fbpx

Denní povalování, svačinka vleže, dětské dovádění nebo odpočívání zvířecího kamaráda – to vše může zanechat na vaší sedací soupravě stopy a vady. Jak se správně starat o sedačku a čím vyčistit ty nejběžnější skvrny?

Zveřejněno: 15. 2. 2021

Sedací soupravu byste měli nejprve vhodně umístit. Neměla by zády mířit ke dveřím kvůli nekomfortním pocitům při sezení. Také byste ji neměli stavět příliš blízko topení. Blokovala by proud teplého vzduchu, který navíc může potahu uškodit (zejména koženému, který pak praská). Pozor dejte i na sluneční záření, které šisuje barvy.

Jak udržet sedačku déle pěknou

Nehledě na typ čalounění byste měli sedačku jednou za 7 až 14 dní důkladně vysát hubicí bez nástavce. Zbavíte se tak drobků, chlupů, vlasů i prachu. Jednou za čtvrt až půl roku si natáhněte gumové rukavice a pusťte se do hloubkového čištění.

Skvrnu odstraňujte navlhčeným hadříkem, a to krouživým jemným pohybem od jejích krajů ke středu.

Látkové potahy vytepujte pomocí suché pěny na nábytek, kožené sedačky a sedací soupravy z imitace kůže pak vyžadují speciální přípravky vhodné na ten který typ. Seženete je v drogerii a určitě je mezi sebou nezaměňujte, nesprávným čistidlem můžete potah poničit.

Jak na skvrnu? Nenechte ji zaschnout!

Skvrny byste se měli zbavit co nejrychleji po jejím vzniku. Určitě na ni při čištění netlačte ani ji nedřete, zapracovali byste ji tak ještě hlouběji a hrozilo by i poškození potahu. Skvrnu odstraňujte navlhčeným hadříkem, a to krouživým jemným pohybem od jejích krajů ke středu. Nakonec zlehka vyčistěte celý díl sedačky, na kterém skvrna byla – jen tak zamezíte vzniku ohraničené mapy po uschnutí.

K čištění nepoužívejte horkou vodu, maximálně vlažnou. Příliš vysoká teplota způsobuje sražení a zakonzervování některých látek ve skvrně, které se pak už jen těžko zbavíte.

Na skvrny se nejlépe hodí čisticí přípravky z drogerie, v nouzi však můžete vyzkoušet i jemný šampon (na mastné skvrny), žlučové nebo jádrové mýdlo (na skvrny organického původu), pěnu na holení či lak na vlasy (na odolné skvrny na nenasákavých površích) či zesvětlující šťávu z citronu na tmavě zabarvené organické skvrny od jídla a pití. Pokud skvrna páchne, přilijte do vody trochu octa, který neutralizuje pachy a napomáhá k vyčištění.

TIP: Je vaše sedačka plná starodávných fleků, které ne a ne pustit? Pořiďte si potah nebo rovnou novou sedačku. Na Expedo.cz a Expedo.sk ji seženete za výhodnou cenu, vybírat můžete podle uspořádání, rozměrů nebo třeba barvy. Navíc s dopravou zdarma po celé republice.

Poslední rada na závěr: K čištění nepoužívejte horkou vodu, maximálně vlažnou. Příliš vysoká teplota způsobuje sražení a zakonzervování některých látek ve skvrně, které se pak už jen těžko zbavíte.

foto: Dan Meyers, Unsplash, zdroj: Expedo.cz

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...