fbpx

Zázvor je nabitý antioxidanty a dalšími sloučeninami, které pomáhají vašemu tělu bojovat s chronickými onemocněními a řadou civilizačních chorob

Zveřejněno: 1. 6. 2021

Není žádným tajemstvím, že zázvor je zdraví velmi prospěšný. Naprosto bez nadsázky lze říct, že se v medicíně používá již tisíce let. Zázvor totiž hraje zásadní roli v tradiční ajurvédské medicíně. Také u nás na západě jsme si jeho účinků dobře vědomi. Zejména pomáhá proti nachlazení a posiluje imunitu. Na zázvorový čaj přísahá řada těch, kdo se potřebovali rychle zbavit rýmy a bolesti v krku. Ovšem superpotravina, jakou zázvor bezesporu je, toho umí daleko víc! Další blahodárné účinky zázvoru shrnuje výrobce zázvorových shotů FreshOnly Bohumil Gardavský.

1. Bojuje s bakteriemi i afty

 

Antibakteriální účinky zázvoru pomáhají odvádět choroboplodné zárodky z vašeho těla. Látky obsažené v zázvoru působí zároveň preventivně a zabraňují vzniku a růstu různých druhů bakterií.

Pravidelnou konzumací zázvoru si vybudujete silnější imunitu a předejdete řadě onemocnění a zdravotních komplikací.

Zejména chrání dutinu ústní. Při pravidelné konzumaci zázvoru se snižuje riziko tvorby aftů a zánětlivých onemocnění dásní.

2. Působí protizánětlivě

Zázvor předchází a pomáhá zklidnit infekční záněty jako již zmíněné onemocnění dásní. Ale jeho protizánětlivé účinky také zmenšují otoky a snižují bolest a ztuhlost kloubů. Je tak významným pomocníkem při léčbě artritidy.

3. Uklidňuje bolavé svaly

Zázvor sice neodstraní bolest svalů okamžitě, ale může ji s postupem času zmírnit. Sportovci a lidé, kteří dávají svým svalům pořádně zabrat, při pravidelné konzumaci zázvoru zjistí, že druhý den je celé tělo bolí o něco méně.

shots.jpg

4. Chrání před nemocemi

Zázvor je nabitý antioxidanty a dalšími sloučeninami, které pomáhají vašemu tělu bojovat s chronickými onemocněními a řadou civilizačních chorob. Mezi ně patří například vysoký krevní tlak, obezita, chronické zažívací potíže a další. Uvádí se také, že zázvor zpomaluje bujení některých rakovinných zárodků, nicméně je zapotřebí dalších výzkumů, aby se tato teorie potvrdila. Jisté však je, že pomáhá zmírnit nevolnost po chemoterapii.

5. Snižuje hladinu cholesterolu

Dlouhodobé užívání zázvoru vám pomůže bojovat se „špatným“ (LDL) cholesterolem. Zázvor aktivuje enzym, který zvyšuje využití cholesterolu v těle, a tím pádem snižuje jeho hladinu v krvi. V důsledku toho se zmenšuje také riziko ucpání životně důležitých cév.

6. Zlepšuje funkci mozku

Pozitivní účinky zázvoru na funkci mozku byly potvrzeny několika studiemi. Užívání zázvoru zlepšuje paměť a pozornost a také zpomaluje pokles mozkových funkcí způsobený stářím. Dále snižuje stres a zmírňuje zánětlivé reakce, které patří mezi příčiny vzniku Alzheimerovy choroby.

7. Brání duševní zdraví

Zázvor zvyšuje hladinu dvou nejdůležitějších neurotransmiterů v těle, serotoninu a dopaminu. Jejich nízká hladina může být příčinou deprese. Zázvor tak zabraňuje rozvinutí deprese, úzkosti či posttraumatické stresové poruchy, případně zmírňuje jejich dopady. Zázvor také zvyšuje průtok krve do mozku, což je důležité, aby mozek získal potřebné živiny, a naopak se mohly odplavit toxiny a další odpad.

Pravidelnou konzumací zázvoru si vybudujete silnější imunitu a předejdete řadě onemocnění a zdravotních komplikací. Otázkou však zůstává dávkování. Slavný Paracelsův výrok uvádí, že lék od jedu odlišuje pouze podané množství. Zázvorové shoty FreshOnly jsou balené v 75ml lahvičkách, které představují optimální denní množství účinných látek. Vedle zastudena lisované šťávy zázvoru shoty obsahují řadu dalších superpotravin prospěšných pro vaše zdraví, jako je citronová šťává, kajenský pepř, spirulina či aloe vera. Zakladatel značky Bohumil Gardavský přizpůsobil myšlenku starou tisíce let současným potřebám moderního člověka.

Nabídku zázvorových shotů FreshOnly najdete na webových stránkách www.freshonly.cz.

foto: Shutterstock, zdroj: FreshOnly

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...