fbpx

Lze překonat osamělost ve vztahu? Musíme naslouchat a komunikovat 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Mnoho vztahů prochází obtížným obdobím, kdy partnery netěší vzájemný rozhovor a často už ani nechtějí slyšet, že by si měli promluvit. Proč také, když naše slova narážejí na zeď mlčenlivého odporu? Když slyšíme donekonečna stále stejná obvinění nebo prázdné fráze? Když cítíme, že náš úmysl a smysl našich slov je při každém našem pokusu překrucován nebo není brán v úvahu? Proč dál vynakládat energii? Uchýlíme se proto nakonec k mlčení a osamělosti

Zveřejněno: 19. 4. 2022

Do každé ženy je vložena touha po vyváženém vztahu a do každého muže je vložena potřeba takový vztah mít. Pokud jste se už vzdali naděje, vězte, že je možné ji znovu získat. Každý z nás má potenciál takový vztah vybudovat. Jak? Naučit se správné konverzaci. Byly nám dány dvě uši a jedna ústa. My se však často chováme, jako bychom měli jedno ucho a dvoje ústa.

„V osamělosti lze získat všechno - kromě charakteru.“ - Stendhal

Před několika lety byla provedena zajímavá výzkumná studie. Na katedře psychologie jedné univerzity zřídili místnost, kterou vybavili několika židlemi. Střídavě tam uváděli vždy dva studenty nebo studentky, které požádali, aby počkali, než je k samotnému výzkumu zavolají. Při čekání si studenti začali povídat. Chlapci si  židle vždy stavěli vedle sebe a při řeči spolu téměř nenavázali vizuální kontakt. Jejich konverzace byla méně osobní a více konkurenční. Děvčata si naopak téměř vždy stavěla židle proti sobě tak, aby mohla sedět blízko sebe a při hovoru se dívat do očí. Jejich konverzace byla více osobní, sdílející a společenská, méně konkurenční. Všimli jste si toho, že to takto zůstává i do dospělosti?

„Nejlepší způsob, jak někoho přesvědčit, je použít své uši - naslouchat druhému.“ - Dean Rusk

Muži konverzují s očima upřenýma před sebe i při sledování televize, čtení novin nebo při práci na počítači. Ženy pak touží se svým mužem hovořit stejně důvěrně jako se svou nejlepší přítelkyní a jsou úplně vedle z toho, že on není schopen s ní komunikovat stejným stylem. Zdá se jim studený, vyhýbavý, vzdálený a duchem nepřítomný. Muži jsou zvyklí jednat s jinými muži na neosobním, neutrálním hřišti a vytvářet neohrožující vztah, který respektuje území toho druhého. Jsou proto „vyplašeni“ ze své ženy, protože vnímají komunikační styl své ženy jako emocionální, agresivní, příliš důvěrný a vtíravý.

„Nejprve se snaž pochopit a teprve potom být pochopen.“ - Stephen R. Covey

Také se ukázalo, že pokud je manželský poradce žena, vidí muže často jako netečného a nezainteresovaného a ženu jako citlivou a upřímnou. Oproti tomu manželský poradce muž vidí muže jako toho, kdo se snaží ze všech svých sil, a ženu naopak jako panovačnou a ctižádostivou. Už tedy chápete, jak důležité je porozumět naprogramování sebe i druhých lidí?

Jak chceme úspěšně komunikovat, když nerozumíme svému naprogramování? Kam nás dovede popírání těchto zakódovaných rozdílů nebo jejich ignorování? Může nám odhalení naprogramování lidí pomoci, abychom začali lépe komunikovat? Abychom dosáhli lepších výsledků?

Naše zkušenosti ukazují, že jednoznačně ano. Protože pak se mohu s tím druhým potkat na půli cesty nebo i na „jeho území“. Přejeme všem krásný a úspěšný týden.

Pro čtenáře Flowee vybíráme zajímavé čtení z archivu časopisu Nový Fénix, zaměřeného na osobní rozvoj.

Související…

Psycholožka Radana Rovena Štěpánková: Nevěra z pohledu lásky
Nový Fénix

foto: Shutterstock , zdroj: Dáša a Tomáš Kašparovi, Nový Fénix

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...