fbpx

Zveřejněno: 11. 4. 2017

Pití čaje je východní civilizací již tisíce let považováno za cestu nejen ke zdraví, ale i ke štěstí a moudrosti. O léčebných účincích zejména bylinkových čajů dnes nikdo nepochybuje. Vylepšit si zdraví a prodloužit si život můžete i dalšími druhy čajů – stačí je jen vhodně zapojit do pitného režimu.

Černý čaj obsahuje kofein, a proto bývá užíván i jako zdravější alternativa kávy. Kofein však nemusí být vždy na škodu, naopak bývá i zdraví prospěšný. Především krátkodobě odstraňuje únavu a pocity vyčerpání a vede ke zvýšení výkonu. Jelikož kofein zrychluje metabolismus, je černý čaj vhodným i při redukční dietě. Kofein působí povzbudivě nejen na tělesné, ale i na kognitivní funkce – zlepšuje koncentraci a paměť, a to nejen z krátkodobého hlediska. Každodenní pití kofeinového nápoje je velmi účinnou prevencí ztráty paměti a dalších kognitivních funkcí v důsledku demence nebo stárnutí. 

caj shutterstock 351443348

Jste unavení? Dopřejte si šálek černého čaje.

Tímto výčtem však zdravotní výhody konzumace černého čaje zdaleka nekončí. Vyznačuje se vysokou koncentrací antioxidačních látek, a to konkrétně theaflavinu a thearubiginu, které snižují hladinu cholesterolu. Tři malé šálky tohoto nápoje denně tak mohou snížit riziko vzniku cévní mozkové příhody a dalších kardiovaskulárních onemocnění až o 21 %. Jelikož se kofein z těla vyplavuje přibližně 8 hodin, pochutnávejte si na černém čaji v dopoledních hodinách – tak získáte maximum z jeho zdravotních výhod, aniž byste se v noci převalovali.

Mladistvý vzhled bez ohledu na věk

Bílý čaj, který byl vždy považován za luxusní a drahý artikl, má úžasné antibakteriální, antioxidační a antiaging vlastnosti – a to mluví za vše. Konzumace bílého čaje významně posiluje imunitní systém a harmonizuje všechny tělesné funkce. Pravidelné pití tohoto lahodného nápoje vás tak může ochránit před rozvojem nejen běžných infekčních chorob, ale i závažných kardiovaskulárních a onkologických onemocnění. Zdravě se budete cítit uvnitř a budete tak vypadat i navenek. Antioxidanty z bílého čaje totiž bojují proti volným radikálům, které v těle dělají pěknou paseku. Oslabují imunitu a zrychlují stárnutí organismu, které se jako první projeví na kvalitě pleti a pokožky. Pitím bílého čaje, jehož složky zabraňují předčasnému stárnutí a degeneraci buněk, si již nyní můžete zajistit vitální stáří ve znamení silných kostí, zdravých zubů a pružné i pevné pokožky.

caj shutterstock 522718252

Oolong je polozelený čaj a jeho název v čínštině znamená "černý drak."

Pohoda v každé situaci

Úžasnými antioxidačními, detoxikačními a antiaging účinky se pyšní také oolong čaj, který zapůsobí i jako balzám na vaši psychiku. Již ve starověkém čínském léčitelství byl oolong čaj užíván jako prostředek pro osvěžení či při poruchách soustředění, nespavosti nebo ve stresových situacích. Díky těmto vysoce relaxačním účinkům dokáže oolong zatočit i s dalšími zdravotními neduhy, jejichž spouštěčem je stres – nejčastěji jde o bolesti hlavy a migrény, bolesti zad, vysoký krevní tlak či cholesterol v krvi a nadváha. Dobré výsledky pití čaje oolong jsou prokázány i při léčbě duševních poruch a depresí. I tento druh čaje obsahuje kofein, i když v menší míře než čaje černé, proto jej pijte také spíše dopoledne.

Dejte tělu to, co potřebuje

Zdravý pitný režim tedy není ani zdaleka jen o tom, kolik toho vypijeme, ale i o tom, co pijeme. „I když nejzdravějším nápojem je čistá voda, člověk si může bez obav dopřát pestřejší skladbu nápojů,“ dokládá MUDr. Hana Jeligová a pokračuje: „Ke vhodným nápojům dále patří i vodou ředěné ovocné a zeleninové šťávy, neslazené a ne moc silné čaje nebo nápoje z praženého obilí.“

Čtěte také: První čajovník vyrostl z odřezků očních víček, Proč nefungují zázračné čaje?, 4 mořské řasy, které je dobré pustit si do života, Na detox zkuste medvědí česnek

 

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...