fbpx

O příjemném posezení ve vinárně si lze zatím nechat jen zdát. Chuťové buňky však můžete potěšit i z pohodlí domova. Virtuální degustace pod vedením someliéra není vůbec špatný zážitek. Dopřejte si také vy jeden příjemný večer plný nádherných vůní a chutí

Zveřejněno: 12. 4. 2021

Nejpopulárnějším alkoholickým nápojem v Česku je sice pivo, avšak rádi si vychutnáme i sklenku dobrého vína. Se spotřebou 2,1 milionu hektolitrů vína se Česko drží na 24. místě ve světovém žebříčku. V roce 2019 jsme vypili 17 litrů na osobu a podle statistik spotřeba roste. Češi se také čím dál více zajímají o to, co vlastně pijí. Jsou vzdělanější, učí se víno kombinovat s pokrmy, neváhají investovat do kvality. A není třeba s tím přestávat ani teď, když jsou vinárny zavřené.

Zúčastněte se degustace online

Ba naopak, vylepšit své znalosti vína je teď snadnější. Není třeba nikam docházet, online degustace se zúčastníte z pohodlí domova. O chuťový zážitek přitom nepřijdete, vína skutečně ochutnáte. S myšlenkou online degustace přišla pražská vinárna Winebar, která má sice nyní dveře zavřené, ale funguje dál prostřednictvím svého e-shopu. Právě přes e-shop si můžete objednat degustační balíček a pak se stačí jen připojit na YouTube, kde bude vysílán živý přenos z degustace se someliérem Petrem Mikeskou.

Ochutnáte vzorky ze čtyř evropských zemí, každý z nich je z jiné vinařské oblasti. Sada byla sestavena pečlivě z toho nejlepšího.

Online degustace se odvysílá 14. 4. 2021 v 18.30, záznam bude dostupný i později pro všechny, kteří nemohou v danou chvíli sedět u počítače. Degustace je zaměřená na vzorky ryzlinku rýnského, vynikající odrůdy původem z Německa.

Degustační balíček, který nabízí Winebar na svém e-shopu, se skládá z devíti vzorků o objemu 0,1 l. Ochutnáte vzorky ze čtyř evropských zemí, každý z nich je z jiné vinařské oblasti. Sada byla sestavena pečlivě z toho nejlepšího, vaše smysly potěší ryzlink z francouzského Alsaska, rakouských oblastí Wachau, Kamptal, Wagram, německých Pfalz a Mosel, ČR je zastoupena Znojemskem, Slováckem a Mikulovskem.

Ryzlink rýnský, víno mnoha podob

Ryzlink rýnský je právem nazýván vínem králů. Tato starobylá odrůda je velmi ceněná, v Německu se pěstuje již od 15. století. Dodnes je považována za jednu z nejkvalitnějších odrůd pro výrobu bílého vína. Vína ryzlink rýnský mají světle zelenožlutou barvu, někdy se objevují zlatavé odstíny a jantarové tóny můžete vidět u výběru z bobulí. Škála vůní je velmi široká od ovocných plodů přes muškátovou až po kořenité.

Nejlepší jakosti ryzlink rýnský dosahuje tehdy, když se hrozny sklízí až na konci října nebo začátku listopadu, svědčí mu totiž střídání nižších teplot v noci s vyššími denními teplotami. Je také vhodný pro dlouhodobou archivaci. Ryzlink rýnský můžete dostat v celé řadě variant od suchých až po sladké, díky tomu se dá kombinovat s různými pokrmy. Mezi dominantní značky odrůdy patří německé Mosela a Pfalz, dále rakouská vína Schmidl a Wachau. Ve Winebaru je seženete všechny, a dokonce nabízí i sladké odrůdy ryzlinku, které se shání hůře.

Degustace se someliérem je jiný zážitek

Ať už hledáte ryzlink či jinou odrůdu vína, ve Winebaru určitě dobře pochodíte. Pro potěšení chuťových buněk nabízí degustační balíčky zaměřené na jednu konkrétní odrůdu, jeden stát apod. Oblíbený je třeba balíček rakouských vín. Online degustace se someliérem je však přece jen trochu jiný zážitek. Naučíte se víno správně ochutnávat a posuzovat, vyslechnete si, čím se vyznačuje a k jakým pokrmům se hodí, dozvíte se něco o odrůdě, vinařství i terroiru. V rámci živého vysílání bude rovněž možné pokládat dotazy.

Nezapomeňte, online degustace ryzlinku rýnského se uskuteční 14. 4. 2021 od 18.30. Abyste v té době měli svůj degustační balíček doma, je nejvyšší čas ho objednat.

Související…

Alkoholem proti šedému zákalu: Jako prevence pomůže červené víno, tvrdí Britové
Jan Handl

foto: Winebar, zdroj: Winebar

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...