fbpx

Zveřejněno: 14. 5. 2017

Vaše mysl vám může pomáhat nebo škodit a je jen na vás, čemu se rozhodnete dávat přednost. V knize „Mistrem sám sobě“, která vychází z dílny geniální mexické duchovní rodiny Ruizů, najdete další návody a cvičení, jak prohloubit moudrost „čtyř dohod“, kterou přinesl známý Don Miguel Ruiz. Tentokrát je to jeho syn Don Miguel junior, který velmi zábavným a jasným způsobem objasňuje pro mnoho z nás již známou indiánskou ideu.

Autor knihy krásnou metaforou naznačuje, že všichni jsme na podivné party, kde je většina z nás opilých, ztrácíme se ve vlastních dramatech a často tak obtěžujeme nejen sebe, ale i druhé. Díky nástrojům bezpodmínečné lásky nejen k druhým, ale hlavně k sobě, máte klíč, jak se z tohoto podivného snu probudit a začít žít takový život, který těší vaše srdce. Díky vaší spokojenosti může být šťastné i vaše okolí, protože to je ten největší dar, který můžete světu dát. 

Rozpoznejte parazita a proměňte ho ve spojence

mistrem sam sobe
V mládí vás možná trestali rodiče nebo jiné autority, ale v dospělosti již nikoho takového nepotřebujete, protože si často vystačíte naprosto sami. Když zažíváte negativní vnitřní dialog, buďte si jisti, že v tom má prsty váš osobní parazit. Až něco podobného nastane ve vaší mysli, zastavte se a odpusťte si, že se takto trestáte. Nahraďte tento dialog buď vnitřním tichem, nebo lepšími myšlenkami. 

Dobrou zprávou je, že svého parazita můžete proměnit ve spojence, který má podobu pozitivních myšlenek a slov, založených na lásce. Vaše pravé já však sídlí za všemi slovy. Spojenec je jen výtvorem geniální mysli, která se uvnitř každého skrývá. Vaše pravé autentické já je velké tajemství, které sídlí za hranicemi veškerého popisování. Díky rozvoji vnitřního ticha a pomocí sebelásky se dostane blíže ke své pravé podstatě. 

Transformativní síla naslouchání

Díky síle naslouchání si uvědomíte různé sny druhých lidí, kteří vám budou předkládat způsob, jak žijí. Dozvíte se, že každý si utváří své bytí přesně tak, jakým způsobem ho prožívá, a tak budete mít šanci se od svého snu i snů druhých osvobodit. Naučte se tedy druhým naslouchat a v této knize naleznete podrobný návod k tomu, jak takové ideální naslouchání trénovat. Díky tomu získáte nový prostor, který můžete nahradit utvářením vašeho snu pomocí bezpodmínečné lásky. Stanete se mistrem svého vlastního života a budete žít s radostí.

Zkuste cvičení Muditá

Přestože v knize naleznete mnoho skvělých doporučení a cvičení, mne osobně velmi zaujala metoda Muditá, která spočívá v tom, že cíleně přejete druhým to, co chcete sami pro sebe. Když v této technice vytrváte a budete ji pravidelně praktikovat, nahradíte žárlivost a nenávist dobrou vůlí a nepodmíněnou láskou. Tím značně oslabíte svého osobního parazita a váš spojenec vás bude na vaší cestě životem láskyplně podporovat. 

 

Čtěte také:

Karma jako recyklační zařízení vašich skutků

Nevíte kudy kam? Zkuste automatické psaní

Tohle se prostě musíte od Toltéků naučit!

foto: Shutterstock, archiv, zdroj: Don Miguel Ruiz ml., Mistrem sám sobě

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...