fbpx

Na rozdíl od tzv. black tie nebo white tie nemá smart casual jasně daná pravidla. Přesto jde o stále častěji využívaný dress code. Poradíme vám, jak se s ním popasovat

Zveřejněno: 23. 8. 2021

Smart casual je označení pro společenské, ale neformální oblečení. Právě proto se ho řada lidí děsí. Škála smart casual outfitů je tak široká, že si pod tímto pojmem může každý představit něco jiného.

Ke správnému outfitu si můžete dovolit sandálky s otevřenou špičkou nebo populární boty v pánském stylu, jako jsou mokasíny, oxfordky nebo lordsy.

Pro někoho jsou to lodičky s kostýmkem, jiný v tomto ohledu tíhne spíš k džínům a košili. Držte se našich rad a klidně vám projdou i tenisky nebo slušivý batoh.

1. Džíny? Klidně

Džíny mohou být klasifikovány jako smart casual outfit, pokud jsou dobře padnoucí a jednoduché, tedy bez zbytečných ozdob, zipů navíc, cvočků a děr. Abyste je povýšily na smart casual, oblékněte si k nim jednoduché triko nebo košili se slušivým sáčkem a lodičkami.

2. Existují i jiné kalhoty

Akce s předepsaným dress codem smart casual pro vás mohou být ideální příležitostí k objevení i jiných typů kalhot. Prakticky jakýkoli jiný materiál než denim vám dává mnohem více možností ohledně doladění celkového looku. Společenské kalhoty vypadají samy o sobě dostatečně reprezentativně a dovolí vám i ležérnější doplňky.

3. Lodičky klidně odložte

Smart casual rozhodně není jen o lodičkách a vysokých podpatcích. Ke správnému outfitu si můžete dovolit sandálky s otevřenou špičkou nebo populární boty v pánském stylu, jako jsou mokasíny, oxfordky nebo lordsy.

4. I batoh může být smart

Patříte-li k zarytým odpůrkyním kabelek, jistě oceníte, že si ke smart casual outfitu můžete vzít batoh. Ale pozor – v tomto případě víc než kdy jindy platí, že není batoh jako batoh. Sportovní modely, nebo dokonce krosny vám jako smart casual nikdy neprojdou.

Při výběru se proto držte jednoduchého pravidla: méně je někdy více. Stejně jako u džínů platí, že čím méně přezek, zipů a ozdob bude batoh mít, tím lepší dojem bude budit. Ideální je jednoduchý kožený dámský batoh (nebo ten ze syntetické kůže) v decentních barvách, jako je černá, béžová nebo šedá.

Související…

Jaké dámské šortky se nosí letos v létě
Komerční článek

foto: Zalando, zdroj: Zalando

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...