fbpx

Zveřejněno: 6. 1. 2018

Podle mayského kalendáře vstupujeme do období 1-Akbal (Dům, Noc). V tomto čase si uvědomte své spojení se svými rodinnými příslušníky a předky. Rovněž se můžete zaměřit na zvelebování svého domova a poprosit o jeho ochranu. Budujte pevné základy, ale zároveň buďte pružní. Nebojte se ukázat, co ve vás vězí. Potenciál noci je nekonečný a vy můžete vytvořit něco nového. Chce to jen odvahu skočit do tmy. Důvěřujte v sebe i přesto, že nevidíte na krok dopředu.

Během období 1-Oc (Pes) jste mohli posílit své přátelské vztahy a zlepšit svou představivost. Nyní je na čase se ponořit hlouběji do sebe. Znamení Akbal otevírá temné prostory uvnitř nás, kde sídlí netušený potenciál. Je to úroveň snů, kde se rodí všechny věci. Oblast temnoty je široká a hluboká zároveň.

Mnoho lidí se této roviny bojí, a tak je neprozkoumaná nebo tabuizována. Sídlí v nás mnoho darů, které jsou často schovány pod traumaty našich předků, které jsme pak my sami nuceni žít, protože jsme s nimi hluboce spojeni, přestože již tito předci dávno nejsou na tomto světě. Je to vhodný čas pro rekapitulaci, rodinné konstelace a práci se stínem.

shutterstock 351198734

Nebojte se skočit do tmy a dokázat něco nového.

Co zkusit detoxikaci?

Na úrovni těla se zaměřte především na svou stravu. Pokud jste často unavení nebo se cítíte po svátcích těžcí a malátní, je možné, že bude potřeba změnit stravu nebo podstoupit nějakou detoxikační kůru či půst. V dnešní době existuje mnoho způsobů, jak k detoxikaci svého těla přistoupit. Pro začátek zkuste dva dny jíst jen jablka a pít vodu.

Měsíc je ubývající do 17. ledna a to je skvělé období pro tyto praktiky. Tělo je dům duše, a tak je důležité ho udržovat jak vnitřně, tak navenek čisté. Energie poplyne lépe a vy se budete cítit lehčeji. V tomto období je také dobré se naučit vařit a přistupovat k jídlu s úctou. Co se týká financí, zamyslete se nad tím, jak se naučit šetřit nebo vytvářet rezervy.

Na úrovni mysli se zaměřte na komunikaci se svými nejbližšími. Uvědomte si vztah ke svým vlastním rodičům a předkům. Je možné, že vás mohou ovlivňovat jejich nezpracované osudy ve formě podivných a nevysvětlitelných pocitů. Zajděte na rodinné konstelace nebo se svých rodičů zeptejte na historii vašich předků. Možná objevíte souvislosti, které vám osvětlí vaše nynější problémy, a díky tomu získáte sílu tyto výzvy překonat. Obnovte komunikaci s některým příbuzným, o kterém víte, že to mezi vámi vázne. Někdy stačí jeden telefonát a do pohybu se dají velké věci. Můžete uskutečnit i společný oběd či večeři, která může mít stmelující efekt.

Jak léčit minulost?

Na úrovni vztahů si uvědomte své hluboké pocity, které cítíte ke svým nejbližším. Nesnažte se tyto pocity cenzurovat nebo potlačovat. Buďte k sobě upřímní a nevyhýbejte se těm negativním. Ty v sobě často obsahují velký zdroj energie, která vám může chybět při jiných činnostech. Zároveň však záměrně těmto pocitům nepropadejte. Zkuste se na ně nezaujatě podívat, a pokud jejich síla bude veliká, nebojte se je vyjádřit na místě, kde nikomu neublíží.

shutterstock 643682617

Nebojte se navázat vztahy s někým, koho jste léta neviděli.

Napište dopis někomu, na kom vám záleží, ale víte, že by vaše názory neakceptoval. Vězte, že jsme všichni mnohem více propojení, než si myslíme, a tak dopis můžete napsat i lidem, kteří již nejsou na tomto světě, a přesto zaznamenáte obrovskou úlevu. Pamatujte, že vždy existuje cesta, jak léčit minulost. Dovolte si své emoce prožít, aby se mohla objevit vaše síla.

Na úrovni ducha se zaměřte na svou domácnost. Pokud ještě nemáte oltář, nějaký si vytvořte. Zapalte svíčku, do mističky nalijte trochu vody, položte svůj oblíbený kamínek a proneste přání za ochranu vašeho domu a štěstí pro vaše rodinné příslušníky.  Uvědomte si důležitost a hloubku rodinného společenství, přestože si myslíte, že jste sami. Na jemných úrovních jsme všichni propojeni, a tyto vztahy se rozvíjejí nezávisle na našich osobních setkáních. Proto je tak důležité, jak o druhých smýšlíme. Nenuťte druhé, aby se chovali stejně jako vy, a buďte jim raději příkladem. Pokud vaše píseň ducha bude upřímná, druzí ji brzy uslyší.

Zkuste nový návyk

Podle západní astrologie se ocitáme stále v zemském znamení Kozoroha. I nadále se zkuste zaměřit na své dlouhodobé plány a profesní cíle. Zkuste metodu malých a postupných kroků, které vás mohou přiblížit cíli paradoxně mnohem rychleji než krátké intenzivní výbuchy tvořivosti a práce. Pamatujte, že rytmus nahrazuje sílu, a když se naučíte dobrým návykům, vše poplyne snadno a téměř samo.

Novoluní v Kozorohu nastane ve středu 17. ledna. Dva dny před tímto dnem můžete držet půst a podpořit tak očistnou fázi. Zkuste zase třeba jíst jen jablka a pijte čistou vodu. Napište si na papír seznam svých dlouhodobých záměrů a poděkujte za jejich splnění. Pokud chcete získat nějaký nový návyk, začněte s ním den po novoluní a vydržte v každodenním dodržování minimálně do úplňku. Zkuste však vydržet do dalšího novoluní, aby se nový návyk více zakořenil ve vašem vědomí.

Kombinace Noci a znamení Kozoroha ve vás může probudit pesimismus a sklon k depresím. Je dobré být realistou, ale neprohlubujte svůj stín příliš dlouho. Mohl by vzrůst do nepřirozených rozměrů a ubrat vám mnoho energie. Naopak, nebojte se jít do nových věcí, přestože se necítíte úplně jisti. Buďte odvážní, protože váš potenciál je ve své podstatě neomezený. Překonat pocity skepse a pochybností může být výzvou. Zaměřte se spíš na svůj potenciál než na pochybnosti. Prohlubujte své znalosti a obklopte se lidmi, kteří vám věří.

Doporučené otázky pro toto období:

  • Které emoce mi ubírají energii?
  • Co v sobě potlačuji?
  • Z čeho mám doopravdy strach?
  • Jsem spokojený se svým domovem?
  • Jak mohu prohloubit vztah ke svým nejbližším?
  • Umím skočit do neznáma?

Doporučené činnosti pro toto období:

  • Napište dopis někomu, na koho se dlouho zlobíte, a pak ho spalte (ten dopis).
  • Vytvořte si doma svůj oltář, kde budete děkovat za dary života.
  • Poproste o ochranu svého domu a svých nejbližších.
  • Naučte se vařit.
  • Změňte svůj jídelníček, abyste se cítili lépe.
  • Pracujte se sny.

 Více se o Robertovi Policarovi dozvíte zde.

Foto: Shutterstock

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...