fbpx

Známé turistické cíle se musely kvůli chování turistů uzavřít. Některé budou uzavřené jen letos, jiné na dlouhá léta

Zveřejněno: 3. 7. 2019

Jako turisté v cizí zemi bychom měli mít na paměti, že máme jistou zodpovědnost za místa, která navštěvujeme. Je důležité respektovat místní kulturu, zvyky i památky. Někde se to daří, jinde ne. A někde už se to natolik nedaří, že místní úřady musejí populární turistické cíle po celém světě buď úplně uzavřít, nebo aspoň omezit počty dychtivých turistů, kteří do nich míří. My si zde popíšeme čtyři zásadní místa, na která už se jako turisté nedostaneme.

Mount Everest bez tábora

Čína uzavřela světově proslulý tibetský základní tábor Mount Everest pro turisty. Místní vláda tak učinila už na konci roku 2018. Chce oblast vyčistit od obrovského množství odpadků, které návštěvníci na místě zanechali. Sportovní úřad Tibetské autonomní oblasti oznámil, že loni shromáždili z tábora 8,4 tuny odpadu. V roce 2018 zde navíc stoupl počet turistů o 25 %, a to konkrétně na 1 173 072 návštěvníků. Na vrchol nejvyšší hory světa dosáhlo rekordních 807 lidí, tedy víc než dva denně...

mont everest 268899500

Základní tábor z tibetské strany? Jedině na povolení. A pouze pro ty, kteří vylezou až nahoru na horu


Uzavření tohoto místa se týká pouze „obyčejných turistů“, horolezci a výzkumníci budou mít nadále povolen přístup do základního tábora. Amatérští horolezci, kteří mají v úmyslu vylézt na Mount Everest, si mohou podat žádost o vstup. Každoročně bude vydáno pouze 300 povolení. Turisté mají nyní přístup až ke klášteru Rongbuk, který se nachází asi kilometr od slavného základního tábora.

DiCapriova zátoka

Maya Bay je jednou z nejslavnějších thajských zátok. Nachází se na ostrově Phi Phi. Zátoka už byla pro turisty dočasně uzavřena v červnu 2018 a znovu otevřena v říjnu téhož roku. V současné době však bylo toto unikátní místo uzavřeno na dobu neurčitou. A to z toho důvodu, že turisté ničili unikátní mořský ekosystém. Ten nyní bude potřebovat svůj čas, aby se vzpamatoval z masivního turistického ruchu. Tamní úřad k celé věci dodává: „Čtyři měsíce bohužel nestačily, budeme potřebovat rok až dva, možná i více let, aby se zdejší ekosystém dokázal zotavit.“

thajsko 1094453348

Na Maya Bay se letos podíváte jen z hodně velké dálky. Nebo můžete zkusit film


Tato pláž se proslavila díky (nebo v tomto případě spíš kvůli) filmu Pláž s Leonardem DiCapriem z roku 2000 a od té doby doslova trpěla kvůli neudržitelnému přílivu turistů. Ačkoli zátoka byla uzavřena, vedlejší ostrov Phi Phi Don zůstává nadále přístupný.

Ostrov Boracay

Do seznamu destinací, kterým se budeme muset v roce 2019 vyhnout, si můžeme připsat i krásný ostrov Boracay i s jeho kluby a diskotékami. Tato filipínská oblast v současné době prochází kompletní rekonstrukcí kvůli návštěvníkům, kteří zde způsobili řadu škod. Po šesti měsících byl ostrov v říjnu 2018 znovu otevřen, v letošním roce je však počet turistů značně omezen.

filipiny 1154224627

Ostrov Boracay: Promiňte, kvůli turistům probíhá rekonstrukce. Máme zavřeno


Na ostrově budou platit nová omezení pro jeho návštěvníky, a to především co se týče diskoték, kasin a dalších míst. Místní obyvatelé však doufají, že se ostrov turistům znovu otevře, protože cestovní ruch je klíčovou součástí jejich ekonomiky.

Filipíny přitom mají na výběr z více než sedmi tisíc dalších ostrovů.

Filipíny zažily v posledních letech prudký nárůst turistů. V roce 1990 to bylo jen něco málo přes jeden milion, loni to už bylo 6,6 milionu. A téměř třetina těchto turistů, více než dva miliony, navštívila právě ostrov Boracay. Přitom Filipíny mají na výběr z více než sedmi tisíc dalších ostrovů.

Uluru v Austrálii

Nejobjemnější monolit na světě Uluru v Austrálii bude od letošního roku pro návštěvníky nepřístupný. Bylo tak vyslyšeno přání tamních domorodců, kteří si stěžovali na velké množství turistů. Podle nich není tato oblast žádným zábavním parkem, ale má hluboký kulturní význam, který musí být zachován. Zákaz bude oficiálně platit od 26. října 2019, takže tady by se to, pokud chcete rušit místní, ještě stihnout dalo. Ale pozor...

uluru 367034801

Pokud chcete otravovat místní nebo rozšířit seznam mrtvých, můžete ještě do letošního října vystoupat na kopec Uluru


Samotný vrchol se nachází ve výšce 348 metrů a podle domorodců na něm sídlí duchové bdící nad dušemi mrtvých. Z toho důvodu kolovaly zvěsti, že výstup na samotný vrchol přináší smůlu (existují záznamy o celkem 37 úmrtích).

foto: Shutterstock, zdroj: The Discoverer

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...