fbpx

Základní vybavení dětského pokoje je kvalitní dětská postel, rošt a matrace. K tomu i kvalitní ložní prádlo a povlečení. Ať už se rozhodnete pro kolébku, klasickou dětskou postýlku nebo rovnou vsadíte třeba na rostoucí dětské postele, dbejte na kvalitu matrace

Zveřejněno: 31. 3. 2021

Kvalitní, pevná dětská matrace a přiměřená velikost dětské postýlky jsou základem pro zdravý a klidný spánek novorozence. U větších dětí hraje výběr dětské postele i matrace stejně podstatnou roli. Vybírejte i kvalitní lůžkoviny, které se občas dají vyprat i s dětským povlečením a prostěradlem.

Vhodné osvětlení

Se stropním osvětlením si nevystačíte. Světelné podmínky dětského pokoje jsou klíčové pro miminka, předškoláky i školáky. Pro nemluvně potřebujete tlumené světlo, u kterého klidně a uvolněně usne, školákovi nesmí chybět lampička, která mu posvítí na úkoly.

Pro starší děti nezapomeňte na kvalitní psací stůl a ergonomickou židli. Obojí může být nastavovací.

Pro starší děti je vhodné umístit k posteli lampu se stínítkem, která mu usnadní usínání i brzké vstávání. Oblíbená jsou i bodová světla zabudovaná do stěn chodeb nebo nábytku, díky kterým se menší děti nebojí jít v noci na WC nebo přeběhnout za mámou do ložnice.

Koberec pro příjemné hraní

Podlahová krytina v dětském pokoji musí splňovat přísná kritéria. Musí být teplá a musí se dát rychle a kvalitně uklidit. Můžete sáhnout po metrovém koberci s krátkým chlupem, který lze snadno vysát a vydrží i zašlapanou svačinu.

Vhodné je i linoleum, marmoleum nebo plovoucí podlaha, kterou lze zkombinovat s kusovými koberci. Podlaha by určitě neměla být studená, protože si všechny děti nejraději hrají na podlaze. Pro starší děti nezapomeňte na kvalitní psací stůl a ergonomickou židli. Obojí může být nastavovací.

Úložné prostory

Učit děti úklidu a pořádku už od malička je později k nezaplacení. Pomůže vám k tomu přehledný systém skříní, komod, poliček, krabic a beden na oblečení, hračky, hry, knížky a všechny dětské poklady.

Skladovací prostory jsou nevyhnutelné. Umožněte dětem, ať si mohou uklízet i samy. Sezónní oblečení je třeba uskladnit na čisté a suché místo. Může to být skříň v předsíni, nebo můžete vakuovat oblečení do pytlů a skladovat je v nástavcích či úložných prostorách pod postelí. Důležité je, aby vám nepřekáželo.

Dejte na názor dítěte

I malé děti mají svůj názor a umí dát najevo, co se jim líbí. Děti se rychle zorientují a jasně vám vyjeví, v jakém pokojíčku se jim bude nejvíce líbit. Vybavení dětského pokoje vybírejte společně s dítětem a jeho volbu jemně korigujte.

Vybrat si může třeba barvu stěn, vzor tapet, design dětského povlečení či barvu prostěradla do postele, zda chce skluzavku z lůžka nebo houpací síť. Praktické detaily pak snadno doladíte sami.

Související…

Zařiďte si koupelnu v populárním retro stylu
Komerční článek

zdroj: Bonami.cz

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...