fbpx

Zveřejněno: 22. 11. 2017

Několikanásobný mistr České republiky v šermu a bronzový medailista z Mistrovství Evropy je nejen talentovaným šermířem, ale dalo by se říci, že i novodobým rytířem. Na loňské olympiádě v Riu de Janeiru přiznal během zápasu vlastní chybu, které si nevšiml ani přítomný rozhodčí. A právě díky svému spravedlivému jednání bylo sympatickému sportovci uděleno od Mezinárodní šermířské asociace ocenění nejvyšší - cena fair play. Jaké jsou jeho další silné stránky zjišťoval Jan Mühlfeit v našem pořadu. 

Podle talentového testu dosahuje Jiří Beran výsledků, má tedy tah na branku, je pozitivní i soustředěný, rád učí sebe, ale i ostatní a dívá se do budoucnosti. "Od dětství u mě hrál největší roli ten pozitivismus. Vždycky beru všechno pozitivně a snažím se k tomu vést ostatní," souhlasí s výsledky Jiří. 

jiri beran

“Fair play musí být automatická,” říká šermíř Jiří Beran.

Ale vraťme se zpět na olympiádu, co se tam tedy přesně stalo? "Dal jsem zásah, ale bohužel sám do sebe. Byla tam napjatá situace, a tak rozhodčí vůbec nevěděl, co se v ten daný okamžik stalo, dokonce to nebylo vidět ani na videu. Snažil jsem se to rozhodčímu vysvětlit, ale vůbec nechápal, proč si chci zrušit bod. Nakonec mi uvěřil. Bylo super, jak mě zdejší lidé ocenili, místní Brazilci mi psali zprávy ještě dva tři dny," usmívá se při vzpomínce český šermíř. 

A jaké jsou jeho profesní i soukromé sny? To už si pusťte v našem videu. 

foto: Alex Tran

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...