fbpx

Startup chce začít s komerčními lety už v roce 2021. Raketa bude levná a vyrobená z jednoho kusu

Zveřejněno: 25. 1. 2019

Až dosud byly jedinými hlavními společnostmi s povolením ke startu raket z Mysu Canaveral Muskova SpaceX, United Launch Alliance a Blue Origin. Nyní se přidává Relativity Space. Startup Relativity Space, který byl založen v roce 2015, se tak připojuje k velmi exkluzivní skupině. Nová firma se chlubí tím, že funkční rakety staví v řádech dnů a nikoli let. Už nyní má také povolení na místě vybudovat potřebnou infrastrukturu.

raketa 5

Výroba rakety v Relativity Space


Společnost Relativity Space prohlašuje, že je připravena v příštím roce otestovat svou první raketu Terran-1. Komerční lety raketami z 3D tiskáren mají začít už v roce 2021. Raketa bude primárně vyráběna na velké kovové tiskárně Stargate, která může vyrábět kovové díly 6 metrů vysoké a 3 metry široké.

Proces 3D tisku pomáhá snižovat výrobní cenu, celkový počet částí rakety a také je velmi rychlý.

Terran-1 bude první raketou firmy, která má na nízkou oběžnou dráhu Země umět dopravit 1250 kg nákladu. Relativity Space na svém webu uvádí, že cena za jednu misi bude 10 milionů dolarů.

Za 60 dní hotovo

Proč má být vůbec nová raketa vyrobena pomocí 3D tisku? Tento proces prý pomáhá snižovat výrobní cenu, celkový počet částí rakety a také je velmi rychlý. Umožňuje inženýrům vytvářet návrhy, které dříve nebyly proveditelné, efektivně kombinovat součásti rakety a systém celkově zjednodušovat.

Související…

Elon Musk: Chci na Mars, a jestli tam zemřu, ať to není při přistání
Zdeněk Strnad

Relativity Space tvrdí, že raketu Terran-1 vyrobí za pouhých 60 dní, tedy za mnohem kratší dobu, než za kterou spatří světlo věta typická raketa, která je vyrobena zhruba ze stonásobku součástek. Automatizace procesu navíc znamená, že náklady jsou téměř kompletně očištěny o lidskou práci. Výroba prý není stále vhodná pro produkci velkých sérií, letecký průmysl je ovšem nízkoobjemový a potřebuje velkou přesnost. To prý činí 3D  technologii ideální pro konstrukci raketových dílů.

foto: Relativity Space, zdroj: Technology Review

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...