parťáka

Zveřejněno: 13. 3. 2020

Vědci z arizonské univerzitní lunární laboratoře Catalina Sky Survey, která spadá pod americkou vesmírnou agenturu NASA, objevili malý asteroid, který je očividně lapený na oběžné dráze Země. Zde nyní existuje jako dočasný „miniměsíc“.

Astronomové jej objevili před pár dny, ale s jeho představením odborné i laické veřejnosti chtěli počkat, dokud si nebyli jistí, že nejde o nějaký umělý, tedy lidskou rukou vyrobený, satelit nebo vesmírné haraburdí, jinak řečeno zbytky člověkem vyrobené techniky. Stále se může ukázat, že satelit je umělý, ale všechny indicie prý zatím naznačují, že jde o skutečný nový a přírodní měsíc, tedy „cizí“ objekt obíhající Zemi.

Pomohl tweet

Tým astronomů odhalil informace v tweetu s doprovodným videem, které ukazuje nový objekt, jenž kolem nás obíhá, a je ho tedy možné označit za nový měsíc. Podle výzkumníků má nový společník planety Země neobvyklou oběžnou dráhu, ale to není žádný důvod k obavám. Jeho velikost totiž odpovídá velikosti běžného automobilu, takže není třeba mít strach ze srážky se Zemí.

Během pár měsíců se nový měsíc uvolní ze sevření Země a vrhne se do vesmíru.

Tyto události, jako je objev nového měsíce, jsou vzácné, ale nejde o první případ, kdy si Země dokázala přitáhnout další měsíc. Vědci objevili podobný objekt už před 14 lety a je logické předpokládat, že k takovým událostem prostě občas dochází a docházet bude. Zemské kontakty s jinými měsíci jsou dočasné. Během pár měsíců se nový měsíc uvolní ze sevření Země a vrhne se do vesmíru, aby pokračoval do neznáma stejně jako miliardy jiných asteroidů.

Je to vlastně asteroid

Kromě toho, že víme, že v současné době žijeme na planetě se dvěma měsíci (Marťané tedy tímto přicházejí o své výlučné postavení, Mars má, jak známo, také měsíce dva), představuje tento výskyt nového objektu kroužícího kolem Země příležitost pro vědce studovat asteroidy a jejich interakci s planetou naší velikosti pěkně zblízka.

I když jde o opravdu malý objekt, můžeme s ním směle počítat jako s novým měsícem a uvidíme, za jak dlouho se od Země odpoutá.

Proč je tento asteroid vůbec nazýván měsícem? Ze své povahy totiž splňuje skvěle definici měsíce jako vesmírného objektu, je totiž opravdu přirozenou družicí Země. Je přírodního původu? S největší pravděpodobností ano. A krouží po oběžné dráze Země? Také ano. I když jde o opravdu malý objekt, můžeme s ním směle počítat jako s novým měsícem a uvidíme, za jak dlouho se od Země odpoutá.

Je ovšem pravděpodobné, že se může objevit jiný asteroid, který se zase na nějakou dobu vydovádí na naší oběžné dráze a bude se dočasně pyšnit titulem „měsíc planety Země“.

Související…

Co ochrání Zemi před asteroidy? NASA testuje, jak je odšťouchnout
Ivan Verner

foto: Shutterstock, zdroj: The Next Web

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...