fbpx

Zahradní kopretiny jsou velmi odolné a nenáročné rostliny. Dobře se jim daří i v horších půdních podmínkách, takže snesou jakékoli stanoviště, které jim přichystáte. Na podzim se dají výborně kombinovat s řadou kvetoucích rostlin i travin

Zveřejněno: 2. 11. 2020

Krásné kopretiny s nápadným žlutým středem a okrasnými bílými listy jsou stálicemi zahrad po desítky let. Pěstovala je vaše babička na své venkovské zahradě u plotu, zahradu ve městě či v květináči si jimi zkrášlovala i vaše maminka a vy je bez problémů můžete zasadit do své moderní i přírodně pojaté zahrady.

Poklad každé podzimní zahrady

Zahradní kopretiny jsou velmi odolné a nenáročné rostliny. Dobře se jim daří i v horších půdních podmínkách, takže snesou jakékoli stanoviště, které jim přichystáte. Na podzim se dají výborně kombinovat s řadou kvetoucích rostlin i travin.

Pokud si z nich budete chtít udělat výzdobu i doma, vydrží se váze s pravidelně vyměňovanou vodou v plné kráse i čtyři týdny.

Nádherně jim to sluší v kombinaci s třapatkami a dalšími vysokými květinami. Mohou se vztyčit i nad nižšími výsadbami a vytvořit tak nové patro. Během našich zim se jim velmi dobře daří a nejsou nijak choulostivé. V dalším roce vás potěší mohutnějšími trsy a kompaktnějšími rostlinami.

Nejdéle kvetoucí rostlina

Kopretina patří ke kráskám, které vás v zahradě potěší opravdu dlouho. Jejich nádherné bílé květy mohou zdobit zahradu po celý podzim.

Pokud si z nich budete chtít udělat výzdobu i doma, vydrží se váze s pravidelně vyměňovanou vodou v plné kráse i čtyři týdny. Po odkvětu můžete rostliny seříznout, třeba se vám poštěstí a vykvetou znovu.

Netradiční kopretiny

Pokud neholdujete tradiční kráse kopretin, ale máte rádi květiny, které nemá nikdo v okolí, můžete si místo tradičních bílých kopretin se žlutým středem vybrat některou z okrasných variant.

unnamed 9

Velmi populární jsou jemné růžové kopretiny nebo nápadné a dekorativní žluté kopretiny. Ani tradiční kopretiny s bílými listy nemají jenom jednu variantu – najdete řadu kopretin, které připomínají plané luční kvítí, ale i kultivary, které mají desítky jemných drobných listů a s původní kopretinou je spojuje jenom barevnost.

Výsadba kopretin a péče o ně

Kopretiny se sází na začátku a ke konci sezony, tedy na jaře a na podzim. Výsadba není nijak ohraničena posledními podzimními dny, důležité je pouze to, abyste je sázeli do půdy, která zatím nepromrzla. Nejlépe se jim bude dařit v propustné půdě bohaté na živiny. Pokud jim přidáte trochu kompostu či humusu, budou bohatě kvést.

„Nepotřebují pravidelnou zálivku. Zavlažujte je tedy pouze v případě velkého dlouhodobého sucha v létě nebo během vyprahlých dnů na jaře,“ doporučuje Václav Mařík ml., zahradník ze Zahradnictví Flos v Řeži u Prahy. Kořeny mladých rostlin byste měli před vysycháním a mrazem chránit mulčovací kůrou. Za dva nebo tři roky můžete kopretiny s úspěchem rozdělit a rozsadit na další místa vaší zahrady.

Jak kombinovat kopretiny

Jemné květy kopretin se v zahradě hodí na řadu míst. Sluší jim to na okrajích záhonů, v podrostu okrasných dřevin, ale s velkým úspěchem se pěstují i na skalkách. Výborně se kombinují s máky, třapatkami nebo liliemi.

Nejsou jen výsadou zahrad, s úspěchem se dají pěstovat i na terasách a balkonech, kde zvláště vyšší kultivary vytvoří nepřehlédnutelnou a velmi nápadnou dominantu. Díky kopretinám a dalším trvalkám může být vaše zahrada krásně rozkvetlá i v říjnu.

Související…

Chcete svým blízkým zpříjemnit den? Čerstvé květiny se hodí v každé situaci
Komerční článek

foto: Zahradnictví Flos, zdroj: Zahradnictví Flos

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...