fbpx

Těšíte se na léto a řešíte, jaké boty si na dovolenou k bazénu vybrat? Máme pro vás odpověď. Pantofle, nebo sandály. Co je k bazénu praktičtější? Aneb malý průvodce botami k vodě

Zveřejněno: 26. 4. 2021

Zeptáte-li se ortopeda, co stojí za nejčastějšími zraněními u vody nebo na koupališti, obvykle vám odpoví, že na vině je špatná obuv. A že nejčastějším letním zraněním od vody, za které můžou boty, jsou zraněné prsty na nohou. Pojďme se podívat na to, jaké boty k vodě vybrat, abyste si léto nejen užili, ale také je přestáli bez úhony.

Podle odborníků Češi nevěnují dostatečnou pozornost volbě správných bot k vodě. Dochází tak často k úrazům kvůli podklouznutí na nerovném nebo na kluzkém povrchu. Češi obvykle buď k vodě nenosí boty žádné, nebo vybírají pouze s ohledem na design a praktickou stránku bot neřeší.

Žabky jsou ideální spíše pro suché povrchy, obvykle nemají protiskluzovou podrážku. Crocsy zase nejsou natolik prodyšné.

Boty k vodě by měly splňovat několik základních požadavků. Měly by mít v první řadě protiskluzovou podrážku, která zabrání smeknutí nohy na kluzkém nebo mokrém povrchu. Bota by se neměla rozmáčet, a pokud plánujete mít na noze boty delší dobu, měly by být také prodyšné.

Většině Čechů se při spojení „boty k vodě“ vybaví žabky, crocsy nebo sandály. Žabky jsou ideální spíše pro suché povrchy, obvykle nemají protiskluzovou podrážku. Crocsy zase nejsou natolik prodyšné, aby je mohl na sobě člověk mít několik hodin a stále se cítil komfortně.

adidas

Zapomeňte také na kecky nebo na designové sandále. Klasické tenisky sice mají silnější podrážku, ale pokud je namočíte, schnou poměrně dlouho. A soukat se do mokrých bot, případně v nich trávit cestu domů, není příjemný zážitek. Módní a designové sandále zase nerespektují fakt, že mokrá noha se v botách chová jinak než noha suchá. Více v botě kloužete a bosá noha pak naráží na pásky sandálů. Nemusíte si sice dělat hlavu s vysycháním bot jako u tenisek, ale můžete si odnést pěkných pár puchýřů.

Jak si tedy boty správně vybrat? 

Rozhodně neuděláte chybu, budete-li se při výběru bot k vodě inspirovat u sportovních značek. Jednou z možností jsou třeba pantofle Nike, které jsou prodyšné a univerzální jak k bazénu, tak do sprchy. Zároveň také jdou s posledními trendy, a budete tak mít jistotu, že máte nejen správné, ale také designově hezké boty.

Sportovní značky obecně jsou velmi dobře připraveny na to, že jejich zákazník žije aktivním životem a neomezuje se jen na polehávání u bazénu.

Dalším zástupcem sportovních značek, které vyrábí i pantofle, sandále a boty vhodné do vody, je například Adidas. I tady najdete nepřeberné množství bot, které můžete využít k vodě. Sportovní značky obecně jsou velmi dobře připraveny na to, že jejich zákazník žije aktivním životem a neomezuje se jen na polehávání u bazénu. Kategorií sama pro sebe jsou pak přímo boty do vody určené k plavání a potápění. Ty jsou obvykle gumové, s mnoha perforacemi, které odvádí vodu z boty, a mívají protiskluzovou podrážku. Do náročnějšího a kamenitého terénu se zase spíš hodí boty s vyšší podrážkou, díky kterým nebudete cítit pod nohou každý kámen.

Při výběru bot tedy zvažte, k jakému účelu je budete potřebovat. Chcete jen boty na přesun od bazénu k ručníku? Pak zvolíte nejspíš jiný typ bot než člověk, který se chystá zdolat kamenitou pláž u přírodního koupaliště. A ať už u vás vyhrají nazouváky, klasické sandály nebo žabky, vybírejte uvážlivě, ať si můžete letní sezónu užít v pohodlí a bez nehod.

Související…

Módní trendy hovoří jasně: Do ulic jedině v dámských pantoflích
Komerční článek

foto: eObuv, zdroj: eObuv

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...