fbpx

Flowcast: Konopí je formule 1, ale svět s ním jede jako s trabantem. A ještě má špatné palivo 2 fotografie
zdroj: se svolením Františka Bednaříka

Hostem nového Flowcastu je František Bednařík, odborník na kanabinoidy, který začal doporučovat a podávat preparáty z konopí pacientům trpícím zácpou. A to ještě netušil, že se velice brzy začnou léčit i z daleko vážnějších nemocí...

Zveřejněno: 29. 11. 2023

Kdysi se věnoval fermentačním procesům substrátů pro pěstování jedlých hub, dnes v jeho portfoliu najdete spíše léčebné konopné směsi. „Když jsem pomocí řízených fermentačních procesů zvládl jednu předosevní přípravu osiv semene obtížně klíčících lesních dřevin, tak jsem se dostal na doktorandské stadium na Mendelovu univerzitu. Dostal jsem na tuto metodu patent a během studia mě oslovovali pěstitelé konopí, abych pro ně touto metodou stimuloval semena. Mě to nezajímalo, ale celý život mě bavily léčivé rostliny,“ říká František Bednařík. Flowcast si můžete poslechnout na platformě Soundcloud, na Spotify i na dalších podcastových platformách.

 

Jednou z největších kapacit v oblasti konopí je profesor Lumír Hanuš. Ten dlouhodobě žije a pracuje v Izraeli, nicméně vy se s ním dobře znáte. Máte také nějaké pracovní vztahy?

My se s Lumírem potkali na vědecké konferenci a jeho velice zajímaly moje efekty. Potom jsme se domluvili na spolupráci a Lumír ke mně v březnu 2017 přišel na návštěvu, ukázal jsem mu své prostory, kde dělám, a jeho reakce byla: No na mně dýchla padesátá léta. Já říkám: Proč? A on: Je vidět, že nemáš peníze. Já jsem nikdy o žádné podpory nežádal. Veškeré vybavení, na kterém jsem v tu dobu dělal, jsem získal z vyřazených přístrojů z laboratoří a nemocnic, kde to bylo v podstatě za odvozovou cenu.

Můžete mi říct o těch efektech více? Co jste tím konkrétně myslel a čím se to lišilo od těch očekávaných efektů?

Léčba konopím byla původně limitována tím, že se používalo konopí s vysokým obsahem THC, a THC jako psychotropní látka limitovala počet pacientů, nemohli to být studenti, učitelé, řidiči, policisté. Já jsem si vytyčil v roce 2015 cíl – pojďme zbavit tu surovinu THC. A oni mě samozřejmě nazvali bláznem, protože jsem do té doby konopí příliš neznal. Říkali: takhle to fungovat nikdy nebude, celý svět léčí jen konopím s vysokým obsahem THC. A já jsem říkal: dobře, tak asi nebude fungovat, ale máme tady tradici v léčivých rostlinách a známe je, pojďme tedy nakombinovat ten zbytek, co zbyde po destrukci THC. Pojďme tam přidat některé účinné látky z léčivých bylin.

Oni mě samozřejmě nazvali bláznem, protože jsem do té doby konopí příliš neznal. Říkali: takhle to fungovat nikdy nebude, celý svět léčí jen konopím s vysokým obsahem THC.

Já jsem ty první preparáty dal pacientům, kteří měli chronickou zácpu. Byli to ležící pacienti buď po úrazech, nebo v důsledku stáří nebo nemoci jako roztroušená skleróza, mrtvice atd. A to, že obstipace u těch pacientů byla odstraněna během několika dní, to byla jedna věc. Ale já jsem vůbec nečekal, že přijdu na novou věc – ti pacienti po dvou, třech, čtyřech měsících najednou začali měnit svůj zdravotní stav. A to mi ukázalo, že jsem asi na něco nového kápnul. Nazval jsem to Cannasan, zkratka od Cannabis Sativa Novum. Nová cesta, jak používat konopí seté a v něm obsažené látky, cannabionoidy, ke zlepšení kvality života lidí.

Říkal jste, že jste začal prosazovat cestu destrukce THC. Nicméně existují studie, jednu z nich zpopularizoval americký novinář Sanjay Gupta, který začal první mluvit o „entourage efektu“. To je efekt, který říká, že aby se dosáhlo plného účinku konopí, musí působit celé spektrum látek, které jsou v konopí přirozeně obsaženy, to znamená asi i THC. V těch vašich produktech je opravdu nula THC, nebo tam máte THC v nějakém minimálním množství právě kvůli entourage efektu?

