fbpx

Výjimečný velikonoční speciál Volby sládků s názvem „Popeleční Benedict“ uvařili plzeňští sládci Volby sládků spolu s Břevnovským klášterním pivovarem sv. Vojtěcha, který má dlouhou historii vaření piva

Zveřejněno: 21. 2. 2022

Pivo k Velikonocům odnepaměti patří, první zmínky o jeho vaření v Břevnovském klášteře pocházejí už z roku 993. Mniši, tehdejší sládci, vařili silná, dokonce až 24stupňová piva, aby dokázali přečkat 40denní půst. Kvůli tomu pivo nazýváme „postní“. Pro mnichy bylo pivo spolu s chlebem v postní době často jediným zdrojem kalorií. Proto se říkalo, že se pivo jí, nikoli pije.

Břevnovský klášter, nejstarší mužský klášter v Čechách, je již od svého vzniku v roce 993 úzce spjatý s výrobou piva. Ke klášteru se totiž váže vůbec první písemná zmínka o vaření piva na českém území.

Maximální roční výstav pivovaru je 3 400 hl piva. Piva se stáčí do sudů i do lahví a v čepované verzi jsou k dostání převážně v pražských podnicích.

Pivovar zde fungoval s několika přestávkami až do roku 1889. Na tuto dlouhou tradici navazuje nový pivovar vybudovaný v roce 2011. Pivovar je umístěn v barokním objektu bývalých stájí. Součástí pivovaru je stálá expozice pivního skla a menší pivovarské muzeum. Před budovou pivovaru se nachází ukázková chmelnice.

Patnáct druhů piva

V pivovaru se ročně uvaří až 15 různých druhů piva, přičemž šest z nich je stálých. V nabídce jsou tradiční česká piva i různé zahraniční pivní styly. Některá z piv jsou vhodná k archivaci anebo dozrávaná v dřevěných sudech.

Maximální roční výstav pivovaru je 3 400 hl piva. Piva se stáčí do sudů i do lahví a v čepované verzi jsou k dostání převážně v pražských podnicích.

Klášterní sýpka

V areálu Břevnovského kláštera od roku 2017 také funguje pivovarský výčep Klášterní sýpka. Zde lze ochutnat až sedm druhů čepovaného piva, posedět v krásných prostorách bývalé konírny či venku na zahrádce s nádherným výhledem na kostel sv. Markéty. Naproti sýpce se nachází restaurace Klášterní šenk, kde si lze pivo Benedict vychutnat s tradiční českou kuchyní.

Program Volba sládků

Speciální program Plzeňského Prazdroje Volba sládků přináší již od roku 2015 každý měsíc ojedinělá piva do více než tisícovky hospod a restaurací, do nichž svá piva zaváží Plzeňský Prazdroj. Cílem tohoto programu je rozšířit nabídku a dát pivařům ze všech koutů České republiky ochutnat unikátní čepovaná piva, která nejsou v „jejich“ v hospodě běžně dostupná.

Piva programu Volba sládků jsou nabízená pouze ve vybraných provozovnách, které pivu věnují perfektní péči. Díky tomu je zajištěná ta nejlepší kvalita. Sládkem programu Volba sládků je Tomáš Pokorný, který se společně se svými kolegy věnuje přípravě a vaření piv.

Související…

Rozbor lidských exkrementů ukázal, jak si lidé před 2 700 lety užívali pivo a sýr
Jan Handl

foto: Volba sládků, Vojtěch Kába, zdroj: Břevnovský klášterní pivovar

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...