fbpx

Souboj o zdroje? Další válka mezi USA a Čínou by mohla probíhat na Měsíci 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Spojené státy a Čína se připravují na trapnou konfrontaci. Pokud se totiž obě země rozhodnou přistát se svými lunárními raketami poblíž jižního pólu Měsíce na podobných místech, nemusí tam být pro oba z rivalů místa. A podle současných plánů se to dost možná stane. Mohlo by tak dojít k prvnímu konfliktu o zdroje mimo Zemi

Zveřejněno: 11. 9. 2022

Jak poznamenává server SpaceNews, NASA a čínská kosmická agentura vytipovaly pro své lunární mise Artemis 3 (první NASA mise na měsíčním povrchu s posádkou) a Chang'e-7 (čínskou misi lunárního vozítka) několik podobných míst pro přistání, včetně kráterů Shackleton, Haworth a Nobile, které se nacházejí v blízkosti jižního pólu Měsíce.

Obě agentury si tato místa možná vybraly kvůli jejich vysoké nadmořské výšce, dobrým světelným podmínkám a blízkosti zastíněných kráterů, v nichž se může zachytit měsíční vodní led, uvádí SpaceNews.

Jak se USA a Čína hodlají vypořádat se situací, kdy by se přistání obou lunárních misí překrývalo, zatím není jasné. Start misí je naplánován na rok 2025, respektive 2024. Jde o zcela novou otázku, která je přímým důsledkem toho, že návštěvu Měsíce plánuje stále více zemí.

Komplikující dodatek

Jak upozorňuje server SpaceNews, USA jsou při jednáních s Čínou o vesmíru omezovány dodatkem k zákonu o rozpočtových prostředcích známým jako „Wolfův dodatek“, což je klauzule z roku 2011, kterou zavedl tehdejší poslanec Frank Wolf (R-VA) a která výrazně omezuje možnosti NASA spolupracovat s Čínou v jakékoli oblasti.

Není těžké pochopit, proč mají USA i Čína zájem o stejná místa. Jde o prvotřídní místo pro těžbu zdrojů.

Ačkoli se bývalí američtí prezidenti Barack Obama i Donald Trump pokoušeli s Čínou vést rozhovory o vesmíru, tyto rozhovory se nikam neposunuly. Ani Bidenova administrativa v současné době nemá žádné veřejné plány na obnovení dialogů, uvádí zpráva.

Ačkoli volba obou zemí pro místa přistání na Měsíci není zrovna překvapivá, mohla by vyústit v historickou událost.

„Není těžké pochopit, proč chtějí stejná místa,“ uvedl pro SpaceNews profesor vesmírné a právní politiky Christopher Newman. „Je to prvotřídní místo pro těžbu zdrojů.“ Dle něj jde o příležitost pro spolupráci a kooperaci mezi oběma velmocemi a možnost promluvit o tom, že výzkum vesmíru má více než geopolitický charakter.

„Mohl by to být první potenciální bod konfliktu o zdroje mimo Zemi,“ dodal.

Newman rovněž poznamenal, že vzhledem k tomu, že obě strany podepsaly Smlouvu o využívání kosmického prostoru, měly by teoreticky „akceptovat využívání astronomických těles pro mírové účely“.

„Bude zajímavé sledovat, co se stane,“ řekl Newman pro SpaceNews a dodal, že „hodně bude záležet na tom, kdo se tam dostane jako první.“

Související…

Jsou organismy, jež přežijí i ve vesmíru. Na Zemi jsou ale místa, kde nepřežije nic
Matouš Bárta

foto: Shutterstock, zdroj: Futurism

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...