fbpx

Pomůže zákaz zachránit pláž Leonarda DiCapria? Dalších 3 fotografií v galerii
Leonardo DiCaprio ve filmu Pláž

Po 17 letech nájezdů turistů jsou křehké korálové útesy na Maya Bay z 80 procent zničené. Od června bude tato pláž každý rok na čtyři měsíce pro veřejnost zavřená.

Zveřejněno: 23. 3. 2018

Sezóna na thajských plážích pomalu končí. Blíží se monzunové lijáky a odpočinek lidí z přímořských resortů. Všechno začne zase v červnu. Jedna pláž má ale zůstat uzavřená. Ta, jež je díky filmu Pláž s Leonardem DiCapriem nejznámější – Maya Bay. Masy turistů zde totiž zničily vzácné korálové útesy.

I teď, na konci sezóny, je kolem korálových ostrůvků, kam turisty vyvážejí výletní lodě z letovisek v Thajsku, narváno. Šnorchlování je oblíbená zábava, ale míst, kde se to oficiálně může, je přece jen vzhledem k počtu turistů málo. Proto se vám při pozorování pestrého života pod hladinou často stane, že vás do hlavy nakopne Rus, nebo že vy narazíte do Číňana, který se drží za lano od lodi a šnorchluje stylem, že navlečen v plovací vestě zírá pod vodu. Mnoho Číňanů, kteří tak rádi dovádějí ve vodě, totiž neumí plavat.

V Thajsku, kde ministerstvo životního prostředí opatrně zakazuje u některých břehů kouření a odhazování odpadků, se zdá, že zákaz vstupu na Maya Bay od června do září je asi zatím největším pokusem dosáhnout symbiózy cestovního ruchu a ochrany místního životního prostředí.

Na těchto "šnorchlovacích místečkách" potkáte za hodinu stovky lidí. A teď na konci sezóny se může stát, že kromě Rusů a Číňanů musíte šnorchlem rozrážet i plovoucí petlahve. Od června se má počet ostrůvků a pláží (a to od Filipín až po Thajskou zátoku), kam se turisté po stovkách budou přesouvat za atrakcemi, snížit. A na příkladu nejen "Leonardovy pláže" si můžeme ukázat, že je to tak dobře.

Světská sláva, mizí mořská tráva

Slavná Leonardova pláž Maya Bay na thajském ostrově Koh Phi Phi je asi jen 200 metrů dlouhá. Do natočení filmu v roce 2000 o ní věděl jen málokdo. Je schovaná mezi útesy a jinak než lodí se k ní nedostanete. Ovšem po roce 2000 se stala turistickou atrakcí. V sezóně sem denně lodě navozí až 5 000 turistů, ti přijíždějí na rychlých člunech, kterých tu za den zakotví asi 300, další výletníci pak dorazí na malých člunech z větších lodí, které kotví dál od zátoky.

maya turisti

Pláž Maya Bay plná turistů

Korálové útesy jsou velice křehké a po 17 letech nájezdů turistů jsou ty na Maya Bay z 80 procent zničené. Důvodů je několik. Miliony člunů a lodí zde spouštějí své kotvy.

Útesům nesvědčí ani turisté, kteří si z nich chtějí alespoň kus odvézt jako suvenýry domů. Asi na oplátku za ty kousky útesů sem turisté přivážejí odpadky a velkým problémem je podle vědců i jedovatý opalovací krém, který si turisté přivážejí na sobě.

Protože se na Maya Bay lidé lační po korálech už prakticky nevejdou, jezdí se na čumendu na útesy, které přitahují podmořskou flóru a faunu, po celé jihovýchodní Asii. Právě zde byla přitom diverzita korálů a mořských živočichů největší na světě.

„To, co teď vidíme s pobřežním cestovním ruchem v Boracay (na Filipínách), na Maya Bay a na celém Koh Phi Phi, není nic, na co bychom neupozorňovali. Teď se ale naše černé scénáře stávají realitou,“ říká Loke Ming Chou, profesor podmořské biologie na Singapurské univerzitě. „Takto dopadá bezhlavý proces, který je řízený pouze ziskem,“ dodává.

Čtyři měsíce na zotavení?

V únoru se konečně začalo něco dít, a tak nejen Leonardova pláž může být zachráněna. Nebo spíše "obnovena". Maya Bay a filipínská Boracay mají být od června na několik měsíců turistům uzavřeny. Přirozený život by se tak měl na těchto plážích obnovit. Vědci sice říkají, že to po 17 letech nemůže stačit, ale nějak se začít musí.

koh phi phi

Ostrov Koh Phi Phi

Filipínský prezident Rodrigo Duterte je navíc poměrně radikální. To, co se děje na Boracay, přirovnal, slušně řečeno, k žumpě. „Jdete do vody, smrdí to,“ řekl Duterte. „Čím? Výkaly. Všechno, co dnes vyplouvá z Boracay, ničí životní prostředí na celých Filipínách a způsobuje katastrofu.“

V Thajsku, kde ministerstvo životního prostředí opatrně zakazuje u některých břehů kouření a odhazování odpadků (můžeme potvrdit, že jen velice opatrně...), se zdá, že zákaz vstupu na Maya Bay od června do září je asi zatím největším pokusem dosáhnout symbiózy cestovního ruchu a ochrany místního životního prostředí. Takže díky, Leonardo, snad i tenhle film dobře dopadne.

foto: Profimedia, Shutterstock, zdroj: The Guardian

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...