fbpx

Z pátku na sobotu proběhne celonárodní akce, která má ukázat, že i vědci jsou vlastně normální lidé. A taky má ukázat, k čemu je věda dobrá. Do akce se zapojila také Univerzita Karlova

Zveřejněno: 25. 9. 2019

Už tento pátek se otevřou brány (a množné číslo je tu na místě) Univerzity Karlovy veřejnosti. A to speciálně díky akci Noc vědců. Program na téma Šetrně k planetě návštěvníkům připravilo ve čtyřech budovách více než 50 vědců z Univerzity Karlovy, umělec Vladimír Turner i host letošní Noci vědců na Univerzitě Karlově, pražská FAMU. Noc plnou vědy, poznání, nevšedních zážitků a ekologických témat v přitažlivém podání otevře panelová diskuze za účasti Václava Bělohradského, Bedřicha Moldana, Soni Jonášové, Jana Konvalinky a Víta Šimrala.

Vážnější i lehčí tóny aktuálně stále více zaznívajícího celospolečenského tématu klimatické změny, ekologie, udržitelnosti, stavu životního prostředí i vzájemných vztahů mezi lidmi nebo základních procesů lidské komunikace v propojení s vědeckou prací nabídne v rámci svého programu pro Noc vědců Univerzita Karlova v budově Právnické fakulty, Kampusu Hybernská, Chemického ústavu Přírodovědecké fakulty na Albertově a v novém Anatomickém ústavu v Motole.

Klimatická změna?

Jak naléhavé je začít řešit klimatickou krizi, co ji způsobuje a jak se k tématu staví politici a vědci, to vše v otázkách a odpovědích nabídne panelová diskuze v budově Právnické fakulty za účasti filozofa a sociologa Václava Bělohradského, zástupce ředitele Centra pro otázky životního prostředí Univerzity Karlovy Bedřicha Moldana, ředitelky a zakladatelky Institutu cirkulární ekonomiky Soni Jonášové, prorektora pro vědeckou činnost UK Jana Konvalinky a radního pro oblast školství, sportu, vědy a podpory podnikání Víta Šimrala z MHMP.

V tématech klimatické změny bude pak v průběhu večera pokračovat program Centra pro otázky životního prostředí UK, kde si na své přijdou i děti.

Jste na Guestlistu?

Jako pichlavé upozornění na protiklad ke snaze aktivně řešit viditelné problémy současného světa připravil speciálně pro Noc vědců a prostor atria Právnické fakulty performanci umělec Vladimír Turner, který svým pojetím poukazuje na aroganci několika málo procent vysoce postavených lidí planety k aktuální situaci na Zemi.

Rozhodně si nenechte ujít návštěvu piteven a špičkového technického zázemí ve zbrusu novém Anatomickém ústavu 2. lékařské fakulty UK v Motole.

Pokud nejste na Guestlistu, po červeném koberci se jen tak neprojdete. Performance Guestlist se bude odehrávat po celou dobu trvání akce a zatáhne do hry i překvapené návštěvníky Noci vědců. Z této performance vznikne v průběhu noci experimentální dokument.

ano svet hornin pod mikroskopem v petrologickem praktiku

Takto to vypadalo v roce 2018. Zde je konkrétně svět hornin pod mikroskopem v petrologickém praktiku


Jako hosta Noci vědců přizvala k letošnímu ročníku Univerzita Karlova také pražskou FAMU, která doplní program o cyklus studentských dokumentárních snímků s tématy vědy, techniky, fake news i životního prostředí. Jedním ze snímků bude titul Na okraji (2018) režisérky Barbory Chalupové, která se podílí na vzniku dokumentu V síti Víta Klusáka.

Věda UK naživo

V rámci hlavního programu na Právnické fakultě UK zažijí návštěvníci kromě umělecké performance i výstavy fotografií (z výpravy do Indonésie za záchranou mořských želv, detailní fotografie pořízené okem vědců přímo z jejich praxe, nebo fotografie samotných významných vědců UK aj.), řadu zajímavých přednášek, filmů, komentované názorné ukázky a rozličné experimenty připravené lidmi z deseti fakult Univerzity Karlovy. Díky modelu mlžné komory zjistíte, jak vzniká a mizí teplotní inverze, jak souvisí módní průmysl s environmentální problematikou, co je slow fashion, jak funguje mluvení a řeč, jak zacházet s užíváním léků nebo proč je nutné rozhýbat naše děti a mnoho dalšího.

Rozhodně si nenechte ujít návštěvu piteven a špičkového technického zázemí ve zbrusu novém Anatomickém ústavu 2. lékařské fakulty UK v Motole. Tato příležitost se po skončení Noci vědců již nebude opakovat. Sami si zde vyzkoušíte práci s chirurgickými nástroji jako laparoskop či endoskop, a to stejným způsobem, jakým se zde budou učit studenti medicíny.

Nudit se nebudou ani děti

V Chemickém ústavu Přírodovědecké fakulty UK na Albertově je připraven bohatý program. Především malí návštěvníci se například podívají do Astrobusu – mobilní observatoře Štefánikovy hvězdárny, vyzkouší si nejrůznější fyzikální experimenty, podívají se na svět očima geografů, prozkoumají pod mikroskopem půdu a organismy, které ji obývají, a při luštění hlavolamů se možná zbaví strachu z matematiky.

V alternativním prostoru Kampusu Hybernská bude probíhat doprovodný program pro děti i dospělé. Děti se mohou s ekologickými tématy seznámit prostřednictvím divadelního představení či koncertu kapely Moje odpadky, budou mít možnost si vyrobit úplně nové předměty z odpadu – např. z toaletních ruliček, no a rodiče si zde mohou poslechnout přednášku o cirkulární ekonomice nebo prohlédnout aktivistické fotografie Petra Zewlakka Vrabce, mapující environmentální hnutí v Česku a Německu.

Celý program je vhodný pro děti, žáky druhého stupně základních škol, studenty středních škol i dospělé. Noc vědců se koná i na mnoha dalších místech v Praze a v dalších městech České republiky. Kompletní seznam míst a program naleznete na národním webu Noci vědců.

Co je Noc vědců (European Researchers’ Night)

  • Vznikla z podnětu Evropské komise v roce 2005
  • Posláním akce je popularizace vědy a boření mýtů o vědcích jako nevýrazných anonymních lidech, zavřených v laboratořích
  • Představuje lidem vědce jako „obyčejné“ smrtelníky, kteří se zabývají prací přínosnou pro každého z nás, umí o vědě mluvit, představit ji a být přitom i zábavní
  • Motivuje mladé lidi k práci ve vědě
  • V loňském roce se v 371 městech po celé Evropě i mimo ni Noci vědců zúčastnilo více než  1 500 000 návštěvníků
  • Letos se do Noci vědců zapojilo 64 institucí (oproti loňským 31)
  • Noc vědců je určená pro širokou veřejnost, děti, studenty, dospělé a všechny fanoušky věd – nejen přírodních, ale i humanitních
  • Akce je pro všechny zdarma

Související…

Pitvání i etika: S profesorem anatomie o tom, jak může naše tělo posloužit po smrti
Milada Kadeřábková

foto: Archiv Univerzity Karlovy, zdroj: Noc vědců

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...