fbpx

Zveřejněno: 2. 9. 2017

Vědci se ponořili do světa mikrobiologie profesionálních sportovců a podařilo se jim identifikovat bakterie, které mají schopnost zvýšit výkon. Cílem je vyvinout probiotický doplněk, který dokáže efektivněji přeměnit živiny na energii a sportovcům, včetně amatérských fitness nadšenců, tak umožnit vytěžit z tvrdého tréninku maximum.

Elitní sportovci tvrdě pracují nejen na tom, aby ve své disciplíně uspěli, ale také, aby vynikli nad ostatními. To ale, jak nejeden olympionik potvrdí, rozhodně není nic jednoduchého. Ať již trénujete sebevíc, tělo má své limity (doping automaticky pomíjíme). Nový objev vědců z Harvardské lékařské fakulty jim však v tomto ohledu může být nápomocen.

Najdeme dalšího Michaela Jordana?

„Začalo to tím, že jsme byli požádáni, zda bychom mohli použít genomiku (obor genetiky, který se zabývá studiem genomů organismů) k odhalení dalšího Michaela Jordana,“ říká člen výzkumného týmu Ph.D. Jonathan Scheiman, postdoktorand v laboratoři George Church na Harvardské lékařské fakultě. „Odpověděl jsem, že otázka by měla znít: Jsme schopni extrahovat Jordanovu mikrobiologii a předat ji ostatním, aby se z nich stali další Michaelové Jordanové? A mikroby jsou pro odpověď na tuto otázku skvělým místem, kde alespoň začít. Ve své podstatě jsme více bakteriemi než lidmi,“ pokračuje Scheiman. „Bakterie v našich střevech ovlivňují náš energetický metabolismus, což usnadňuje rozložení sacharidů, bílkovin a vlákniny, které se také podílejí na zánětu a neurologických funkcích, takže pravděpodobně může být mikrobiom relevantní pro použití ve vytrvalosti a houževnatosti,“ vysvětluje odborník.

michael jordan shutterstock 350248136

Začalo to tím, že jsme byli požádáni, zda bychom mohli použít genomiku k odhalení dalšího Michaela Jordana...

Mirkobiologie před a po výkonu

Jako první krok k identifikaci bakterií, které podporují atletický výkon, vědci každý den po dobu dvou týdnů (jeden týden před a jeden týden po závodě) shromažďovali vzorky stolice od 20 profesionálních sportovců trénujících na maraton v Bostonu v roce 2015. „Našim záměrem bylo zjistit, jak se mění sportovcova mikrobiologie v době před výkonem a po něm.“ Výzkumníci sekvenovali genomy vzorku bakterií pomocí výpočetních metagenomických metod, aby zjistili, kolik a jaký typ mikrobů je v daném vzorku stolice obsažen. Když porovnali vzorky před a po závodě, v exempláři „po maratonu“ zaznamenali náhlé zrychlení populace jednoho konkrétního druhu bakterií. „Prvořadým přirozeným úkolem této bakterie je rozložení kyseliny mléčné,“ pokračuje Scheiman. „Během intenzivního cvičení tělo produkuje více kyseliny mléčné než obvykle, což může vést ke svalové únavě a bolesti, se kterou by tyto bakterie mohly zatočit.“

Různé mikrobiomy u různých sportovců

Vědecký tým bakterie ze vzorků stolice izoloval a začal hodnotit jejich vlastnosti. Už teď je jasné, že jejich přednost spočívá v tom, že ve zkumavce štěpí kyselinu mléčnou a zůstanou životaschopné poté, co projdou trávicím systémem myší. Nyní badatelé těmito bakteriemi myši krmí, aby změřili jejich účinky na hladinu kyseliny mléčné a následnou únavu.

V další sérii experimentů výzkumníci porovnají bakterie ultramaratonců s bakteriemi veslařů trénujících na olympijské hry. U ultramaratonců byl již nalezen druh bakterie, které mohou pomoci rozložit sacharidy a vlákninu, což je klíč při běhu na 100 mil. U veslařů tyto bakterie nebyly přítomné, což naznačuje, že různé sporty mohou podporovat různé mikrobiomy.

doping shutterstock 543545746

Co myslíte? Nahradí nelegální doping v budoucnu bakterie?

Do roka nové probiotikum

Scheiman říká, že tým plánuje na podzim založit firmu nazvanou Fitbiomics. „Byl bych rád, kdybychom do roka přišli na trh s novým probiotikem,“ říká. „V současně době budeme rozšiřovat naši skupinu elitních sportovců z různých odvětví sportu, abychom měli k dispozici větší mikrobiální data. V podstatě rozebíráme mikrobiologii nejvhodnějších a zdravějších lidí světa, kteří nám tak pomáhají získávat informace, jak jim i ostatním pomoci,“ uzavřel odborník.

 

foto: Shutterstock, zdroj: Science Daily

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...