fbpx

Nové grafické karty GeForce RTX řady 30 jsou tu pro nadcházející generaci počítačových her i náročné grafické programy. Zpopularizují hraní ve 4K rozlišení, moderní světelné efekty i revoluční využití AI. Atraktivní je také jejich cenovka

Zveřejněno: 23. 12. 2020

Společnost NVIDIA v září uvedla již druhou generaci grafických karet GeForce RTX, které přinášejí až dvojnásobný výkon oproti předchozí verzi. Díky tomu si na své přijdou náruživí hráči, třeba ti, kteří netrpělivě vyhlíželi nejočekávanější hru posledních let: Cyberpunk 2077. S GeForce RTX obou generací si jej totiž vychutnají v té nejlepší grafické kvalitě už od vydání.

Highend i mainstream v novém

GeForce RTX 3080 představuje ultimátní volbu pro hráče. Disponuje 10 GB aktuálně nejrychlejší GDDR6X paměti a hravě zvládá 4K rozlišení v mnoha populárních gameskách při zachování plynulého pocitu z hraní. Oproti své předchůdkyni, tedy RTX 2080, tak nabízí až dvojnásobek výkonu.

Grafické karty ovšem nacházejí uplatnění také v profesionální sféře. GeForce RTX umožní  tvůrcům obsahu zobrazovat detailnější náhledy v reálném čase, akcelerovat rendering v 3D aplikacích a urychlit export videa nebo nástroje využívající AI. Řada 30 opět posouvá tyto možnosti o velký kus dál. Kupříkladu nárůst relativního výkonu oproti předchozí generaci je u GeForce RTX 3080 napříč několika předními 3D modelovacími programy až dvojnásobný.

Mainstreamovou nabídku nových grafik zastupují GeForce RTX 3070 a GeForce RTX 3060 Ti s 8 GB grafické paměti.

Profesionálům je však primárně určen aktuálně nejvýkonnější model: GeForce RTX 3090, známý také jako BFG (Big Ferocious Card), s neuvěřitelnými 24 GB paměti. I tady si ale přijdou na své hráči. V řadě populárních titulů se karta nezalekne ani neuvěřitelně jemného rozlišení 8K. A třeba DOOM: Eternal nebo Control jsou při takovém nastavení opravdu zážitek!

cyberpunk 2077 night city wire june 2020 nvidia geforce rtx exclusive screenshot 004

Cyberpunk 2077


Mainstreamovou nabídku nových grafik zastupují GeForce RTX 3070 a GeForce RTX 3060 Ti s 8 GB grafické paměti. Na trh se chystá koncem října a půjde o vyvážené řešení pro hraní v rozlišeních 1440p a 4K. Výkonem by měla první jmenovaná potrápit, či dokonce překonat i nejsilnější herní GPU minulé generace: GeForce RTX 2080 Ti. Ovšem s méně než poloviční cenou při uvedení na trh.

Realistická simulace světla

Inovací prošla v současné generaci také RT a Tensor jádra. První se starají o ray-tracing v reálném čase, technologii, která je součástí nového herního standardu DirectX 12 Ultimate a realisticky simuluje průchod světla scénou, čímž vytváří efekty v téměř filmové kvalitě. Druhá jmenovaná má ve hrách na starosti DLSS, které dokáže dopočítat obraz z nižších rozlišení pomocí speciálně vytrénované umělé inteligence. Výsledkem je značný nárůst výkonu při zachování kvality srovnatelné s nativním rozlišením. Oba typy jader také pomáhají tvůrcům obsahu k již zmíněnému urychlení práce s 3D modelováním nebo při úpravách videa.

Jak DirectX 12 Ultimate, tak DLSS si již našly cestu do celé řady her, včetně těch nejhranějších, jako jsou Minecraft nebo Fortnite. A seznam podporovaných hitovek se neustále rozšiřuje. V nedávné době se fanoušci dočkali známé série Call of Duty, zatím posledního přírůstku s přídomkem Black Ops Cold War. Watch Dogs: Legion nás zase zavedli do dystopického Londýna blízké budoucnosti a představili inovativní koncept, v němž je možné zmocnit se a poté hrát za téměř kteréhokoliv obyvatele metropole.

Vrchol roku však představuje Cyberpunk 2077 od CD PROJEKT RED, autorů legendární série Zaklínač. Uznejte sami, že málokde lze demonstrovat možnosti ray-tracingových světelných efektů lépe než ve futuristických městech plných neonových světel.

A právě pro maximální požitek ze stovek hodin strávených v herních světech jsou GeForce RTX tou ideální volbou, protože podporu ray tracingu a DLSS nabídnou jako jediná PC herní platforma již v den vydání. A ve vyšších rozlišeních hráči určitě ocení výkon nejnovější řady 30.

Další vychytávky nejen pro hráče

Novinky vyčnívají i v podpoře moderních technologií. Nabídnou například rozhraní HDMI 2.1 nebo podporu kodeku AV1, který umožňuje streamovat obsah ve vysokém rozlišení s nižšími nároky na datový přenos než doposud. Za zmínku stojí také technologie RTX IO, která v budoucnosti přinese například výrazně rychlejší nahrávání herního obsahu.

Společně s GeForce RTX řady 30 byly představeny také inovativní softwarové funkce. V esportu a online hraní se bude hodit NVIDIA Reflex, který v kombinaci s monitory podporujícími NVIDIA G-SYNC dokáže snížit latenci systému, a tedy i zajistit rychlejší odezvu hry na hráčovy pokyny. Ti díky tomu dokážou rychleji a přesněji reagovat na dění ve hře, čímž získají nezanedbatelnou výhodu.

Další zajímavou sadou nástrojů je NVIDIA Broadcast využívající AI pro změnu pozadí streamovaného videa, automatický ořez obrazu sledující obličej a velmi účinné odstranění rušivých zvuků. Výčet vybraných novinek v této oblasti uzavírá Omniverse Machinima pro tvorbu příběhových videí v podporovaných hrách. Náruživí i příležitostní hráči se tedy s novými grafickými kartami během dlouhých podzimních a zimních večerů rozhodně nudit nebudou.

Širokou nabídku GPU GeForce RTX řady 30 naleznete na CZC.cz. Pokud nejste tolik náruživými hráči, a přesto si chcete vyzkoušet ray-trycing nebo využívat DLSS, možná vás osloví některý z modelů předchozí 20. řady. Jsou nyní k dispozici za zajímavé ceny.

Související…

Fortnite: Fenomén herního světa, se kterým bude ještě hodně potíží
Daniel Dočekal

foto: NVIDIA, zdroj: NVIDIA

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...