fbpx

Quittok: Lidé se natáčejí, jak dávají výpověď. Jejich videa mají miliony zhlédnutí 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Stále více mladých pracovníků sdílí na TikToku videa, jak opouštějí své zaměstnání

Zveřejněno: 4. 4. 2023

„Měla jsem pěkný plat, mohla jsem cestovat a pracovala jsem s největšími kapacitami v oboru, ale byla jsem naprosto nešťastná. Nedokázala jsem myslet na nic jiného než na práci a potýkala jsem se se zdravotními problémy způsobenými stresem,“ popisuje pro BBC devětadvacetiletá Marisa Jo Mayesová z Arizony. Proto se rozhodla dát výpověď. Na TikToku sdílela video, které ji zachycuje v napjatých chvílích, které předcházely telefonátu s jejím šéfem – a následnou úlevu. Trend takzvaného quittoku, tedy podávání výpovědi v přímém přenosu na TikToku, se objevuje stále častěji. Tato videa mají tisíce i miliony zhlédnutí.

O okamžik, kdy odesílá svůj e-mail s výpovědí a s napětím čeká na videohovor od svého šéfa, se na TikToku podělila i jednatřicetiletá, nyní již bývalá pracovnice australské státní správy Christina Zumbová. Ta už dříve se svými 140 tisíci sledujícími sdílela na TikToku střípky svých duševních problémů souvisejících s prací. Vysvětlila, že měla pocit, že by se s tímto příspěvkem mohli ztotožňovat i ostatní uživatelé platformy. „S rozhodnutím odejít jsem se hodně potýkala. Měla jsem pocit, že zklamu svůj tým i manažera, a taky jsem se bála, že budu bez práce,“ popisuje. „Rozhodla jsem se o tuto cestu podělit na internetu, protože se o ní prostě dostatečně nemluví,“ dodává.

Sdílení výpovědi z práce na internetu a zamýšlení se nad velkými kariérními rozhodnutími je důležité, abychom ukázali, že člověk má své štěstí pod kontrolou, že o svém životě rozhoduje sám. A že práce je někdy jen práce – ne celá naše identita.

Odezva ji překvapila. Video se dočkalo 53 tisíc lajků a téměř tří tisíc komentářů. „Netušila jsem, že ho uvidí tolik lidí, že se s ním ztotožní a podělí se o svůj vlastní příběh nebo o svůj strach z odchodu ze současného pracoviště či o svou silnou touhu udělat to, co jsem udělala já,“ říká Zumbová. Jedním z nejsledovanějších quittoků se s více než dvěma sty tisíci lajky stalo již zmiňované video Mayesové. Sdílet tento moment on-line pro ni prý bylo přirozené. „Prostě to bylo něco, co bylo součástí mé rutiny. Hodně jsem sdílela svou cestu k seberozvoji, takže mi přišlo přirozené se o to podělit, když to byla tak velká životní událost,“ cituje ji BBC.

Reakce, které obdržela, však byly různorodé. „Od 'OMG gratuluju, žiješ můj sen' až po 'Jsi jenom rozmazlená mileniálka, která si zaslouží být nezaměstnaná',“ popisuje. Přestože ji šokovaly silné reakce, které její příspěvek vyvolal, většina ohlasů prý byla pozitivní. To Mayesovou přimělo, aby se o svou cestu osobního rozvoje dělila i v následujících letech. „Negativní komentáře mi nezabránily v tom, abych o svých zkušenostech po skončení pracovního poměru psala dál – protože na jednoho člověka, kterého to naštvalo, připadá asi deset lidí, které to inspirovalo,“ podotýká.

Důvody? Digitální doba i covid

Většina mladých uživatelů TikToku je v digitálním světě jako doma, většina z nich je zvyklá všechny důležité události sdílet. To podle kalifornské terapeutky a koučky Tess Brighamové do jisté míry vysvětluje, že sdílí i rozhovory se šéfem o výpovědi. „Pokud jste zvyklí si věci nahrávat a sdílet, proč byste nesdíleli i tyto větší, významnější okamžiky?“ říká.

S rozhodnutím odejít jsem se hodně potýkala. Měla jsem pocit, že zklamu svůj tým i manažera, a taky jsem se bála, že budu bez práce. Rozhodla jsem se o tuto cestu podělit na internetu, protože se o ní prostě dostatečně nemluví.

Za trendem quittoku však podle ní stojí i zásadnější změna postojů. Podotýká, že mileniálové a generace Z viděli, jak jejich rodiče během ekonomické krize v roce 2008 bojovali v korporátních zaměstnáních. Někteří z těchto mladých se navíc sami utápějí ve studentských dluzích a mají špatně placenou práci. Jejich první pracovní zkušenosti také formoval covid-19, přičemž ti nejmladší nikdy nevkročili fyzicky do kanceláře. Brighamová říká, že kombinace těchto stresorů způsobila, že mladí dávají přednost duševnímu zdraví, štěstí a pozitivnímu pracovnímu prostředí. V důsledku toho vnímají obsah, který zobrazuje lidi odcházející z „toxických pracovišť“ a stavějící se proti nespravedlivým šéfům, jako velmi inspirativní a ambiciózní.

To platí i pro Zumbovou. „Myslím, že je důležité převzít kontrolu nad svým životem a aktivně se vydat na cestu, po které chceme jít,“ potvrzuje. „Sdílení výpovědi z práce na internetu a zamýšlení se nad velkými kariérními rozhodnutími je důležité, abychom ukázali, že člověk má své štěstí pod kontrolou, že o svém životě rozhoduje sám. A že práce je někdy jen práce – ne celá naše identita,“ dodává.

Otázkou jsou ale podle Brighamové dlouhodobé důsledky quittoku. Například nevíme, jak tyto příspěvky ovlivní budoucí kariérní příležitosti. Trend má podle terapeutky ale zároveň potenciál podpořit transparentnost ve firemním světě. 

Související…

Zaměstnanci už toho mají dost. „Anti-pracovní hnutí“ stále sílí
Tereza Hermochová

foto: Shutterstock, zdroj: BBC.com

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...