Musíme si říct, že THC je účinné po psychotropní stránce zhruba v množství 500 miligramů na kilogram živé váhy člověka. Vím, že existuje studie, která říká, že jedna tisícina miligramu THC na jeden kilogram živé hmotnosti pacienta významně stimuluje imunitní systém. A to je ten entourage efekt. My tam máme účinné látky, jako jsou kanabidiol a další, u kterých víme, že mají nějaký účinek. Můžeme si to matematicky označit třeba jako jedničku. U těchto mikrodávek THC a dalších kanabinoidů, které tam jsou, ten účinek nevnímáme, můžeme ho tedy označit jako nulu. Jedna plus nula je v normální matematice pořád jedna. Ale u entourage efektu to platí jinak: tam jedna plus nula může být třeba 10. Významně se tedy zvýší účinnost té první látky tím, že je doprovázena látkou, jejíž efekt nevnímáme. Ale organismus to vnímá a to je to základní.

Já jsem vůbec nečekal, že přijdu na novou věc – ti pacienti po dvou, třech, čtyřech měsících najednou začali měnit svůj zdravotní stav. A to mi ukázalo, že jsem asi na něco nového kápnul.

Vy vyrábíte preparáty, které obsahují směsi konopí, bylin a olejů, které jsou zaměřené na různé části lidského těla, ať už jsou to nervy, klouby, imunita. V čem se tyto produkty liší, co se složení týče? Jakým způsobem zkoumáte to, že mají opravdu takový účinek, jakým jej označujete?

Pro mě je výsledek ani ne tak pocit pacienta, byť je fajn, když pacient řekne, že se mu ulevilo. Mě ale zajímá biochemie. Třeba analýza krve, co se týká glycidů, jaterních enzymů, protrombinů, srážlivosti krve atd. Zajímají mě hojivé procesy u různých poranění. Já jako základní metodu používám empirii – pozorování pacienta nebo uživatele našich produktů. Jednotlivé preparáty se liší tím, že obsahují různé odrůdy konopí, namixované v různé koncentraci tak, abychom dosáhli nějakého poměru těch účinných, kanabinoidních látek. A ten efekt kanabinoidů je ještě posílen nebo upraven tím, že jsme tam přidali extrakty, výluhy a maceráty léčivých rostlin a bylin, které obecně u nás známe a používáme. Jsou to takové řekněme látky, jako je například kyselina salicylová získaná z vrby a podobně.

Součástí vaší společnosti je také výzkumný ústav, ve kterém tyto látky zkoumáte. A nejsou to jen vaše výrobky. Čím ještě se tento ústav zabývá?

Když jsme v roce 2015 začali mít efekty, tak to přilákalo některé doktory, kteří už viděli, že ta medicína v něčem dokáže pomoci, že je skvělá. Takže byl nápad, že vznikne výzkumný ústav. Výzkumný ústav se zabývá nejen těmito preparáty na bázi konopí a bylin a jejich kombinací a jejich účinkem jak u lidí, tak u zvířat, ale také účinkem nebo možností využití konopí v celé řadě dalších uplatnění. My máme například pěstební parcely, kde děláme pokusy typu ochrana půdního fondu před vodní a větrnou erozí s využitím konopí. Mám projekt, který se zabývá využitím konopí k pěstování v lesních porostech po vytěžení kůrovcové kalamity, kde rostliny konopí využíváme jako takzvanou výchovnou dřevinu. Ona přírodním způsobem zastíní ty pěstované cílové dřeviny a tím, že konopí každý rok padne, pomůže těm sazenicím přežít to místo, kde se vysadí a kde je velká sluneční expozice. A současně významně chrání půdu před vodní erozí. Pomocí konopí také dokážeme půdu přírodním způsobem ozdravit a zbavit škodlivých kationtů. 

bednarik flowcast

František Bednařík při natáčení Flowcastu. (zdroj: Zdeněk Strnad)


Kde se tyto poznatky využívají v praxi?

Zajímavý projekt se dělal například v Brixenu v Itálii, kde se uvnitř kláštera po staletí pěstovalo víno. Chtěli z toho udělat botanickou zahradu, ale rostliny tam chřadly, protože půda obsahovala některé ionty, které jim vadily. Opakované pěstování konopí v této lokalitě to pomohlo vyčistit.

