fbpx

Terapeutka Kateřina Velcová: Dech je nám oporou 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Nic pro nás není tak přirozené jako dýchání. Položme si otázku: Dýcháme správně a dostatečně? A využíváme kapacitu plic vědomě?

Zveřejněno: 9. 10. 2022

V dnešní uspěchané době tíhneme spíš k tendenci vše urychlovat. Práci, vztahy i život. S tím vším souvisí i dýchání. Mnozí z nás vnímají, že něco není v pořádku, a intuitivně se brzdí, věnují se například meditacím a využívají chvilku volného času pro sebe a k zamyšlení, zda žijí přesně takový život, který jim vyhovuje a který je naplňuje. Pokud tomu tak není, změna může začít u koncentrace na svůj dech. 

Kraniosakrální biodynamika

Tato technika představuje prastaré védské učení, které se praktikovalo už ve starém Tibetu, Mongolsku a Indii pod názvem „Tajné nauky“. Jedná se o soustavu dechových cviků, které umožňují z těla uvolnit potlačované emoční bloky a přítomné napětí. Cvičením očišťujeme organismus, udržujeme a navracíme psychické i fyzické zdraví. Tělo, mysl a duch se harmonizují, zažíváme vnitřní klid. Této prazákladní energii, která nás oživuje, se říká Dech života, který se v těle projevuje „primární respirací“, což je jakési energetické dýchání těla. Primární respiraci lze přirovnat k přílivu a odlivu, jemnému rytmickému pohybu, neustále probíhajícímu v našem těle na několika úrovních.

Kraniosakrální biodynamika je cestou k návratu k sobě sama a svým potřebám, které projevujeme s láskou k sobě a ostatním.

Kraniosakrální biodynamika se zaměřuje na zviditelnění původní esence zdraví, která nás stvořila. Tělo se díky dechu života stává tekuté a propadá se do podložky lehátka. V této úrovni čerpá ze svých zdrojů, odkud vzešla naše existence. Tělo se postupně uvolňuje a stává přístupné novým pociťovaným vjemům, které se při ošetření objevují. Tělo totiž samo dobře ví, co v daném okamžiku potřebuje, a proto každý člověk vnímá ošetření pomocí kraniosakrální biodynamiky rozdílným způsobem. V běžném životě může zaznamenat změny, které vedou k prohloubení vztahu s vlastním bytím a uvědomění si své jedinečnosti.

Díky ošetřením se každý posouvá dál svým přirozeným tempem a směrem, který si zvolí. Někdo mění zaměstnání a vydává se za tím, co ho naplňuje a baví, někdo se prostřednictvím druhých lidí otevírá lásce nebo léčí stará zranění a bolesti. Zdroj neboli stabilní, pevné místo v těle, které můžeme vnímat jako tělesnou podporu, je naším celoživotním nejbližším přítelem. Máme ho stále u sebe a kdykoliv ho můžeme požádat o pomoc v jakékoliv náročné situaci. Kranio ošetření nevede jen k hloubkové regeneraci, ale také umožňuje vnímání sebe sama v celistvosti a v propojení s celým světem, vesmírem a zdokonalování a pochopení vztahů, které utvářejí náš život. Kraniosakrální biodynamika je cestou k návratu k sobě sama a svým potřebám, které projevujeme láskou k sobě a ostatním.

Vítězný dech

Zvolte si polohu těla, v níž se cítíte dobře. Nejprve zaznamenejte, jaké pocity jsou ve vašem těle, a postupně zklidňujte svůj dech. Vnímejte, jak se vám při nádechu otevírá bránice, a plíce expandují a při výdechu se prohlubuje břišní prostor. Rovná páteř je vaše střední prosvětlená linie, která je vaším opěrným bodem a k níž se orientuje v každém okamžiku. Pánevní dno, na němž sedíte, je vaším prostředníkem a kontaktem se zemí. Srdce a hrudní oblast se otevírají a vaše mysl se vyprazdňuje. V tomto stavu se pomalu dostáváte do svého středu a přítomného okamžiku, v němž nic jiného neexistuje, pouze vjem, který přehluší všechno, a tím je vaše bušící srdce.

Holotropní dýchání vyvolává v těle změny podobné pobytu v prostředí s nižším obsahem kyslíku, například vysoko v horách.

Soustava cviků Vítězný dech je koncipována tak, aby vedla k co nejefektivnějšímu využití kapacity plic. Zjednodušeně řečeno, během cvičení Vítězného dechu dochází k systematickému naplňování všech buněk kyslíkem, a to i v částech těla, které jsme do té doby nevědomě zanedbávali. V relativně krátké době se díky cvičení naše buňky zbavují nastřádaných nečistot, obnovují se a omlazují.

Holotropní dýchání

Jedná se o zrychlené a prohloubené dýchání. Mnohé kultury od dávných věků využívají ke vstupu do rozšířených stavů vědomí zrychleného dýchání, například jogínské způsoby kontroly dechu. Zrychlené dýchání mění obsah některých látek v krvi, a tím ovlivňuje mozek. Tyto změny jsou podobné pobytu v prostředí s nižším obsahem kyslíku, například vysoko v horách.

Jedním z protagonistů terapeutické techniky holotropního dýchání je zakladatel a teoretik transpersonální psychologie prof. Stanislav Grof, který navrhuje zásadní revize psychiatrie, psychologie a psychoterapie, založené na výzkumu nejvzdálenějších koutů lidského vědomí, jenž trvá už přes padesát let.

Holotropní dýchání pomáhá, když dýchající cítí zablokovanou energii, znecitlivění, napětí nebo bolest v některé části těla. Tyto příznaky jsou signály toho, že jsou naše problémy drženy mimo naše vědomí, odděleny nebo potlačeny. Příznaky jsou pak žádoucím projevem, že se tyto problémy začínají vynořovat a uvolňovat.

Kotvení a udržení zážitku a jeho propojení s běžným životem je rovněž významnou částí procesu. Není neobvyklé mít při holotropním dýchání intenzivní zážitek, těžké ale je jej propojit se všedním během života a uvědomovat si jeho dosah. Může k tomu posloužit i kresba mandaly či jiných obrazců, která pomáhá prožitek zasadit do běžného vnímání světa a tak s ním zůstat v kontaktu.

Související…

Tipy na výlet: Zkamenělý pastýř, který dál střeží své neviditelné stádo
Nový Fénix

foto: Shutterstock, zdroj: Kateřina Velcová, Nový Fénix

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...