fbpx

Bobulovité ovoce má netušené léčebné účinky

Zveřejněno: 3. 8. 2018

Příroda je skutečně mocná čarodějka a pravidelně nás o tom přesvědčuje. Dokáže zahnat mnohé nemoci, aniž bychom museli své tělo živit chemickými škodlivinami, na které jinak stojíme frontu v lékárnách s receptem v ruce. Co takhle si naordinovat raději bobulovité ovoce? Silné antioxidanty v něm obsažené prospívají srdci, cévám, mozkové činnosti a působí preventivně proti rakovině.

Související…

Zásadní nemoc si vytváříme sami. Chceme toho příliš, říká celostní lékař
Lenka Horylová

Podle výzkumů zabírají nejvíce bobule modrofialové a červené barvy, jako jsou například borůvky, brusinky, bezinky, maliny, černý rybíz, červené hroznové víno, atd. Ten pravý poklad z lékárničky samotné Matky přírody se ale ukrývá v plodech australského stromu Blushwood a v bobulích amazonské palmy Acai.

acai shutterstock 187961072

Acai berries se sbírají v povodí řeky Amazonky a na první pohled vypadají jako naše borůvky.

Bobulemi proti nádorům

Tyto stromy rostou bohužel pouze v centru australského pralesa. Výzkumem protirakovinných účinků jejich plodů se zabývá doktor Glen Boyle z QIMR Berghofer Medical Research Institute. Jeho tým vyvinul experimentální lék ze semen bobulí Blushwood s názvem EBC-46. Svými pokusy prokázal, že po aplikaci léku přímo do postiženého místa, konkrétně kožního melanomu, mizí nádor do 48 hodin bez nutnosti chirurgického zákroku či chemoterapie, a to většinou pouze po jediné injekci.

Acai aktivuje imunitní systém těla, jenž poté nádor samo odstraní

Doktor Boyle popsal, že lék funguje tak, že „zabíjí rakovinné buňky tím, že zamezí přístupu krve do nádoru a aktivuje imunitní systém těla, jenž poté nádor sám odstraní.“ Upozornil ale, že tato léčba je vhodná pouze pro nádory přístupné lokální aplikaci léku. Neléčí metastáze. V současnosti pokračuje lékařský výzkum testy na dobrovolnících.

Acai Berries 

Tmavě fialové plody palmy Acai se sbírají v povodí Amazonky. Tyto bobule podobné borůvkám obsahují silné polyfenolické antokyany. Mají mnohem vyšší ORAC skóre (Oxygen Radical Absorbance Capacity) než u jiných oficiálně testovaných forem ovoce. Studie University of Florida z roku 2006 prokázala 86% úspěšnost při léčbě leukemie použitím extraktu z bobulí Acai, a to již v průběhu 24 hodin.

Antioxidanty snižují oxidační stres a zvyšují obranyschopnost proti mikroorganismům

Podle této studie mají antioxidanty v ovoci Acai velký vliv na snížení oxidačního stresu a pomáhají imunitnímu systému zvýšit obranyschopnost proti mikroorganismům. Polysacharid arabinogalaktan stimuluje aktivitu T-buněk a zlepšuje boj organismu proti infekcím.

plody shutterstock 301913003

V modrofialovém a červeném bobulovitém ovoci je obsaženo nejvíce silných antioxidantů, antokyanu a lykopenu, které prospívají našemu organismu a zároveň zabraňují rychlému stárnutí.

Nasbírejte si vlastní lék

Australský lék nejspíš ještě nějakou dobu k dispozici nebude a ovoce tohoto zázračného stromu je pro nás nedostupné. Lepší je to s bobulemi Acai, které lze koupit ve formě extraktu nebo prášku. Ale proč nevyužít bohatství dostupných červených či fialových bobulovitých plodů z našich zahrad a lesů, které jsou na tom co do obsahu antioxidantů a jiných antirakovinných látek téměř stejně dobře a jsou k dispozici v jakémkoliv množství? Krom toho je tmavé bobulovité ovoce i zásobárnou kyseliny ellagové, která podporuje tvorbu kolagenu a omlazuje tak pleť.

 

foto: Shutterstock, zdroj: Healthy and Natural World

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...