fbpx

František Bednařík: Konopí je komplexní potravina s léčivými účinky Dalších 4 fotografií v galerii
zdroj: se svolením Františka Bednarčíka

Po staletí lidé konopí využívali a cenili si je pro jeho užitečné vlastnosti, než ho ve 20. století zcela zavrhli jako nebezpečnou rostlinu. To se ale nyní mění. K revoluci ve světě konopí významně přispívá František Bednařík, ředitel Výzkumného ústavu Cannasan, která se drží hippokratovského přístupu: „Nechť potrava je vaším lékem a lék vaší potravou.“

Zveřejněno: 27. 10. 2023

Když někdo řekne „konopí“, většinou si lidé představí jakoukoliv formu inhalace, ať už kouření nebo vaporizaci. Proti tomu se ovšem spousta odborníků vymezuje, protože v takovém případě prostě rizika převládají nad pozitivy. A jedním z takových odborníků je i František Bednařík z Výzkumného ústavu Cannasan: „Vaporizace je sice významně lepší než kouření, protože při ní probíhá spalování konopí při nižších teplotách, takže vzniká relativně menší množství karcinogenních látek. Ale i vaporizace dokáže zničit celou řadu chemických substancí, které se v rostlinách konopí nachází,“ říká Bednařík. Každý člověk má podle něj jinou kapacitu plic a jinou frekvenci nadechování a vydechování. A už pouze to, že se nadechne více anebo méně, znamená, že během nádechu dostane do plic jiné množství spalin. Procesy intenzity nádechu a výdechu a jejich frekvence při inhalaci ovlivňují samotný proces pyrolýzy do té míry, že není možné hovořit o objektivním výsledku podávání látek.

František Bednařík je zakladatelem Výzkumného Ústavu Cannasan ve Zlíně. V roce 2015 vyvinuli zcela nový postup zpracování konopí setého pro léčebné využití, spočívající mimo jiné v kombinaci účinných látek z konopí setého a léčivých rostlin. Spojením účinných látek vybraných druhů léčivých rostlin a látek obsažených v konopí bylo dosaženo pozitivních, objektivních a kurativních výsledků při léčbě celé řady onemocnění. V dalších letech byl tento způsob léčby konopím aplikován u rozsáhlého souboru pacientů s různými diagnózami. Výsledky ukazují na mimořádný potenciál využití tohoto způsobu fytoterapie v humánní medicíně, zejména pak u chronických onemocnění. Odstraněním psychotropních účinků konopného preparátu je možné přípravek podávat i pacientům, pro které nebyla doposud léčba konopím vhodná. Preparát byl pojmenován Cannasan (CANNAbis SAtiva Nuovum). Účinky a dosažené výsledky byly prezentovány na desítkách vědeckých konferencí.

cannasan imuno

Cannasan IMUNO


Jak přijímat konopí? Nejlepší je ho jíst

Mnohem vhodnější než vaporizace či kouření je orální podání. To zahrnuje tinktury, oleje, doplňky stravy a všechny potraviny a nápoje s obsahem kanabinoidů. Historicky jsou doloženy příklady, kdy lékaři ve Francii už v 16. století doporučovali dětským pacientům s epilepsií podávat konopná semena vařená v mléce - a moderní analytické metody prokázaly přítomnost různých kanabinoidů (na semenech ulpělé částečky pryskyřice). Kanabinoidy mohou být také aplikovány ve formě různých mastí a balzámů, popřípadě i čípků. Pozitivní účinky konopí a kanabinoidů byly prokázány např. při léčbě chronické bolesti, poruch spánku, při neurologických potížích, roztroušené skleróze, Parkinsonovy nemoci, zánětů střev, Crohnovy nemoci, stresu, Tourettova syndromu, epilepsie, metabolických problémů… Výzkum účinků konopí setého zažívá celosvětový boom, jen pro představu: týdně je publikováno cca 500 vědeckých článků na téma účinků konopí a kanabinoidů na živé organizmy.

