fbpx

Koncept sdílené ekonomiky zažívá v 21. století velký boom. Pronajímáme si podle potřeby kola, automobily nebo naopak nabízíme nevyužité místnosti turistům. Sdílet však lze i herní počítač

Zveřejněno: 15. 12. 2021

Společnost NVIDIA pro službu GeForce NOW takový vybudovala v cloudu a členům této služby pronajímá jeho výkon na dálku. Na nejmodernější hry tak stačí mít dostatečně kvalitní internetové připojení, starší počítač, Mac nebo třeba chytrý telefon či televize s Android TV.

NVIDIA si vzala inspiraci také v dalším fenoménu posledních let – službách streamujících filmy, seriály a hudbu. Podobně jako řada z nich nabízí různě odstupňované úrovně členství na základě požadované kvality zobrazení.

V předplatném sice není zahrnut obsah, ale GeForce NOW podporuje řadu volně dostupných populárních multiplayerových her i další tituly, které lze bezplatně pořídit v rámci akcí na Epic Game Store, volných víkendů na Steamu a podobně. Noví předplatitelé navíc získají po omezenou dobu legendu Crysis Remastered. Nezanedbatelnou výhodou také je, že takto pronajaté PC nabízí vždy moderní hardware a odpadá nutnost nákladného upgradování.

Jde to i zdarma

Z cenových plánů si dnes vybere opravdu každý. Oproti většině streamovacích služeb nabízí GeForce NOW ten základní zcela zdarma. Hráč musí strpět určité nepohodlí, protože po hodině je vždy odpojen a musí se připojit znovu. Tyto relace však lze za sebe řetězit libovolně dlouho, jen ve špičkách bude třeba chvíli čekat ve frontě. Na krátkou bitvu v multiplayeru nebo odreagování se po pracovním dni to však může stačit.

Priority také nabídne rozlišení Full HD a v řadě her i vylepšenou vizuální stránku. Placená členství totiž podporují technologii zvanou ray tracing realisticky simulující chování světla.

Většinu členů však asi nejvíce osloví některá ze dvou placených úrovní. Ty přinášejí řadu výhod. Nejpopulárnější je Priority s obvyklou „streamovací“ cenou 259 Kč měsíčně nebo 1 349 Kč za půl roku. Již název napoví, že členům umožní přednostní přístup do služby. Délka hraní bez přerušení je pak prodloužena na šest hodin.

watch dogs legion rtx on 1 raw 5168761692a4968be51.16123876

Priority také nabídne rozlišení Full HD a v řadě her i vylepšenou vizuální stránku. Placená členství totiž podporují technologii zvanou ray tracing realisticky simulující chování světla. Vykouzlí tak přirozeně vypadající sluneční paprsky, odlesky nebo stíny. Technologie nabývá v posledních letech na popularitě a k vidění je v řadě her včetně těch nejslavnějších jako Doom Eternal nebo poslední přírůstky sérií Battlefield či Watch Dogs. Kromě toho mohou majitelé placených členství využít v podporovaných titulech NVIDIA DLSS využívající umělé inteligence pro navýšení plynulosti zobrazení při zachování, nebo dokonce vylepšení kvality obrazu.

I pro náročné hráče

Nové členství GeForce NOW RTX 3080 je připraveno na míru náročným hráčům. Jeho název je odvozen od prémiových grafických karet společnosti NVIDIA. Právě ty tvoří základ tzv. SuperPODů, na nichž tato úroveň běží. Díky nejmodernějšímu hardware mají majitelé tohoto předplatného nejvyšší kontrolu nad nastavením grafických detailů ve hrách. Podporovány jsou vyšší počty snímků za sekundu a detailnější rozlišení: až 1440p na PC nebo 1600p na Macu. Majitelé SHIELD TV se mohou těšit dokonce na 4K při 60 snímcích za sekundu.

geforce now superpod 5168761692b8f0fffc6.45897532

V neposlední řadě přináší RTX 3080 také nejnižší latenci, tedy prodlevu mezi ovládáním a reakcí hry na obrazovce. Ta se dostává až na úroveň běžných PC nebo moderních herních konzolí, což ocení zejména příznivci rychlých akcí. Noví předplatitelé Priority nebo RTX 3080 navíc po omezenou dobu dostanou zdarma remasterovanou legendu Crysis a všechny zmíněné výhody si tak budou moci užít naplno.

Více než tisícovka her

Knihovna podporovaných her je úctyhodná a zahrnuje široký výběr od indie titulů až po ty nejpopulárnější, za nimiž stojí slavné společnosti jako Ubisoft nebo EA. Blíží se navíc období masivních vánočních slev a bude se jistě hodit pár tipů na relaxační hraní během svátků. Příznivce budovatelských strategií jistě zaujme Humakind, ve které hráči mohou rozvíjet svou civilizaci od kolébky až po kolonizaci dalších planet.

life is strange true colors 4k 003 5168761692898b12bd7

Filmovější zážitek nabídne mysteriózní série Life is Strange, která odkazuje na řadu populárních seriálů. Hratelnost je navíc přístupná téměř komukoliv, a děj tak příjemně plyne bez frustrujících záseků. Kvalitu příběhu dokládá nominace na Game Awards, herním ekvivalentu slavných Oscarů, v kategorii „Nejlepší narativ“.

Možnosti placených členství zase naplno prověří Marvel’s Guardians of the Galaxy z populárního komiksového universa. Zábavná akce se chlubí různorodým prostředím a skvěle vypadající grafickou stránkou, využívající moderní technologie, mezi něž patří i zmíněný ray tracing. A jak je na tom příběh? „Strážci“ výše uvedenou kategorii na Game Awards letos dokonce vyhráli. 

marvels guardians of the galaxy

Za zmínku stojí také starší hry jako Control nebo Cyberpunk 2077. A pokud vás v akcích zaujme konkrétní titul, před nákupem je možné si jeho kompatibilitu se službou snadno ověřit na oficiálních stránkách. Pokud hledáte, jak si užít hraní v PC kvalitě bez nutnosti platit desítky tisíc za výkonné PC, GeForce NOW rozhodně stojí za vyzkoušení.

Související…

Nové GeForce RTX: Nejlepší zážitek ze Cyberpunk 2077 i spousta funkcí pro práci s grafikou
Komerční článek

foto: GeForce NOW, zdroj: GeForce NOW

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...