fbpx

Měli bychom upřednostnit cit před rozumem, říká v rozhovoru s Gabrielou Filippi doktor Tomáš Lebenhart

Zveřejněno: 9. 6. 2018

Gabriela Filippi tentokrát usadila do „křesla pro hosta“ Léčivého divadla na pražské Lávce MUDr. Tomáše Lebenharta. Lékař s atestací pro děti i dospělé, který se původně specializoval v oblasti neurologie, je zároveň jedním z prvních rodinných praktiků, kteří se zde začali opět objevovat po roce 1989. Díky praxi pak v jeho případě začalo postupně ubývat klasických postojů člověka „v bílém plášti“. Tomáš Lebenhart se vydal po stopách celostní medicíny.

Související…

Léčivé divadlo: Nechte se provést konstelacemi s Janem Bílým
Lenka Horylová

Klasické vzdělání si doplnil na pěti homeopatických školách, získal znalosti z ájurvédy a dalších oborů takzvané alternativní medicíny. Lékař, který podle svých slov „vnímá anděly“, sílu citu před rozumem, rozdíl mezi odborníkem a mistrem, ale i přílišnou vážnost české populace v kontrastu s hravostí vesmíru, si otevřel vlastní ordinaci v Klatovech. 

„Současní lékaři jsou bohužel spíše odborníky na léky, na nemoci, nikoli na zdraví,“ říká v rozhovoru Tomáš Lebenhart. Hlavní nedostatek moderní medicíny spatřuje v tom, co není vidět – tedy v životu samém. Jednu ze zásadních civilizačních chorob si podle něj vytváříme sami. Příliš zaměstnáváme rozum, příliš toho chceme, příliš hodnotíme a méně nasloucháme instinktu, citu. Naslouchání pacientům mimochodem považuje za součást léčby. Naopak antibiotika Tomáš Lebenhart na rozdíl od klasických lékařů téměř nepředepisuje.

Neberme se tak vážně

Lékař dále hovoří o tom, jak přenastavit vlastní postoj k příčinám nemocí. „Všímejte si svého těla dřív, než si ono začne všímat vás. Děkujte játrům, ledvinám, srdci a všem dalším orgánům, jak skvělou práci odvádějí.“ Ani tuhle komunikaci stejně jako komunikaci nás samých se sebou či s ostatními nemusíme brát nikterak vážně. Vesmír se svou nesmírnou inteligencí má podle Lebenharta také duši hravého dítěte a velký smysl pro humor. „Vážní lidé navíc nejsou sexy,“ říká lékař.

Až budeme jednat srdcem, nastane pro nás ten pravý ráj na Zemi.

Kromě homeopatie je velkou vášní Tomáše Lebenharta léčebná metoda nazvaná autopatie. Jejím zakladatelem je Jiří Čehovský, který už v křesle Léčivého divadla seděl také. 

lenhart

Brát se příliš vážně není sexy a ani to nesvědčí našemu zdraví, říká Tomáš Lebenhart

V rozhovoru s Tomášem Lebenhartem se mimo jiné dovíte, že ekzém není problém kůže a proč je zločin mazat ho kortikoidy, jak bojovat s migrénou či jak vypadá ájurvédský přístup ke zdravému stravování. Obloukem se pak vracíme k tomu, že náš rozum nesmí utlumit náš cit. „Až budeme jednat srdcem, nastane pro nás ten pravý ráj na Zemi,“ říká k tomu Tomáš Lebenhart.

foto: Tomáš Gnosis Snop, zdroj: Léčivé divadlo

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...