fbpx

Každý z nás ví, jak vypadá terč na šipky a samotná šipka. A dokonce možná šipkami i házel. Když si zkusíte hrát šipky a baví vás to, určitě se začnete zajímat i o kvalitní vybavení pro tento sport

Zveřejněno: 3. 5. 2021

Které šipky jsou nejlepší pro začátečníky? A které šipky a terče jsou již pro zkušené hráče? Jaké vlastně existují značky? A jaké jsou ty nejlepší šipky a terče vůbec? Na všechny tyto otázky vám odpovíme v následujícím textu.

Jestliže jste šipkový terč a šipky koupili dětem pro legraci a zábavu a teď jste překvapeni prosbami syna o koupi „lepších“ šipek a „lepšího“ terče, je na čase se v nabídce šipkařského vybavení zorientovat. Syn věnuje házení šipek každou volnou chvíli, tak proč nepodpořit jeho zájem?

Pokud máte opravdu zájem se v šipkách zdokonalovat, určitě rychle přejdete k šipkám s kovovým hrotem.

Co se týče značek, nejznámější a nejrozšířenější jsou značky Unicorn a Winmau. Váš finální výběr (tedy synův, protože tomu určitě lépe rozumí než vy) by měl být na základě toho, jak je šipka těžká a z jakého je materiálu. U terče bychom doporučili sisalový terč Unicorn, protože je dobrý na trénování a cenově je o level níže než ostatní terče. Pojďme se tedy podívat blíže na to, na co bychom měli při výběru terče a šipek dát pozor.

Šipky

Základní rozdělení tohoto sportovního náčiní je na šipky soft a šipky steel. Šipky soft se skládají z letky (dříve se nejlepší letky vyráběly z krůtího peří), tělíčka (barrelu), násadky a plastového hrotu a jsou určeny pro elektronické terče. Šipky steel  se skládají z letky, tělíčka, násadky a kovového hrotu a jsou vhodné pro sisalové terče. Pokud máte opravdu zájem se v šipkách zdokonalovat, určitě rychle přejdete k šipkám s kovovým hrotem. Je důležité si vyzkoušet, která váha šipek vám vyhovuje, protože gramáž šipek je v podstatě to nejdůležitější.

Mosazné šipky jsou spíš pro začínající hráče a wolframové (tungstenové šipky) jsou pro pokročilé a profesionály. U šipek se uvádí podíl wolframu v procentech, a čím více wolframu šipka obsahuje, tím je kvalitnější. Drahé šipky jsou tedy z kvalitnějšího materiálu, jako je wolfram, ale i s mosaznými nebo ocelovými šipkami se vyhrávají turnaje! Nejběžnější váhy šipek jsou mezi 16 až 26 gramy, ale moderní pravidla umožňují váhu až 50 gramů. V ideálním případě byste měli začít cvičit se šipkami, které váží kolem 20 gramů. Čím nižší je váha šipky, tím větší silou musíte házet. Pokud máte uvolněnější styl házení, těžší šipka bude pravděpodobně lepší.

Terče

Terče dělíme na elektronické, které využíváme zejména pro zábavu a jsou určeny pro šipky s plastovými hroty, a pak na terče klasické. Ti, kteří si šipky zahází jen tak pro zábavu na oslavě narozenin kamaráda, se budou bavit u elektronického terče, který vám počítá hody, dají se na něm zvolit různé typy her a vydává zvuk a světla.  Další typy terčů jsou ty, které jsou namalované, a pak terče papírové, které se používají při klasické střelbě.

O sisalovém terči byste měli uvažovat, pokud jsou vaše úmysly s hraním šipek vážnější. Sisalová vlákna rostliny Agave Sisalana jsou pevná a tuhá a jsou slisována do podoby terče. Domovinou sisalu, tedy rostliny, ze které se vyrábí, je Mexiko, ale roste i v Asii, v Jihoafrické republice, Keni nebo na Madagaskaru. Sisal je nejlepším materiálem pro terče, po hodech šipkou v něm nezůstávají díry a tyto terče jsou určeny pro házení šipek s kovovým hrotem.

Profesionálové používají sisalové terče kvůli přesným hodům šipkami, protože když jsou v triple dvacítce už dvě šipky, tak  třetí může díky pružnému sisalu do terče krásně proniknout a „vejít se“ tam. Kvalita sisalových terčů se posuzuje podle kvality sisalu, ze kterého jsou vyrobeny štětiny, ale začínajícím hráčům šipek bude plně vyhovovat sisalový terč Unicorn, který jsme zmiňovali v úvodu článku.  

Když vás šipky zaujmou, ne-li strhnou, je potřeba na sobě pracovat. Bez tréninku si šipkař jen udržuje svou výkonnost ve stabilní formě nebo jde s výkonností dolů a vy byste měli mít touhu se zlepšovat.

Související…

Cvičí zručnost. Bystří postřeh. A jejich kouzlu podléhají i nejzarytější pacifisté. O čem je řeč?
Komerční článek

foto: e-sipky.cz, zdroj: e-sipky.cz

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...