fbpx

Donatella Versace jednou prohlásila, že dobrá košile a parfém jsou tím největším luxusem, jaký si mohou muži dopřát. Chcete něco výjimečného? Pak hledejte ve složení parfému vzácný oud

Zveřejněno: 26. 3. 2021

Mezi nejoblíbenější pánské parfémy obecně patří dřevité vůně. Jejich základem jsou často dřeviny, jako je cedr, eben, palisandr nebo santal. Ty nejluxusnější vůně však v sobě ukrývají drahocenný oud. Ingredienci, jejíž aroma je charakteristické silnou, avšak dokonale vyváženou souhrou výrazných vonných akordů. Vůně oudu neboli agarového dřeva je velmi těžko popsatelná. Dalo by se říct, že je až mysticky tajemná. Někdo v ní cítí lehký závan tabáku, jiní zase pižmo nebo kouř. V každém případě je to ale nezaměnitelná vůně, která svého nositele zahalí do charismatické a smyslné aury.

Dražší než zlato

Oud je vůbec nejdražší komoditou na světě a není divu, že se mu přezdívá tekuté zlato. Jeho cena se na trhu totiž mnohdy vyšplhala až na 100 000 dolarů za kilogram dřeva. A přestože evropští parfémáři objevili oud teprve před pár lety, kulturní a náboženskou hodnotu pro lidstvo má tato dřevina už po tisíciletí.

Vůně z nebes

Oud byl ceněný také ve starověkém Egyptě, kde ho využívali při balzamování, a zmínky o něm byly nalezeny nejen v Bibli, ale také v buddhistických nebo islámských spisech. Ostatně v arabském světě je vůně oudu už po tisíce let všudypřítomná.

V asijských zemích zase přisuzují oudu schopnost očistit tělo i ducha, a jeho dým je tudíž nepostradatelnou součástí meditací.

Kousky tohoto drahocenného dřeva zapalují ti nejbohatší Arabové místo kadidla a jeho omamná vůně tak prostupuje celým palácem. Vedle toho je oud jednou z hlavních esencí proslulých arabských parfémů. V asijských zemích zase přisuzují oudu schopnost očistit tělo i ducha, a jeho dým je tudíž nepostradatelnou součástí meditací.

Alchymie matky přírody

A co dělá z oudu tak vzácnou a exkluzivní ingredienci? Esenciální oudový olej, jenž se do parfémů používá, se získává ze vzácného stromu Aqualaria neboli orličníku. To ale není vše. Mystické vonné silice ve svých útrobách ukrývají pouze ty stromy, které jsou napadené houbovitou plísní.

Postižená dřevina totiž začne kolem houby na obranu vypouštět pryskyřici. V důsledku toho dřevo zčerná a nasákne aromatickou mízu. Destilací se pak z takto napadaného dřeva získává onen vzácný oudový olej.

V pánských vůních i unisex parfémech

Smyslný oud obsahuje například výjimečná vůně Oud Immortel od značky Byredo. Na agarové dřevo ale vsadil také Tom Ford ve svých parfémech Oud Wood Intense nebo Tabacco Oud.

Pozadu nezůstali ani mistři parfémáři od Jo Malone London, kteří na vzácné dřevině postavili luxusní kolínskou vodu Oud & Bergamot Cologne.

Související…

Dámské parfémové klasiky. Znáte je všechny?
Komerční článek

foto: Unsplash.com, zdroj: Douglas.cz

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...