CANNASAN je patentovaná směs konopí setého, nerozpustné vlákniny, vybraných druhů léčivých rostlin a rostlinných olejů. Díky speciální receptuře a unikátnímu procesu výroby má významné účinky a pozitivní vliv na lidský organismus jako celek. Přípravky CANNASAN fungují na bázi fytoterapie. Díky speciální přípravě bylinných složek a jejich kombinaci s kanabinoidy je účinek použitých rostlin ve směsích CANNASANu vyšší, než když si například ze stejného množství uvaříte bylinkový čaj.

cannasan mast konopna

Cannasan Konopná mast


„Za posledních osm let, kdy se věnujeme výzkumu konopí a léčivých rostlin, prošlo naším programem asi 2300 lidí, kteří měli 80 různých diagnóz. U 86 % pacientů bylo dosaženo významných kurativních léčebných efektů, u zbylých cca 14 % nebyly efekty výrazné, ale zajímavé je, že u nikoho, ani u jediného člověka nedošlo podáváním kanabinoidů ke zhoršení situace. To spektrum diagnóz, které prochází naším ústavem, je velmi široké. Původně jsme začali pracovat s pacienty, kteří trpěli záněty střev a různými metabolickými poruchami a podobně. Jak jsme získávali další a další data, tak jsme se postupně osmělovali, začali jsme pracovat s pacienty, které spojovaly například poruchy imunitního systému. Naše preparáty jsou postaveny tak, že modulují imunitní systém a nepůsobí imunosupresivně. Imunomodulační působení znamená, že pracuji s živým organismem komplexně.“ V této souvislosti lze připomenout Goethův citát: V živé přírodě se nestane nic, co by nebylo ve spojení s celkem: "V rostlinách konopí setého bylo dosud objeveno 298 kanabinoidů a v organismu člověka nalezeny desetitisíce kanabinoidních receptorů, takže tady výše uvedený výrok klasika platí dvojnásobně," vysvětluje František Bednařík

Multifunkční obrana proti nemocem

Zmíněný preparát Cannasan kombinuje účinky látek obsažených v rostlinách konopí setého (kanabinoidů, terpenů a terpenoidů) a látek získaných z léčivých rostlin, jejichž účinnost je známa po staletí. Je to tedy směs extraktů, macerátů, výluhů a hydrolátů získaných z vybraných druhů léčivých rostlin, nerozpustné vlákniny, rostlinných olejů a konopí setého. Obsahuje široké spektrum kanabinoidů. Organismus může využít celou škálu kanabinoidů současně (např. CBD, CBG, CBC a dalších) ve formě entourage efektu a jejich synergického působení s dalšími účinnými látkami, získanými z léčivých rostlin. 

Při výrobě CANNASANu je naplno využíván a rozvinut entourage efekt, tzv. „motýlí efekt“. Toto označení se vztahuje k synergii, která nastává, kdy kanabinoidy a terpeny navzájem podporují své účinky. Existují důkazy, že některé kanabionidy posilují, případně vylepšují účinky jiných prospívajících kanabinoidů a jejich souhrnná přítomnost posiluje účinky konopí. Často se to také označuje jako „lék celé rostliny“ nebo „celorostlinná synergie“ a spočívá v předpokladu, že konopné přípravky s mnoha různými látkami mohou přinést léčebné účinky, které izolované kanabinoidy (tzv. CBD extrakty) a další složky konopí samy o sobě přinést nemohou. Motýlím efektem v případě CANNASANu rozumíme tak, že postupná a dlouhodobá saturace (obsazování) našich kanabinoidních receptorů fytonakabinoidy  přináší časem významné benefity pro zlepšení kvality našeho života.

cannasan tobolky imuno

Cannasan IMUNO tobolky


Cannasan se vyrábí inovativním výrobním procesem a je zcela bez konzervačních látek, barviv a sladidel. To vše z certifikovaných odrůd konopí setého a rostlin vypěstovaných v České republice. Každá receptura obsahuje směs 9 – 12 extraktů a macerátů získaných z léčivých rostlin, které v kombinaci se širokým spektrem kanabinoidů vykazují významný synergický účinek. Během zimního období dostává náš imunitní systém významně zabrat. Je proto potřeba ho podpořit zdravou stravou, pohybem i doplňky stravy - k tomu dobře poslouží Cannasan IMUNO.Trápí-li vás spíše problémy psychického rázu, jako jsou úzkosti, nespavost, panické ataky, deprese, vyhoření a další, je dobré sáhnout po přípravku pro podporu organismu a správné činnosti nervové soustavy Cannasan NEURO. Podpořit celkovou harmonizaci organismu může Cannasan HARMONY

Související…

Konopí má vliv na spánek. Je díky němu hlubší a klidnější
Lukáš Hurt

 

 

 

 

foto: se svolením Františka Bednarčíka, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...