fbpx

Každý je hlavní postavou svého životního osobního filmu, který je nucen žít. Z tohoto pohledu je velmi zajímavé sledovat názory druhých, protože nám mohou v určitém bodě pomoci se lépe orientovat

Zveřejněno: 12. 12. 2019

Všichni jsme zavaleni mnoha zajímavými a často protichůdnými informacemi. Je proto dobré dobře vybírat, čemu se rozhodneme věřit, protože to následně určuje naše činy. Důvěřujte, ale prověřujte, zda vám mohou informace, které se k vám dostávají, opravdu něco užitečného dát. Často se ptejte: „Proč a k čemu je to vlastně dobré?“ Tato otázka vám pomůže vybrat ty informace, které jsou pro vás momentálně užitečné.

Úplněk proběhne konkrétně ve čtvrtek v 06.13. Slunce ve Střelci se dostane do opozice s Lunou v Blížencích. Je to zároveň cesta od poznání k moudrosti, která se týká svým způsobem nás všech. Odmalička jsme zahrnováni různými názory, které zprvu vypadají tak přesvědčivě, ale často od nich musí člověk ve své dospělosti odstoupit, protože zjistíme, že to byly jen názory a zkušenosti lidí, kteří žili úplně jiný životní příběh. Opět si zapište sny, pokud se vám zdály, protože mohou být pro vás významnější a mohou být i podstatně živější než obvykle.

Naslouchat srdcem

Ať už k vám přijde kdokoliv, kdo vám bude chtít radit nebo vyprávět o svém životě, jen mu naslouchejte, aniž byste jeho názory ihned přijímali za své nebo k nim pociťovali nesouhlas. Nechte, ať se daný člověk vypovídá, a zkoumejte jeho příběh z větší hloubky. Každý je hlavní postavou svého životního osobního filmu, který je nucen žít. Z tohoto pohledu je velmi zajímavé sledovat názory druhých, protože nám mohou v určitém bodě pomoci se lépe orientovat.

Učení se novým věcem je pro vaši mysl podobné jako posilování a vyživování vašeho fyzického těla.

Vyhněte se však lidem expanzivním, kteří vám chtějí za každou cenu své názory vnutit. Pokud máte děti, je velmi důležité se naučit s nimi mluvit tak, abyste jim dali schopnost svobodné volby, ale zároveň se jim svěřili s úskalími, se kterými jste se v životě setkali, aby nemuseli opakovat to, co jste prožili vy. Rozhodnutí však ponechte zcela na nich.

Najděte si moudré průvodce

Ať už se věnujete jakémukoliv oboru, je dobré být v přítomnosti lidí, kteří mají svou cestu úspěšně za sebou. Dobrý učitel nebo průvodce vám může onu cestu zkrátit cestu. Jinak by také pro vás nemusela být vůbec jednoduchá.

Tyto lidi ale zcela nenásledujte, neustále si naopak připomínejte svou vlastní originalitu. Dobrý učitel by vám měl pomoci objevit to, v čem spočívá právě vaše síla. Vztah mezi učitelem a žákem občas připomíná vztah rodiče k dítěti. Ve svých partnerských vztazích svého učitele tedy nehledejte, protože jak dítě opouští rodiče, když vyroste, tak žák opouští učitele, když se vše naučí.

Nepřestávejte se učit

Učení se novým věcem je pro vaši mysl podobné jako posilování a vyživování vašeho fyzického těla. Mysl potřebuje neustále potravu, a to pokud možno kvalitní. Učte se od moudrých lidí a navštěvujte školy, které jsou vyhlášené svou vysokou úrovní. Dobře vybírejte nová témata, kterých je v dnešní době nadměrně. Ať je vám deset, dvacet, čtyřicet nebo šedesát nikdy se nepřestávejte učit, aby váš „mozkový sval“ byl ve formě.

Zkuste být jako děti, které vůbec neřeší, jak to, co dělají, působí na bezprostřední okolí.

Učte se cizí jazyky, hrát na hudební nástroje nebo cokoliv, co je poměrně náročné. Nebuďte na sebe ale příliš tvrdí, abyste si nesnížili své sebevědomí. Dělejte to, co máte rádi, a zkuste být jako děti, které vůbec neřeší, jak to, co dělají, působí na bezprostřední okolí. Dělají to, protože je to zrovna v daný moment baví a přináší jim to nevinnou radost. Dospělí se často při učení mračí, protože se posuzují, a jejich vnitřní kritik je často nepochopitelně drtí. Zkuste se tedy při učení usmívat.

Doporučené otázky pro tento den:

  • Co bych se chtěl ještě naučit?
  • Jaký je rozdíl mezi moudrostí a poznáním?
  • Učím se rád, nebo u toho bezdůvodně trpím?
  • Umím druhým naslouchat bez posuzování?

Doporučené činnosti pro tento den:

  • Rozhodněte se zapsat na kurz, který vás „jen“ zajímá.
  • Dobře vybírejte své průvodce a učitele.
  • Otevřete se zahraničním lektorům.
  • Rozhodněte se naučit angličtinu nebo jiný jazyk.

Související…

Období Hada? Zpomalte a zkuste si užít dny bez předsudků, radí astrolog
Robert Policar

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...