Je o širší využití konopí zájem i u nás? Mě zaujalo to, co jste říkal o čištění půdy. To by mohlo vyřešit problémy spousty malých obcí, které mají problém se znečištěním půdy.

Máme třeba projekt, kde se dělá dekontaminace čističek, a mám nabídku na využití konopí v lese jako ochrany půdního fondu, než tam naroste nějaký lesní porost. Tady to je řádově v desítkách hektarů, ale třeba německé společnosti z Bavorska mají zájem o stovky hektarů této metody.

Existují už nějaké konkrétní plány, že by se to začalo dělat?

Spíš ladíme nějaké detaily těch plánů, protože víme, že ty věci fungují. Vidím tam větší zájem soukromých investorů než státních orgánů. Soukromí investoři si totiž majetku daleko více váží.

Mě zaujalo to, že část těch výrobků, které nabízíte, je určena pro zvířata. Je to určeno pro zemědělská zvířata, nebo je to čistě jen pro domácí mazlíčky?

Já jsem s těmi pokusy začal v roce 2016, a to na vlastním psovi. Měl jsem labradora, kterého poranili, a to tak, že mu způsobili zranění jater. Ten pes byl v podstatě v sepsi a veterinář mi tehdy řekl, že to nepřežije. Protože antibiotika to nestačí sebrat. Ale já jsem mu podával asi deset nebo dvanáct dní pastu, kterou jsem cíleně namíchal, a ten pes se z toho dostal. A to mi otevřelo cestu, jakým způsobem můžeme pomoci zvířatům obecně.

Eliminovat velice účinnou rostlinu jen kvůli tomu, že byla a je zneužívána k rekreačním účelům, považuju za velký problém a trochu za neštěstí.

Velice jsem uvítal spolupráci s Vysokou školou veterinární v Brně, kde to můžeme aplikovat na celé řadě různých jiných zvířat od leguánů po želvy, papoušky až třeba po lvy, medvědy v různých zoologických zahradách. V současné době to je 19 druhů zvířat, na nichž jsme to aplikovali, celkem asi 500 zvířat. Mě vždy zajímá nový druh zvířete a nějaký další problém. Obecně to těm zvířatům zlepší metabolismus, kvalitu srsti a tak dále.

V roce 2013 byl v ČR schválen zákon o léčebném konopí. Do té doby to byla hodně šedá zóna, dnes už se ta situace přeci jen změnila. Jak byste zhodnotil stav využití konopí v ČR dnes, v roce 2023?

V bývalém Československu se pěstovalo 60 000 hektarů porostů konopí. To je víc než v současné době v celé Evropě.

60 000 hektarů – jak je to pro představu velká plocha?

Obrovská. Když si představíme pruh z Brna do Prahy, tak by byl široký 3 km a 200 km dlouhý. Je to obrovské množství. Vezměte si to, že u nás bylo zpracování konopí na vlákno, na plátýnka, a dokonce bylo kdysi i platidlem. V pohádkách se určitě dočteme, že platili plátýnkem, to bylo jemné konopné plátno. A pak v historii kanafas, to je velmi jemná látka, která se používala třeba na peřiny, a samozřejmě samostatnou kapitolou jsou lana. Konopné lano se vyrábělo zejména proto, že se jeho pevnost po navlhčení ještě několikanásobně zvýšila. Prezident Lincoln, jeden ze zakladatelů USA, řekl, že bez konopí by nebyla Amerika, protože konopí umožnilo vybavit lodě plachtami a lany, aby se mohly osamostatnit.

Proč to vlastně teď, po těch deseti letech, takovým způsobem ustrnulo? Ono sice když jde člověk po Praze, tak vidí na každém rohu, že prodávají sušené konopí, konopné produkty lze koupit na spoustě e-shopů, ale pořád ještě asi nejsme tam, kde bychom chtěli být, ať už je to ve vnímání veřejnosti, anebo ve vztahu ke státním orgánům nebo k zákonodárcům. Připadá mi, že nadšení, které tady před těmi deseti lety bylo, se trošičku zadrhlo. Čím to podle vás je?

Je to poměrně složitý problém. Společnost byla řekněme 50 let masírována tím, že konopí je těžká droga, že konopí se nemá vůbec používat, že konopí je v podstatě zakázaná rostlina. Bylo to jenom pro obsah té jedné jediné psychotropní složky a to je THC. Ale analýzy v současné době už prokázaly, že v rostlině konopí je 298 kanabinoidů. A ty psychotropní nejsou. Takže eliminovat poměrně velice účinnou rostlinu jen kvůli tomu, že byla a je zneužívána k takzvaným rekreačním účelům, považuju za velký problém a trochu za neštěstí. Přitom náš organismus je připraven na to, aby tam ty kanabionoidy přišly a aby ten organismus znovu dostaly do homeostázy. Někomu vadí i to, že se dá zlepšit kvalita života.

Zlepšování kvality života je možná otázka, která je dnes živější než kdy jindy, protože společnost trpí mnoha věcmi. Máme období po covidu a nevíme, jestli se vrátí nebo ne. Už jen sama existence lidstva v jedenadvacátém století ve velkých městech klade na člověka obrovskou zátěž. Jakým způsobem si myslíte, že může konopí pomoci třeba psychice?

Za těch osm let máme zpětnou vazbu na léčbu od asi 2500 lidí a máme evidované efekty u 84 diagnóz. Lidé jsou pořád v mírném stresu. A stress zapříčiňuje jednu věc: neustále produkuje náš vlastní kortikoid, který je imunosupresivní látkou. Čili my jsme pořád vychýleni z normálního stavu, co se týká imunity. Ta se snižuje. Jsou prokázány účinky cannasanu v tom smyslu, že jsou tlumeny účinky těch událostí, které vyvolávají zvýšenou míru stresu. Ty stresující události existují samozřejmě pořád, ale člověk na to reaguje ne tak silnou tvorbou látek, které nám ničí imunitní systém nebo zhoršují jeho funkci. A to je to zásadní.

Nemají tak destruktivní účinek. Jestli tomu správně rozumím, tak přípravky z konopí mohou člověku pomoci ne eliminovat, ale zmírnit dopady okolí a vůbec života v dnešní společnosti.

Já vám třeba řeknu zkušenost: jak se říká „sportem ku zdraví“, tak to není vždy pravda. Za minulý měsíc mám čtyři nové pacienty s ulcerózní kolitidou. A jsou to mladí chlapi, ligoví hokejisti. Tento problém mají z obrovského stresu. My víme, že cannasan, jeho varianta Immuno, na to excelentně pomáhá. Na našich stránkách je příběh Martina, hokejisty Zlína, který už s touto diagnózou byl na JIP, a tento člověk je zdravý a chodí. Ale společnost obecně má velký problém s tím, že je celá řada událostí, které stresují lidi a které vychylují člověka z homeostázy, z rovnováhy tvorby bílkovin, hormonů a tak dále. A to všechno se na nás bohužel negativně podepisuje.

V červnu tohoto roku hlasovali poslanci v ČR o možném zákazu CBD a dalších kanabinoidů. Naštěstí to neprošlo, ale ty snahy tady jsou neustále, co by ten zákaz pro vás znamenal?

Měl jsem možnost se zúčastnit jedné diskuse o CBD a pochopil jsem, že lidé, kteří o tom rozhodují, o tom vůbec nic nevědí. Pro mě je to návrat do doby temna. To je prostě 14. století. Země se točí, tak ho upálíme. CBD je kanabinoid, tak ho zrušíme. To je pitomost. Vědci z celého světa, kteří se tím zabývají, vědí, že CBD a další kanabinoidy nejsou psychotropní.

Možná bych si dovolil trochu oponovat. Řekl bych, že jsou lidé na pozicích, které mají možnost něco ovlivnit, a kteří jsou tomu nakloněni a něco o tom vědí. A že i díky nim ta připravovaná legislativa by snad mohla do konce roku projít.

Mě se Lumír Hanuš zeptal, jak je možné, že při tak nízkých koncentracích té tolik sledované látky CBD to funguje, když je toho tam tak málo? Prodávají se různé produkty, které obsahují 1 %, 3 % nebo 5 % CBD. Říkám na to vždy, že já tam nemám ani to jedno procento, vlastně ani desetinu procenta. CBD je jedna z důležitých součástí, ale je to jen součást. A co jsem tehdy Lumírovi Hanušovi řekl, když se ptal, jak je možné, že mám třeba úspěchy u těchto diagnóz? Řekl jsem: Konopí je Formule 1, ale doteď s ním svět jede jako s trabantem a ještě má špatné palivo.

Související…

František Bednařík: Konopí je komplexní potravina s léčivými účinky
Zdeněk Strnad

 

foto: Zdeněk Strnad, se svolením Františka Bednaříka (se svolením), zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...